Km
13.5
Niel-bij-As - Neeroeteren
Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fiets-/wandelpaden op de bedding van de oude spoorweg As-Maaseik en langs de Zuid-Willemsvaart.
Bewegwijzering :
Bordjes van het fietsroutenetwerk Kempen en Maasland : 41-42-44-47-45 tot centrum Neeroeteren.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Genk.
IC trein Brussel-Hasselt-Genk.
LIJN bus 11 richting Maaseik tot Niel-bij-As, bushalte : As Station.
Eindpunt van de wandeling : Neeroeteren, bushalte Gemeentehuis op de N757 links.
LIJN bus 11 terug naar het NMBS station van Genk.
Info :
Een zeer mooie wandeling die begint aan het oud gerestaureerd station van As bij de toegang naar het 'Nationaal Park Hoge Kempen', door de prachtige natuur en uitgestrekte bossen naar Neeroeteren aan de Zuid-Willemsvaart in het Maasland.
De wandeling :
Het oud station van As is het vertrekpunt maar ook dat van de toeristische treinen naar Eisden of Waterschei van het 'Kolenspoor'. Je moet richting fietsknooppunt 42, dus vanaf de overweg bij het prachtig stationnnetje volg je het fietspad naast de spoorweg. Na 100 mt dwars je de sporen en meteen ben je op de tot fiets-/wandelpad omgebouwde oude spoorlijn As-Maaseik. Deze bijna rechte lijn ga je 9 Km volgen tot de Zuid-Willemsvaart. Het traject is zeer groen : langs velden, door heidegebieden en verspreide bosstroken met af en toe mooie doorkijkjes. De zate oogt als een dichtgegroeide pergola met aan weerszijden bronsgroen eikehout en varens.
Je komt dan aan de Zuid-Willemsvaart en wandelt over de gerestaureerde oude spoorwegbrug. Nu ga je ongeveer 3 Km deze vaart volgen in noordelijke richting op het mooie jaagpad tot Neeroeteren. Direkt over de brug moet je links naar beneden en aan het water kies je rechts, richting nr 47.
De breed uitgegroeide bomen langs de kant veranderen het jaagpad in een dreef met ver overhangende takken. Vlak bij de waterkant ligt in de zomer een bijna ononderbroken rand van waterlelies, een teken van zuiver water en de talrijke roerloze vissers zijn daar nog eens de bevestiging van. De rij bomen wordt soms geflankeerd door een paralelle rij canadapopulieren. Je kan er regelmatig doorheen kijken en dan kijk je uit op een vlak, dunbevolkt landschap met struik- en boskanten.
Bij 'Het Eilandje' aan knooppunt 47 moet je naar centrum Neeroeteren, richting 45. Je passeert een grote visvijver en een prachtig gerestaureerde oude watermolen bij een klein café met tuinterras in de zomer. Ruim 500 Mt verder kom je aan de N757 waar 100 Mt links de bushalte Gemeentehuis is. Je kan LIJN bus 11 opstappen terug naar het station van Genk waar IC treinen terug naar Brussel rijden en verder naar je vertrekstation.