Km
10
De ronde van Lier
Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fiets-/wandelpaden op de dijken van de Grote- en de Kleine Nete. Verkeersvrij vrijliggend wandelpad in harde aarde door de Vesten rond Lier.
Bewegwijzering :
Vanaf 'Het Saske' in Lier tot aan de spoorwegbrug over het Netekanaal bordjes : 'Vlaanderen Fietsroute'. Verder geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Lier.
IR-treinen van Antwerpen naar Turnhout of Neerpelt tot Lier.
Info :
Vele toeristen, schrijvers en artiesten hebben tijdens wandelingen de bekoring ondergaan van deze stad met haar monumenten en oude gevels, gelegen op de grens van de Antwerpse Kempen en Vlaams-Brabant. Zij wordt nu nog omringd door wallen uit de 16e eeuw, waarlangs een kanaaltje loopt. Dit is een mooie rondwandeling op de wandelpaden door deze wallen en ook op het netwerk van fiets- en wandelpaden op de dijken van de Grote- en de Kleine Nete rond Lier. Vanop de verhoogde dijken zijn er altijd zeer mooie panorama's te zien op de omgevende natuurreservaten.
De wandeling :
Buiten het station van Lier ga je naar de Antwerpse straat in de richting van het centrum. Na 100 Mt kom je aan verkeerslichten en de Afleidingsvaart van de Nete, over de brug begint rechts het mooie wandelpad tussen de eeuwenoude bomen van de Vesten. Dit pad volg je ruim 1 Km zuidwaarts tot aan de Nete.
Kort na het oversteken van de Mechelsestraat zie je links de toegangspoort van het Begijnhof en het is zeker de moeite om even van het pad af te gaan en de sfeer van het verleden op te snuiven door de steegjes met kasseiwegjes en de oude begijnhuisjes.
Het wandelpad op de wallen eindigt aan 'Het Saske' bij de Nete.
Je kan hier ook even naar de beroemde Zimmertoren heen en terug op 400 Mt. Je volgt het pad naar links tussen de speelterreinen en de Binnennete naar de Zimmertoren. Daar de brug oversteken en rechts door het park terugkeren naar Het Saske.
Je gaat de dijk op en je volgt het geasfalteerd pad naar links rond de stad. Een paar honderd meter verder bij de brug van de Leuvensevest steek je de weg over (niet de brug) en vervolg je gewoon op het pad rechtdoor. Een kleine Km verder is weer een brug en die moet je wel oversteken om verder te wandelen langs de andere oever van de Nete. Je loopt eerst over een grote parking en verder op het pad op de dijk van de Grote Nete. Vanaf hier ben je volledig buiten de stad en links en rechts omgeven door mooie natuurreservaatjes.
Het pad loopt na 1 Km dood op de Kanaalstraat, daar moet je de brug oversteken en terugkeren langs de Nete aan de andere kant. Bijna 2 km verder kom je aan de spoorweg waar je naar rechts vervolgt beneden naast de hoge spoorberm. Een paar honderd meter verder kan je eventueel even verpozen in het prachtige tuin terras van 'Het Oude Lier' (maandag gesloten).
Je vervolgt onder de spoorweg, dan naar rechts naar het Netekanaal en je volgt het brede kanaal in noordelijke richting. Een kleine Km verder draait het pad haaks naar links bij het yachthaventje van Emblem. De Kleine Nete stroomt hier eerst in westelijke, dan in zuidelijke richting en die ga je volgen op het pad tussen het yachthaventje en het riviertje. Je komt weer aan de spoorweg en je wandelt onder de brug door, je volgt de Nete die verder afbuigt in de richting van de stad tot aan de brug van de Lispersteenweg. Je steekt naar links de brug over en keert terug langs de andere oever door de Gaslei, een doodlopend straatje dat verder overgaat in een pad op de Netedijk. Dan wandel je terug voorbij een wild natuurgebied aan de rechterkant tot na ongeveer 1 Km bij de eerste gebouwen van de stad een asfalt pad van rechts samenkomt met het pad langs de Nete. Dit is het pad door de Stadsvest terug naar het station.
Verder op de Stadsvest wandel je door 'Het Spui', een merkwaardig oud maar zeer mooi gerestaureerd sas gebouw. Na het oversteken van de Lispertstraat wandel je nog ruim 0,5 Km op het pad door de Vesten naar de Antwerpsestraat waar deze rondwandeling begon. Het station van Lier is hier rechts op 100 Mt waar de trein naar Antwerpen je zal komen oppikken om terug te sporen naar je vertrekstation.