Km
11
Diest - Zichem - Scherpenheuvel
Aard van de weg :
In Diest ongeveer 2 Km op een zeer verkeersarm asfaltwegje parallel met de spoorweg. Daarna verkeersvrij half verhard pad in fijne kiezel langs de Demer tot Zichem. Van Zichem tot Scherpenheuvel verkeersvrij half verhard pad op de oude spoorbedding, over 600 Mt onderbroken en daar omleiding via een verkeersarm asfaltwegje. Betegelde voetpaden in Scherpenheuvel.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Diest.
Eindpunt van de wandeling : centrum Scherpenheuvel, bushalte Gemeentehuis.
LIJN bus 35 terug naar NMBS station Diest of Aarschot.
Info :
Deze mooie wandeling in Vlaams-Brabant van Diest via Zichem tot Scherpenheuvel is voor katholieke gelovigen een kleine bedevaart. Van Diest wandel je langs de kronkelende Demer naar Zichem, een van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Vervolgens wandel je verder op het pad van de verdwenen spoorweg en de wandeling eindigt in het meest bezochte bedevaartsoord van België : Scherpenheuvel.
De wandeling :
Vanaf het station Diest ga je rechts via de parkeerterreinen naar de Turnhoutsebaan, de straat parallel met de spoorweg, na de R26 viaduct rechtdoor in de Fabrieksstraat. Ongeveer op 2 Km van het station komt de Demer van links naast het wegje en daar ga je verder op het wandelpad in fijne kiezel naast het kronkelend riviertje.
De Demer en het wandelpad kronkelen door een bijna ongerept natuurgebied naar Zichem. Ongeveer 1 Km voor het dorpje is rechts een aftakking naar de spoorweg op 50 Mt en je volgt dit wegje dat uitkomt aan het fietspad naast de spoorweg. Linksaf op dit pad en aan fiets knooppunt 58 begint links een ander pad op de oude spoorbedding naar Scherpenheuvel, naar 59. De NMBS stopplaats Zichem is op een paar honderd meter.
Het pad draait in een grote boog naar het zuiden weg van de spoorweg van 58 naar 59 aan de ijzeren brug over de Demer bij Zichem. De Maagdentoren naast de brug is een gebouw uit de 14e eeuw met een onduidelijke functie. Het loont zeker de moeite van hier even af te takken langs de Demer heen en terug naar het centrum van Zichem, een van de mooiste dorpen van Vlaanderen.
Je vervolgt na de oude ijzeren spoorbrug richting fiets knooppunt 93 op het half verharde pad van de oude spoorbedding. Aan de overweg van de Diest Steenweg wordt de spoorbedding ontoegankelijk, er volgt een kleine omleiding naar links, dan rechts in de Bredeveldstraat en 500 Mt verder vervolgt het pad schuin links. Wat verder gaat het fietsroute netwerk naar links, je vervolgt hier rechtdoor op het pad van de oude spoorweg.
Op ongeveer 4 Km van Zichem eindigt het pad aan de Basilieklaan in Scherpenheuvel. Het bedevaartsoord is links in het centrum op 500 Mt. De monumentale barokke 'Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel' is een zeer markante plaats in de regio.
De bushalte Gemeentehuis is op honderd meter van de rotonde voor de basiliek in de A.Nihoulstraat. Daar komt elk uur LIJN bus 35 terug naar het station Diest of Aarschot.

Alternatief : Zichem - Scherpenheuvel - Zichem (9 Km h/t).
Vertrek- en eindpunt van de wandeling : NMBS station van Zichem.
Dit is het deel Zichem - Scherpenheuvel en terug van dezelfde wandeling op het pad van de oude spoorbedding. Vanaf de N212 overweg aan het station van Zichem ga je langs de zuidkant van de spoorweg in oostelijke richting naar fiets knooppunt 58. Daar is na 200 Mt rechts het pad op de berm van de vroegere spoorweg naar Scherpenheuvel, richting fiets knooppunt 59. In Scherpenheuvel terugkeren langs hetzelfde pad.