Km
13
Landen - Racour - Orp - Jauche
Aard van de weg :
Van station Landen : 2 Km betegeld voet- en fietspad naast de weg. Vanaf de KMO zone Landen via het oud station Racour tot Jauche : 11 Km verkeersvrij asfalt fiets-/wandel pad op de oude spoorbedding L147.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Landen.
IC treinen Brussel-Leuven-Liège tot Landen.
Eindpunt van de wandeling : Jauche (Gare).
TEC bus 148a of 26 terug naar het station Landen (maandag-vrijdag).
Info :
Een mooie wandeling vanaf Landen, het meest zuidelijke puntje van het Hageland in Vlaams-Brabant, dan over de taalgrens in Waals-Brabant waar Haspengouw grenzeloos overgaat in Hesbaye (Waals Haspengouw). De regio wordt gekenmerkt door een glooiend landschap van zeer vruchtbare gronden die gebruikt worden voor landbouw. Je wandelt op het pad van de verdwenen spoorlijn 147 van Landen via Racour, Lincent, Maret en Orp tot Jauche. Het traject loopt langs veel oude stationnetjes waarvan er een paar opvallend mooi gerestaureerd zijn in oude stijl.
De wandeling :
Vanaf het station van Landen ga je op het fietspad naast het perron via de parking naar de watertoren. Links het lichtjes dalend fietspad aan de Watermolenstraat volgen naast de parking en de spoorweg. Je gaat verder links door het tunneltje onder de spoorweg en dan rechts naar de KMO zone Roosveld. Daar begint een rood fietspad en je volgt de bordjes richting fiets knooppunt 82. Rechtsaf en 500 Mt verder kom je aan lijn 147.
Je volgt links het asfalt pad op de oude spoorberm en na 2 Km kom je naast de grote tuin van het oud stationsterrein Racour op een paar honderd Mt van de taalgrens. Het prachtig gerestaureerde treinstation van Racour op Vlaams grondgebied is een geklasseerd en beschermd monument, nu een 5* vakantiewoning met een prachtige tuin op het voormalig stationsterrein. Daar staan ook 2 oude wagons die omgebouwd zijn als 'treinvakantiewoning'.
Het pad tegenover het oud station vervolgt en steekt 300 Mt verder de taalgrens over. Hier is het begin van het noord-oostelijk deel van 'La croix de Hesbaye', een kruising van voormalige spoorwegen waarop nu mooie verharde fiets-/wandel paden zijn aangelegd in het kader van het RAVeL (trage wegen) netwerk in Wallonië.
2 Km verder bij een wegkruising is het voormalig stationnetje van Lincent met een zeer mooie pic-nic plaats. Ongeveer 0.5 Km daar voorbij ga je door de ondertunneling van de autoweg E40 en ernaast de TGV spoorlijn Brussel-Liège en 1.5 Km verder kom je aan nog een oud stationnetje. Het prachtig gerestaureerd oud stationnetje van Maret heeft nu ook een tweede leven als stijlvolle privé woning en het pad loopt rond de grote tuin waar vroeger de sporen lagen.
De bedding loopt dan langs het dorpje Orp-le-Grand. Nog een redelijk goed bewaard oud station 2 Km verder : Orp-le-Petit met een mooi aangelegd park op het terrein van de voormalige stationsporen. Na nog 3 Km verder wandelen is de terminus van het pad in de Rue de la Gare bij het oud station van Jauche, niet zo indrukwekkend en er is nu een restaurant in gevestigd.
Een paar honderd meter verder komt de straat op de hoofdweg N240 waar je rechts de bushalte vind van TEC bus 148a en 26, terug naar het station van Landen.