Km
11
Gembloux - Sombreffe - Ligny
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fiets-/wandel pad op de oude spoorbedding L147.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Gembloux.
IC treinen Brussel-Luxembourg of Brussel-Dinant tot Gembloux.
Eindpunt van de wandeling : Sombreffe of Ligny.
TEC bus 147a (elk uur) terug naar het station van Gembloux.
Info :
Een wandeling op het RAVeL pad van de oude spoorbedding L147 van het station van Gembloux naar Sombreffe en Ligny in het agrarische noorden van de provincie Namur.
De wandeling :
De voornaamste bezienswaardigheden van het stadje Gembloux zijn het Belfort (op de werelderfgoedlijst van UNESCO) en 'La Maison du Bailli' uit de 12e eeuw.
De wandeling naar Sombreffe en Ligny begint bij het TEC busstation naast de grote parking van het nieuwe NMBS station. Links van de autobussen begint het beton RAVeL pad naast de parking. Het pad daalt lichtjes en de scheiding rechts is een muurtje van natuursteen keien. Het pad is op een oude spoorbedding en buigt dus langzaam af naar links weg van de parking en de spoorweg. Wat verder is een eerste wegkruising met een zeer mooi gerestaureerd typisch overweghuisje.
De oude spoorbedding en het pad dat ondertussen is veranderd in asfalt lopen nu bijna kaarsrecht door het licht golvend open landschap in zuid-westelijke richting naar Sombreffe. Af en toe is een kruising met een landbouw wegje en je passeert geen enkel dorp. Ongeveer 3 Km verder is een modern windmolenpark ingeplant in de velden naast het pad. Na 8 Km kom je bij de wegkruising van de hoofdweg N93 in Sombreffe. Daar tegenover is de grote open ruimte van het verdwenen station, nu een parking.
In Sombreffe heb je 8 Km gewandeld en je kan te voet terugkeren naar Gembloux via hetzelfde pad, de wandeling wordt dan totaal 16 Km. Anders kan je elk uur terug naar het station van Gembloux met de TEC bus 147a. De bushalte 'Poste' is rechts in de N93 (Ch. de Nivelles) op 100 Mt.
Je kan hier deze wandeling op lijn 147 eventueel nog 3 Km uitbreiden naar Ligny. Het brede pad is geen gladde asfalt maar een vlak dun laagje heel fijne grint op een harde ondergrond, heel goed begaanbaar. In Ligny kan je ook met dezelfde TEC bus 147a terug naar Gembloux, de bushalte is aan de overweg van het verdwenen station Lingy-Sud.