Km
12
Battice - Thimister - Aubel
Aard van de weg :
Verkeersvrij breed en vlak wandelpad in harde zwarte as/aarde op de oude spoorbedding L38.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Verviers.
IC trein Brussel-Liège-Eupen tot Verviers. Voor het station TEC bus 738/Aubel of 38b/Liège tot Battice centrum, bushalte Carrefour (kruispunt N627-N3).
Eindpunt van de wandeling : Aubel centrum.
TEC bus 738 (halte Place de la Victoire) terug via Battice naar Verviers Gare.
Info :
Een mooie wandeling in het 'Land van Herve' op de bedding van de oude spoorlijn L38 tussen Battice en Aubel. Deze streek in het noorden van de Ardennen en de provincie Liège wordt gekenmerkt door lage heuvels van 200-300 meter, weinig bos en hoofdzakelijk weiden en boomgaarden omheind door typische hagen. Op het grootste deel van de wandeling zijn regelmatig bijzonder mooie panorama's te zien over het lager gelegen 'Land van Herve'.
De wandeling :
De wandeling begint in het centrum van Battice, het kruispunt van de N627-N3 steek je over en volgt de N627 (Rue de Cité). De weg draait naar links en je gaat rechtdoor in de Rue Forge les Eaux. Ongeveer 400 Mt verder waar de weg begint te dalen ben je aan de overweg van het RAVeL pad. Dit pad in harde zwarte as/aarde op de oude spoorbedding volg je ongeveer 12 Km naar rechts tot Aubel. Battice ligt op het hoogste punt van de streek en vanop het wandelpad zie je links regelmatig bijzonder mooie panorama's over het Land van Herve.
Een kleine Km verder, na een wegkruising van de N648 loopt het pad langs het 'Fort van Battice' : overblijfsels van een groot fort van voor de tweede wereldoorlog met diverse grote betonnen bunkers. Je wandelt na 3 Km langs de rand het dorpje Thimister over een zeer geslaagde nieuwe metalen RAVeL viaduct die een straat beneden overspant. Het pad slingert zich verder met enkele grote bochten rond het dorpje en dan in noordelijke richting naar het volgende gehuchtje Froidthier enkele Km verder.
Op dit stuk ook altijd zeer mooie panorama's te zien over het Land van Herve. In Froidthier terug een wegkruising en hier rechtdoor richting Aubel. Regelmatig zijn onderweg overblijfsels te zien van het spoorwegverleden zoals overweghuisjes of een oud stationnnetje, meestal niet zo indrukwekkend omdat deze ofwel verbouwd of niet zo goed onderhouden zijn.
Voorbij Froidthier loopt de oude spoorberm met het wandelpad min of meer rechtdoor, ongeveer honderd meter oostelijk van de N648 van Battice naar Aubel. Geleidelijk kom je dichter bij Aubel en bij een overweghuis loopt het pad zelfs 100 Mt naast de N648 en dan terug afzonderlijk naar het centrum. Je komt bij de wegkruising op de plaats van het voormalig station en het zeer bekend bedrijf in Aubel waar de artisanale 'Luikse Stroop' wordt gemaakt. Er staat een oude kleine loco opgesteld als aandenken van het spoorwegverleden. Hier eindigt de wandeling op het spoorwegpad L38 en je gaat links in de Rue de la Station richting centrum. Na 50 Mt is links vooraan in de Rue Tisman de bushalte Place de la Victoire waar TEC bus 738 je in 40 min. terugbrengt naar het station van Verviers waar je kan terugsporen naar uw vertrekstation.