Km
12
Ronquières - Arquennes - Seneffe
Aard van de weg :
Langs het oud kanaal verkeersvrij pad : een afwisseling van stroken asfalt, beton, kasseien en half verharde aarde. In Arquennes betegelde voetpaden. De Pré-RAVeL van Arquennes tot Seneffe is een half verhard aarde/grint pad op de oude spoorbedding.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Nivelles.
TEC bus 63 richting Braine-le-Compte tot Ronquières, bushalte Canal.
Eindpunt van de wandeling : centrum Seneffe.
TEC bus 72 terug naar het station van Nivelles.
Info :
Ronquières is een klein dorp in de streek van Nivelles en vooral bekend omwille van zijn hellend vlak op het kanaal Brussel-Charleroi. Minder bekend is het oud kanaal dat buiten dienst werd gesteld toen het moderne hellend vlak van Ronquières in 1968 klaar was. De 13 kleine oude sluizen tot Seneffe zijn nu mooie schilderachtige watertrappen, er kunnen geen schepen meer varen en de natuur wint stilaan de omgeving terug. De langgerekte plassen tussen de talrijke voormalige sluizen zijn een paradijs voor natuurliefhebbers, vissers en wandelaars.
De wandeling :
De bushalte is naast het begin van het oude kanaal in Ronquières. Je steekt voorzichtig de weg over en ook de kleine sluis : het asfalt wandelpad begint links aan de overkant van de sluis. Tussen deze sluis en de voormalige sluis 26 ligt het kanaal vol met oude schepen die nu dienst doen als woonboten. Ruim 500 Mt verder vanaf de voormalige sluis 26 is de overweldigend groene vallei enkel voor natuurliefhebbers, vissers en wandelaars.
Het natuurgebied rechts van het pad en het kanaal is het 'Reserve Naturelle Domaniale de Ronquières'. Na ongeveer 4 Km is links aan de overkant een bijzonder mooi kasteel : Château de la Rocq. Vanwege de weelderige begroeiing op de oevers is dit niet altijd goed zichtbaar. Voorbij sluis 21 kom je terug in de bewoonde wereld : enkele huizen van het dorp Feluy bij het kanaal. Ongeveer 2 Km verder ben je voorbij sluis 19 in het dorpje Arquennes, het centrum is links aan de overkant.
Bij de brug over het kanaal zijn 2 mogelijkheden voor wandelaars :
- gewoon rechtdoor het kanaal verder volgen tot Seneffe.
- rechts naar het Pré-RAVeL pad tot Seneffe.
Zie de blauwe bordjes voor wandelaars aan de brug. Een goede keuze is de laatste omdat het 4 Km lange Pré-RAVeL pad een heel ander karakter heeft. Je gaat rechts de stijgende Rue des Carrières in. Na 500 Mt en een paar bochten kom je aan het oud station van Feluy-Arquennes, links begint daar het Pré-RAVeL pad L141 naar Seneffe.
De vroegere spoorweg is nu een breed vlak wandelpad van harde aarde gemengd met fijne grint, zeer goed begaanbaar. De berm ziet er uit als een lange groene tunnel van hoge bomen waaronder veel zilverberken. Na de kruising met de N27 moet je een paar honderd meter over een lokaal wegje dat parallel liep met de berm. Waar het wegje naar rechts draait naar de ijzeren brug vervolgt het aarde pad rechts onder die brug door. Ruim 1 Km verder eindigt het pad aan een grote parking en enkele KMO's in Seneffe. Je gaat over de parking steeds rechtdoor naar de Rue Lintermans, daar ga je rechts 200 Mt naar het centrum en aan de N27 bij de verkeerslichten kan je de TEC bus 72 opstappen terug naar het station van Nivelles.