Km
12
St.Truiden - Zoutleeuw - Drieslinter
Aard van de weg :
Een klein en stil asfaltwegje van St.Truiden tot het dorpje Wilderen. Van Wilderen tot Drieslinter verkeersvrij beton fiets-/wandelpad op de oude spoorbedding.
Bewegwijzering :
Bordjes van het fietsroutenetwerk Haspengouw : 188-187-51-21-50-58 tot Molenstraat in Drieslinter.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : St.Truiden.
IC trein Brussel-Hasselt-Genk tot St.Truiden.
Eindpunt van de wandeling : Drieslinter, bushalte Molenstraat.
LIJN bus 22 terug naar het NMBS station Tienen.
Info :
Een wandeling tussen de Haspengouwse boomgaarden van St.Truiden naar het dorpje Wilderen en verder via het overbekende toeristisch stadje Zoutleeuw tot Drieslinter. Je volgt dan de oude spoorwegbedding St.Truiden-Zoutleeuw-Tienen en daar zal je meestal omringd zijn door uitgestrekte laagstam boomgaarden. Dit traject is natuurlijk het mooist in april in de bloesemtijd, of in september in de pluktijd van het fruit.
De wandeling :
Van op de parking naast de perrons van het station volg je de bordjes van het fiets knoopunten netwerk, richting nummer 188. Een paar honderd meter voorbij de parking steek je iets naar links een straat over en vervolgt naar Wilderen op het kleine asfalt landwegje (Volmolenweg) tussen de boomgaarden.
Na ongeveer 1,5 Km kom je aan de Zoutleeuwsesteenweg en die volg je 200 Mt naar rechts en daar moet je links in een klein asfalt landwegje naar Wilderen. Na 500 Mt rechtdoor bij een kruising van landwegjes tussen de boomgaarden en een paar honderd meter verder kom je aan de eerste huizen van het dorpje. Bij knooppunt 188 moet je verder links naar 187 en dan kom je weldra in de Wilderenlaan bij het het oud stationnetje. Het oude stationsgebouwtje is opvallend mooi gerestaureerd en is nu omgevormd tot 'Gasthof de Statie'.
Naast het oud stationnetje van Wilderen begint het pad naar Zoutleeuw, richting knooppunt 51, eerst tussen 2 huizen en na een paar honderd meter op de originele spoorbedding. Het fiets-/ wandelpad loopt tot Zoutleeuw bijna volledig tussen de zeer uitgestrekte laagstam boomgaarden : dit is de fruittuin van Belgie !
Na ongeveer 3 Km kom je aan een de rotonde van de Stationsstraat in Zoutleeuw op de plaats van het verdwenen station. Voorzichtig de rotonde oversteken en rechtdoor op het pad vervolgen naast een groot rusthuis, dan kom je na 300 Mt aan een overwegje met een schuilhokje. Rechts zie je een indrukwekkend panorama over het stadje Zoutleeuw. Hier kan je eventueel een zijsprongetje maken heen en terug via het kasseiwegje naar het gezellige centrum met de imposante kerk. Op het marktplein zijn diverse horecazaken, ook in de historische lakenhalle om even uit te rusten vooraleer de wandeling te vervolgen aan het schuilhokje.
Je hebt 7 Km gewandeld en hier kan het keerpunt zijn maar je kan eender waar terugkeren naar St.Truiden, terwijl je nogmaals kunt genieten van de aantrekkelijke omgeving. Beter kan je deze wandeling nog 5 Km verlengen tot Drieslinter en daar verder met de bus naar Tienen.
Voorbij Zoutleeuw loopt het pad afwisselend tussen boomgaarden en natuurreservaten tot de Y-splitsing van Drieslinter. Vroeger vertakte hier de spoorweg van Tienen naar Diest en St.Truiden en de fiets-/wandelpaden doen dat nu ook. Een paar honderd meter daar voorbij is het stationsplein van Drieslinter en 200 Mt verder vervolgt het pad naar Tienen.
Ongeveer 500 Mt voorbij fietsknooppunt 50 is de wegkruising met de Molenstraat. Deze straat volg je 300 Mt rechts tot de Grote Steenweg en daar is rechts de bushalte Molenstraat. Je kan LIJN bus 22 opstappen naar het station van Tienen waar IC treinen terug naar Brussel rijden en verder naar je vertrekstation.