Km
11.5
Clavier Station - Modave - Régissa
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fiets-/wandelpad volledig op de oude spoorbedding L126 van Clavier Station via Modave tot Régissa bij Marchin.
Bewegwijzering :
RAVeL bordjes voor fietsers en wandelaars.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Huy.
IC trein Brussel-Liège, dan IC trein richting Namur tot Huy.
ofwel : IC trein Brussel-Namur-Liège tot Huy.
TEC bus 126a op weekdagen richting Ciney tot bushalte Clavier-Station (30 min.).
Eindpunt van de wandeling : Régissa bij Marchin, bushalte 'Jonction Route de Huy'.
TEC bus 126a naar station Huy (20 min.), dan IC trein terug naar Liège of Namur.
Info :
Deze mooie wandeling in de Ardennen volgt een deel van de bedding van de vroegere spoorweg L126 die Ciney met Statte bij Huy verbond. Het traject daalt bijna onmerkbaar vanaf Clavier-Station door bossen via Modave naar Pont de Bonne en loopt dan tot Régissa bij Marchin door de rotsige, ingesloten en overweldigend groene vallei van het riviertje Hoyoux, een bijriviertje van de Meuse.
De wandeling :
Van de bushalte Clavier-Station ga je 100 Mt noordelijk terug naar de bocht en daar iets links in de Route du Val. Het RAVeL fiets-/wandelpad kruist deze straat en je begint de wandeling rechts in noordelijke richting naar Huy.
Na ruim 1 Km, voorbij de overweg van de N641 begint het pad lichtjes te dalen door een groot bos naar Modave. Wegens de sterk heuvelende omgeving zie je maar een glimp van een paar huizen van Modave en er staat nog een oud wachthokje op het perron. Na het perron loopt het pad door een gebogen oude spoorwegtunnel. Omdat het een korte tunnel is (± 100 Mt) is deze niet verlicht maar het is veiliger een zaklamp aan te steken voor gevaar van fietsers op het pad in de tunnel. (in het midden is het tamelijk donker !).
Wat verder gaat het pad door het plaatsje Pont de Bonne : een kruispunt van de wegen N641/N636 in de vallei van het riviertje Hoyoux. Er zijn diverse horeca zaken met terras om even te verpozen, niet te zien van op het pad. Even voor de brug van de N641 over het pad is schuin rechts een kassei wegje (Rue de la Gare) van een paar honderd meter naar het centrum, daar 2x rechts en nog 50 Mt tot het kruispunt.
Voorbij Pont de Bonne loopt het heel lichtjes dalend pad nog ruim 5 Km door de zwaar beboste vallei van het kleine riviertje Hoyoux. De vallei is niet zo breed en er is de N641, het riviertje en het fiets-/wandelpad op de oude spoorbedding, meestal volledig onder de dichte wilde begroeiing. Het pad door de vallei van de Hoyoux gaat regelmatig tussen hoge tot zeer hoge uitgehakte rotswanden zoals door kleine canyons. Af en toe is er een restant van het spoorweg verleden : het wachthokje van Vyle-Tharoul, het mooi gerestaureerd spoorhuisje van Royseux en het oud stationnetje van Barse.
Na de open vlakte van het verdwenen station Régissa bij Marchin kruist het pad de N641 en daar begint ook af en toe wat bebouwing van kleine industrie of woningen. Hier is het einde van deze mooie wandeling en je gaat links nog een paar honderd meter op de N641 naar de bushalte 'Marchin, Jonction Route de Huy'. Opgelet, er is nog een 2e gelijknamige halte in het zijstraatje Rue Régissa waar andere locale TEC bussen 126a je terugbrengen naar het NMBS station Huy. Daar kan je dan terugsporen via Liège of Namur naar Brussel en je vertrekstation.