Km
14
Antoing - Hollain - Bléharies
Aard van de weg :
Verkeersvrije beton fiets-/wandelpaden : op de bedding van de oude spoorlijn 88 en ook langs de west oever van de Schelde.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Antoing.
L trein Tournai-Mons tot Antoing.
Station Antoing is het begin en einde van de wandeling.
Info :
Dit is een wandeling in de regio "Parc Naturel des Plaines de l'Escaut" in het zuid-westen van de Waalse provincie Hainaut, dichtbij de Franse grens. Je wandelt van Antoing naar Hollain en verder op de oude spoorbedding of langs de de Schelde tot Bléharies en terug.
De wandeling :
Buiten het station ga je links en volgt de Rue Philippart tot aan het kruispunt in het centrum. Daar links in de Rue Fontenoy en na 300 Mt voorbij het hoekhuis nr 1 in de Rue Fontenoy is rechts tegenover een weide en naast enkele garages het begin van het RAVeL pad naar Hollain.
Dit pad van 2.5 Km naar de Schelde is op de oude spoorbedding L88 Antoing - Saint-Amands-les-Eaux (F) die vroeger in een grote boog aftakte van de bestaande spoorweg. De bedding met het pad in beton klinkers loopt door een brede sleuf tot een wegkuising. Daar voorbij wordt het pad beton en loopt verder naast de N52 met er tussen een groene buffer en aan de andere kant een groot natuurgebied. Onder het pad en de N52 kruist de TGV spoorweg, gebouwd in 1990. Met wat geluk zie je daar beneden een TGV trein voorbij flitsen.
Ongeveer 1.5 Km verder loopt het pad naast de N52 boogbrug over de Schelde via een gerestaureerde oude ijzeren spoorbrug. Over de brug vervolgt het pad rechtdoor naar Hollain en Bléharies. Naar rechts is de afdalende verbinding naar het jaagpad aan de westelijke kant van de Schelde, dit pad volg je dan in zuidelijke richting.
De boven-Schelde, breed en gekanaliseerd loopt van Antoing naar Frankrijk door een groene zone zonder bebouwing of bedrijven. Een halve Km verder zie je links het begin van het kanaal naar Mons en na de brug van Hollain is het nog ruim 3 Km tot de brug van Bléharies op 1 Km van de Franse grens.
Hier heb je de keuze om terug te keren langs dezelfde weg naar de brug van Hollain ofwel via het RAVeL pad op de oude spoorbedding. Vanaf de brug van Bléharies ga je naar de rotonde van de N507 en 100 mt verder is de overweg van het RAVeL pad dat je volgt in noordelijke richting. Na 3 km zijn enkele wegkruisingen in het dorp Hollain en 1 Km verder bij de oorlog begraafplaats en de rotonde van de N507 vervolgt het pad naast de N52 naar de Schelde brug.
Rechtdoor vervolgen over de Schelde op de oude spoorbedding is 3 Km terug naar het station van Antoing. De wandeling kan vooraf eventueel nog enkele Km h/t uitgebreid worden langs de oostkant van de Schelde naar het kanaal en de watervlakte van 'Grand Large de Péronnes'.