Km
15
Ciney - Emptinne - Hamois
Aard van de weg :
In Ciney vanaf het station : 1,5 Km betegelde voetpaden door het centrum via een rustige licht stijgende straat. Daarna op de oude spoorbedding L126 : 6 Km verkeersvrij vlak asfalt fiets-/wandelpad via Emptinne tot Hamois.
Bewegwijzering :
Vanaf het station : RAVeL wegwijzers -> Huy.
Vertrekpunt : 
NMBS station Ciney.
IC trein Brussel-Namur-Luxembourg tot Ciney.
Eventueel TEC bus 126b richting Havalange tot bushalte Hamois Gare voor de kortere variante wandeling terug naar station Ciney.
Info :
De Condroz is een Belgische landstreek die zich uitstrekt over de provincies Liège, Hainaut en Namur, en heeft als hoofdplaats Ciney. Zij bestaat uit lage, golvende heuvels van zo'n 200 tot 300 meter hoog waarop bossen worden afgewisseld door vruchtbare landbouw- en weidenvelden. Verder staat zij bekend als een dunbevolkt gebied. Alhoewel de Condroz niet tot het eigenlijke heuvelland van de Ardennen behoort rekent men ze wel tot de Ardennen in ruime zin.
De wandeling :
1) Ciney - Emptinne - Hamois (15 Km h/t).
Het RAVeL pad op de oude spoorlijn L126 naar Huy begint op ongeveer 1.5 Km van het station ten noorden van het stadje. Recht tegenover de uitgang van het station van Ciney ga je de licht stijgende Rue Piervenne in en steeds rechtdoor na 1 Km kom je voorbij het centrale plein en daarna een kleine rotonde. Nog 100 Mt verder ga je links op de parking van de sporthal, dan rechts rond het gebouw en via een andere parking naar de Avenue de Namur.
Naast de Avenue de Namur begint links het afzonderlijk RAVeL pad naar de oude spoorwegbedding. Bij een grote rotonde het brede verharde pad verder naar links volgen, parallel aan de Chemin d'Haljoux naast een weide. Na 200 Mt naast een woonhuis begint rechts het asfalt fiets-/wandelpad richting Havelange.
Ongeveer 1 Km verder heb je een gevaarlijke kruising van de N921, een tamelijk drukke invalsweg van Ciney. Je wandelt verder op het vlakke pad door de mooi golvende streek en zo kom je 1.5 Km verder bij een tunneltje onder de N4 door. Dan kom je aan een bedrijf en verder aan de wegkruising met de Chaussée de Marche in het dorpje Emptinne.
Nu loopt het pad 2.5 Km door een groot gemengd bos aan de rand van een langgerekte heuvel : Domaine d' Emptinne, een beschermd natuurreservaat. Beneden links een kronkelend beekje 'Le Bocq' dat later via Spontin en Yvoir een zijriviertje wordt van De Meuse.
Na het bos kom je bij een overweg aan de eerste huizen van het dorpje Hamois. Nog een paar wegkruisingen verder ben je aan het oud stationnetje, met naast het fietspad een originele 1e klasse retro trein wagon uit het begin van vorige eeuw.
Hier is dan het keerpunt van deze mooie wandeling in de Condroz.

2) Hamois - Emptinne - Ciney (7.5 Km).
Dit is een kortere variante wandeling. Vanaf het trein station Ciney kan je de aansluitende TEC bus 126b nemen richting Havelange tot de halte Hamois Gare. Daar start de wandeling op het RAVeL pad terug naar Ciney en het trein station.