Km
12
Belœil - Ath
Aard van de weg :
Verkeersvrij beton fiets-/wandelpad langs het kanaal van Belœil tot Ath.
Bewegwijzering :
Bordjes : RAVeL -> Ath.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Ath.
Treinen van Brussel, Geraardsbergen en Kortrijk tot Ath.
Aansluitend TEC bus 81 richting Blaton tot Belœil, bushalte Belœil Place.
Eindpunt van de wandeling : NMBS station Ath.
Info :
Dit is een mooie wandeling langs het kanaal Blaton-Ath in de Waalse provincie Hainaut. Je begint in Belœil en de toeristische attractie daar is het middeleeuws kasteel van de Prinsen de Ligne, dat in het bezit is van een grote bibliotheek en een reusachtig park met honderden hectaren bos. Het kasteel is aan de westkant van het dorp, op deze wandeling passeer je niet langs het kasteel.
De wandeling :
Vanaf de bushalte Belœil Place aan het 5-armig kruispunt in het centrum ga je oostelijk in de Rue D. Ronflette. Bij de kruising van een ander wegje ga je rechtdoor links naast het monument op een lichtjes dalend beton landwegje. Na ongeveer 800 Mt vanaf het centrum ben je aan het kanaal Blaton-Ath bij de sluis 11.
Naar Ath is links in noordelijke richting op het prachtig beton autovrij pad. Er is tegenwoordig weinig of geen scheepvaart op dit kanaal en er zijn 9 sluizen tussen Belœil en Ath, elk met een verval van 2.90 Mt lager. Regelmatig zijn er ook typisch kleine ijzeren ophaalbrugjes.
Het landschap is licht golvend en agrarisch met hier en daar kleins bosjes. Achtereenvolgens passeer je dicht bij enkele kleine dorpjes : eerst links Huissignies en Tongre-Notre-Dame, dan rechts : Ladeuze, Tongre-Saint-Martin en op 1 Km Chièvres. Verder wandel je langs het kanaal onder de reusachtige viaduct tussen de dikke betonnen pijlers van de TGV spoorweg Brussel-Paris. De viaduct is 2 Km lang en overspant de brede vallei, met wat geluk zie je daar boven een TGV trein voorbij flitsen.
Verder maakt het kanaal 2 bochten voor de grote brug van de N56 nabij het dorpje Maffle. Geleidelijk nader je dan verder Ath.
In Ath voorbij een sportterrein links zie je rechts aan de overkant van het kanaal de sporenbundels van het station van Ath. Daar is een klein brugje dat je oversteekt en dan vervolg je links naar een parking tussen de sporen en het kanaal. Er is een tunneltje naar de perrons waar elk uur een trein vertrekt naar Brussel, Kortrijk en Geraardsbergen.