Km
12
Dijle : Muizen - Rijmenam
Aard van de weg :
Verkeersvrij fiets-/wandelpad op de kronkeldende dijken van de Dijle in de Antwerpse Kempen. Het brede pad is half verhard met effen zeer fijne kiezel en is zeer goed begaanbaar in alle seizoenen.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Muizen.
L-trein Mechelen-Leuven. De Dijle is op 400 Mt van het station : tegenover de perrons in de A.Lenaertstraat, de Sint Lambertuslaan en de parking oversteken, rechts op het kasseiwegje Dijleberg. Aan de Dijle het asfalt jaagpad volgen naar rechts.
Info :
Een zeer mooie wandeling langs beide oevers van de Dijle van Muizen tot Rijmenam en terug. De Dijle kronkelt door uitgestrekte natuurgebieden in de zuidelijke Antwerpse Kempen. Het hele traject is omgeven door prachtige panorama's vanop de dijken van de Dijle.
De wandeling :
In Muizen(een deelgemeente van Mechelen) ga je vanaf het station naast de perrons in de A.Lenaertstraat. Op het einde de Sint Lambertuslaan en de parking van Muizen-Dorp oversteken, rechts op het kasseiwegje Dijleberg. Aan de Dijle het asfalt jaagpad volgen naar rechts.
Na 300 Mt kom je aan de brug, je gaat gewoon rechtdoor verder langs de zuidelijke oever. Ongeveer 50 mt verder in de Neerstraat begint het wandelpad naar Rijmenam. Vanaf hier volg je de rood-witte verfstreepjes van het GR-pad Dijleland tot de brug van Rijmenam (5.5 Km).
De Beneden-Dijlevallei omvat al de natuurgebieden langs de benedenloop van de Dijle, ten zuid-oosten van Mechelen : Barebeekvallei (Muizen) en Pikhakendonk (Rijmenam-Boortmeerbeek). Dit aaneengesloten gebied ten zuiden van de Dijle is een prachtig landschap vol afwisseling, waar het heerlijk rustig wandelen is.
Dit fraai landschap met prachtige natuurgebieden zijn een belangrijke meerwaarde om de hele regio beter leefbaar te maken. Natuurpunt maakt hier elke dag werk van door gebieden aan te kopen of duurzame overeenkomsten te sluiten. De planten en dieren reageren goed op dit natuurbeheer, maar ook steeds meer mensen ontdekken deze oase van rust.
Zo kom je aan de brug van Rijmenam, deze brug steek je over en keert terug naar Muizen via het pad aan de noordzijde van de Dijle. De Dijle stroomt door de aaneengesloten natuurgebieden Cassenbroek (Rijmenam), Mispeldonk (Bonheiden) en Mechels Broek (Muizen-Bonheiden). Na ruim 5 Km kom je terug bij Muizen en de laatste 300 Mt voor de brug is er geen jaagpad maar een fietspad naast de Rijmenamsesteenweg.
Vanaf de brug resten nog 0.6 Km terug naar het station van Muizen.