Km
13
Boussu - Dour - Quiévrain
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fiets-/wandelpad op de spoorweg beddingen van de voormalige kolen transport lijnen L98B en L98. Nabij Dour ongeveer 1 Km half verharde grint weg.
Bewegwijzering :
RAVeL bordjes -> Quiévrain.
Vertrekpunt : 
NMBS stopplaats van bestemming : Boussu.
IC trein Brussel-Quiévrain tot de stopplaats Boussu.
Eindpunt van de wandeling : NMBS terminus stopplaats Quiévrain.
IC trein terug naar Brussel.
Info :
Dit is een verrassende ontdekking : een overweldigend groene wandeling door de Borinage. Ten westen van Dour is de streek licht heuvelend, open en agrarisch. Tussen Dour en Mons is van de vroegere zwarte steenkool-industrie weinig of niets meer te zien, het landschap wordt nog altijd gedomineerd door de kolen-terrils maar de natuur heeft deze na een halve eeuw teruggewonnen, de heuvels zijn nu allemaal bedekt met weelderig groen ! Het traject is op het complexe netwerk van voormalige spoorwegen die vroeger dienden voor transport van kolen : eerst op lijn 98B, een verbinding van St.Ghislain naar lijn 98. Daarna op de lijn 98 via Dour en Elouges tot de trein terminus stopplaats Quiévrain dicht bij de Franse grens.
De wandeling :
Vanaf de de NMBS stopplaats Boussu ga je naar het kruispunt bij de overweg. Je gaat daar in oostelijke richting door het smalle straatje Rue Poterne. Op het einde links in de Rue Bonaventure en bij de splitsing schuin rechts in de Rue André Loi. Wat verder begint rechts, tegenover de nog bestaande sporen van St.Ghislain, het RAVeL pad naar Quiévrain.
Een kleine 2 Km verder draait het RAVeL pad rond een rotonde en aan de zuidkant daarvan moet je rechts in westelijke richting naar Quiévrain. Voorbij de wegkruising van de N549 bij Boussu-Bois volg je verder de oude spoorbedding naar Dour, dan ongeveer 1 Km op brede half verharde grint weg. Daarna terug asfalt pad en bij Dour onder een viaduct van de N552.
Voorbij de viaduct is een Y-splitsing van het pad, links is naar Angre/Onnezies (6 Km), naar rechts is richting Quiévrain. Het pad loopt eerst door het dorp Elouges, meestal hoog boven het dorp met af en toe een straat in de diepte die overspannen wordt door een brug. Voorbij Elouges wordt het golvend landschap open en wandel je op het hoogste punt door een groot modern windmolenpark. Bij de NMBS terminus stopplaats van Quiévrain is ook de terminus van het fietspad en daar kan je terug sporen naar Brussel.

Variante wandeling : Quiévrain - Dour - Quiévrain (12 Km h/t)
NMBS station van bestemming : Quiévrain (begin en einde van de wandeling).
Vanaf het perron in Quiévrain wandel je naast de spoorweg op het RAVeL pad dat naar rechts afbuigt richting Dour via Elouges. Daar keer je dezelfde weg terug naar Quiévrain.