Km
9
De ronde van Brugge
Aard van de weg :
Half verharde wandelpaden door de groene gordel rond het oude centrum en ook een paar stukjes betegeld voetpad.
Bewegwijzering :
De eerste helft : rood-witte verfstreepjes van het GR-pad.
Verder geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Brugge.
Aan het station is ook een zeer grote parking.
Info :
Brugge is voor toeristen uit binnen- en buitenland ongetwijfeld een van de meest bekende steden. De stad dankt deze bekendheid aan een combinatie van factoren: het goed bewaarde middeleeuwse straten- en reienpatroon, schilderachtige bruggetjes en binnenpleintjes, de kleinschalige, verkeersluwe binnenstad, de talrijke musea en mooi gerestaureerde monumenten en ook een goed uitgebouwde horeca infrastructuur.
Dit is een gemakkelijke rondwandeling voor elk seizoen en voor elk type wandelaar. Prachtige combinatie van rust, natuur en cultuur, en dat op een boogscheut van het centrum van deze unieke stad. Een must om op een alternatieve manier Brugge te leren kennen !
De wandeling :
Vanuit het station sta je meteen in het groen. We steken het Stationsplein over, dwarsen de Ringweg aan de verkeerslichten bij de Oostmeers en daar wenkt al een forse plataan. We stappen langs de Begijnenvest met rechts van ons een waterpartij en links de muur van de Minnewaterkliniek. De Poertoren, even verder rechts, deed in de Middeleeuwen dienst als opslagplaats voor buskruit. Daarna komen de brug over het poëtische Minnewater en het Minnewaterpark. Een must is even rond het Minnewater te wandelen tot aan het Begijnhof en terugkeren langs de andere kant van het water door het Minnewaterpark.
Een bordje geeft verder aan dat je aan de Katelijnevest bent. De bult rechts is een ijskelder waar 's winters vleermuizen vertoeven. Aan de wandelboom zien langeafstandswandelaars dat ze op de GR5A noord van Oostende richting Antwerpen stappen. Het Bargehuis wijst erop dat we ons langs het kanaal Brugge-Gent bevinden. We dwarsen de Katelijnestraat en komen aan de Gentpoortvest. Het wandelpad stijgt naar de watertoren.
Volg nu de Boninvest op het pad tegen het kanaal aan. Over de Coupure ligt de nieuwe, vernuftige wandel brug. Op vier massieve sokkels rusten twee stalen buizen en daaraan hangt het eiken brugdek. De buizen kunnen de kabels rond hun as winden om zo pleziervaartuigen onder de brug door te laten. Langs de Kazernevest komen we aan het gerechtshof en we stappen op de Kruispoort af. We volgen de Kruisvest en klimmen naar de eerste van vier molens, de Bonne Chiere en daarna volgt de St.Janshuismolen. De derde molen is de Nieuwe Papegaai, de vierde heet de Koelewei.
Zo komen we rechtdoor via het Sasplein bij een fabrieksterrein. We volgen op het voetpad links het Sasplein en over de brug wat verder naar rechts komen we in de Komvest met opnieuw een wandelpad. Op het einde van de Komvest aan de rotonde steken we de Ringweg over en belanden in het Baron Ruzettepark. We wandelen door het park op het asfalt pad langs het water, voorbij een huis naar links en dan eindigt het pad door het park bij de het kruispunt van de IJzerstraat en de Werfstraat. Hier is over ongeveer 600 Mt de groene gordel rond Brugge in de loop der tijden verdwenen. Het beste is die 600 Mt door de rustige Werfstraat te gaan op het voetpad tot aan de Ezelpoort.
We stappen voorbij deze stadspoort en zetten onze weg verder op het pad met links een waterpartij en rechts de Filips de Goedelaan. Verder rechts van ons het Graaf Visartpark en we komen uit op de Bevrijdingslaan. Daar moeten we eventjes links om aan de verkeerslichten over te steken. Aan de overkant stappen we meteen weer rechts, gaan opnieuw over de brug en nemen de Buiten de Smedenvest. Nu hebben we het water opnieuw aan onze linkerkant en langs de gebouwen van de Stedelijke Groendienst bereiken we de Smedenpoort. We wandelen door de poort en dan draaien we rechtsaf op het pad dat parallel loopt met de Hendrik Consciencelaan. Bij de Boeveriepoort kruisen we een drukke weg via een tunneltje en komen na een paar honderd meter op de Begijnenvest terug aan het station.