Km
13
Dender : Dendermonde - Hofstade
Aard van de weg :
Vanaf het station tot de 'Brusselse Forten' 300 Mt betegeld voetpad in de stad. Verkeersvrije asfaltweg en half verhard wandelpad in de groene zone rond de 'Brusselse Forten'. Buiten het centrum langs de 'Oude Dender' en de gekanaliseerde Dender tot Hofstade : verkeersvrij asfalt fiets-/wandelpad.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Dendermonde.
IC/IR treinen vanuit Brussel, Gent, Mechelen en Lokeren.
Eindpunt van de wandeling : Hofstade bij Aalst, bushalte Gemeentehuis.
LIJN bus 57 terug naar het station van Dendermonde.
Info :
Een mooie afwisselende wandeling die begint rond de vijver van de 'Brusselse Forten' dicht bij het station aan de rand van centrum Dendermonde, dan langs de schilderachtige 'Oude Dender' omgeven van mooie natuurreservaten en ook ruim 8 Km langs de gekanaliseerde Dender tot het dorpje Hofstade bij Aalst.
De wandeling :
Buiten het station ga je naar links in de richting van de hoge flatgebouwen. Voorbij de parking draait de straat naar rechts en na een paar honderd meter kom je aan een kruispunt. Aan de overkant van de Portmanslaan zie je de vijver van de 'Brusselse Forten', een grote groene oase in het stadscentrum.
In oorsprong waren de 'Brusselse Forten' deel van de stadswallen aan de rand van de stadskern. Met zijn grootte van 5 ha straalt deze indrukwekkende vijver een rust uit, die wandelaars zeker bekoort. Je kan helemaal verkeersvrij rondwandelen en dit is de natuur op haar best midden in de stad !
Je wandelt langs de oostkant van de vijver op een kleine asfaltweg met parkings ofwel langs de westkant op een half verhard wandelpad door het overweldigend groen naar de 'Oude Dender'. Daar volg je het aardepad een paar honderd meter naar rechts tot bij het Sas, een oude gerestaureerde sluis. Er is een brugje om de Dender over te steken en als je aan de overkant bent ga je naar links, na 100 Mt kom je op het fiets-/wandelpad aan de 'Oude Dender'.
De Dender is een gekanaliseerde rivier die uitmondt in de Schelde. Het tracé in de binnenstad, de 'Oude Dender' is een afgesloten gedeelte en is beschermd als landschap met op de dijk een geasfalteerd fiets- en wandelpad. Het 1,5 Km wandelen aan de 'Oude Dender' is bijzonder aangenaam. Dan kom je aan de afdamming bij de gekanaliseerde Dender en daar zie je rechts op 600 Mt de grote Ooiebrug.
Het jaagpad langs de Dender naar Aalst is langs de westzijde, dus je moet naar de overkant via deze brug. Naar de brug is rechts een (doodlopend) asfaltwegje, dus zonder verkeer. Er zijn geen trappen om boven op de hoge brug te komen en je moet op de volledige hellingen wandelen, gelukkig kan je over de brug tussen de leuning en de vangrail gaan. Aan de overzijde is in zuidelijke richting een prachtig asfalt fiets-/wandelpad langs de Dender naar Hofstade bij Aalst (op ruim 8 Km). Een kleine 2 Km verder, bij de spoorwegbrug is het groot oud papier recuperatie bedrijf VPK bij het dorpje Oudegem.
Hier kan het keerpunt zijn maar je kunt eender waar terugkeren naar Dendermonde, terwijl je nogmaals kunt genieten van de bijzonder aantrekkelijke omgeving. Beter kan je deze wandeling nog verlengen langs de Dender tot Hofstade bij Aalst en daar terugkeren naar Dendermonde met de bus.
De Dender loopt van Oudegem tot Hofstade door bijna ongerept landbouw- en natuurgebied met af en toe mooie vergezichten op de kleine dorpjes in de omgeving. Ongeveer 2 Km voorbij de spoorweg passeer je de sluis van Denderbelle, het dorpje is links aan de overkant. Verder rechts het kleine dorpje Mespelare en dan Gijzegem.
Een paar Km voorbij de brug van Gijzegem naar Wieze bemerk je achter de groene gordel aan beide oevers de eerste gebouwen van de KMO zone ten noorden van Aalst. Daar is maar af en toe een glimp van te zien door het weelderig groen aan beide oevers van de Dender.
In Hofstade draait het jaagpad naar rechts weg van de Dender en komt aan de N41. Je steekt deze brede en drukke weg voorzichtig over en vervolgt door de Bergweg in de richting van de kerktoren. Rond de kerk kom je verder rechtdoor in de Hoogstraat waar je 100 Mt naar rechts de LIJN bus 57 kan opstappen terug naar het station van Dendermonde.