Km
13
Beernem - Moerbrugge - Brugge
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fiets-/wandel pad langs het kanaal Gent-Brugge en door de Vesten rond Brugge.
Bewegwijzering :
Bordjes van fiets knooppunten : 88-76-56-71-82-69-5-49 tot trein station Brugge.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Beernem.
L-trein tussen Gent St.Pieters en Brugge tot Beernem.
Eindpunt van de wandeling : NMBS station Brugge.
Info :
Een zeer mooie wandeling in het Brugse Ommeland van Beernem naar Brugge langs het kanaal Gent-Brugge. De binnenstad van Brugge staat op lijst van het werelderfgoed UNESCO. Je wandelt ongeveer 700 Mt door de Vesten via het Minnewater van de Katelijnebrug tot aan het station.
De wandeling :
Als je bent aangekomen in Beernem moet je beginnen aan de noordzijde van de spoorweg in de Stationstraat die na 100 Mt uitkomt op de N370. Op het voetpad volg je verder de Stationsstraat die samenkomt met de N368. Rechtdoor de N370 volgen en de 1e straat rechts ingaan (nog steeds Stationsstraat) die na 300 Mt uitkomt aan het kanaal Gent-Brugge en een moderne fiets-/wandel brug.
Je volgt naar links het gescheiden fiets-/wandel pad dat ongeveer 800 Mt tussen de weg en het kanaal loopt. Dan draait de weg naar links en het asfalt pad gaat verder rechtdoor en afzonderlijk langs het kanaal. Ruim 2 Km verder bij enkele huizen volgt het pad even een oude afgesloten kanaal arm ten zuiden van het grote kanaal.
Verder kom je in open landschap : de 'Vallei van de Zuidleie'. De naam van het gebied herinnert aan een middeleeuws riviertje, de Zuidleie, de bovenloop van de Reie(n) in Brugge. De 'Leiemeersen' zijn hersteld en veel van de natuurrijkdom is terug : de natte graslanden zijn bijzonder bloemrijk, de waterpartijen wemelen van de waterplanten en -dieren en het moeras heeft een grote aantrekkingskracht op typische moerasvogels. Het gebied zelf is niet vrij toegankelijk en enkel te bezichtigen vanaf het jaagpad langs het kanaal of tijdens geleide wandelingen.
Bij het dorpje Moerbrugge steek je de weg over en vervolgt rechtdoor naar Steenbrugge. De grote betonnen oorlogsbunkers links van het pad worden bewoond door vleermuizen. Bij Steenbrugge moet je veranderen van oever via de brug en voorzichtig de drukke N50 oversteken. Het pad loopt nu verder langs het kanaal achter de huizen van de N50. Aan het kanaal ligt het Lapperfortbosje, dat uitgegroeid is tot een symbool van behoud van waardevolle natuur in de stad. Dicht bij Brugge zie je het oude tracé van het kanaal dat uitkwam in het Minnewater en nu een jachthaventje is.
Via een houten passerel ga je onder de grote brug door van de ringweg en 100 Mt verder ben je aan de Katelijnebrug. De brug oversteken en links achter het Bargehuis het wandelpad nemen door de Vesten en weldra wandel je via het brugje over het poëtische Minnewater voorbij de Poertoren die in de Middeleeuwen dienst deed als opslagplaats voor buskruit. Rechtdoor langs de Begijnenvest met links een waterpartij en rechts de muur van de Minnewaterkliniek.
Zo kom je aan Oostmeers, links over de brug en na oversteken van de ringweg ben aan het station van Brugge.