Km
15
Leuze - Péruwelz
Aard van de weg :
Op de oude spoorwegbedding Leuze-Blaton verkeersvrij beton fiets-/wandelpad. Een verbindingsweg van 1,5 Km tussen de autowegviaduct en de kanaalbrug in Péruwelz. Verkeersvrij beton jaagpad langs het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes en dan 0,5 Km verkeersarme asfalt weg naar het station van Péruwelz.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Leuze.
Het fiets-/wandelpad naar Basècles en Péruwelz begint direkt naast het zuidelijk perron, tussen de spoorweg en de parking.
Eindpunt van de wandeling : NMBS station van Péruwelz.
Alternatief : terugkeren te voet of met TEC bus 86a naar station Leuze.
Info :
Een zeer mooie en afwisselende wandeling naar het 'Parc Naturel des Plaines de l'Escaut' in het zuiden van de Waalse provincie Hainaut, dichtbij de Franse grens. Tussen Leuze en Péruwelz is een beton fiets-/wandelpad op de oude spoorwegbedding. Bij Péruwelz nog 1 km wandelen op het pad langs het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes.
De wandeling :
Tussen het perron en de parking van het station van Leuze begint het pad tussen de omheiningen naar links af te buigen van de spoorweg. Na een paar wegkruisingen komt het pad buiten het centrum en loopt in de richting Basècles.
Een 3-tal Km verder moet je de drukke N60 voorzichtig oversteken, gelukkig is dit pad bij alle overwegen goed uitgerust met oversteekplaatsen. Het is ongeveer 9 Km zeer aangenaam wandelen op het mooi beton van Leuze naar Basècles. Halverwege kruis je via een lager tunneltje de TGV spoorweg.
In Basècles wandel je voorbij de plaats waar vroeger het station was, daar is nu niets meer van overgebleven. Daarna aan de overweg de drukke N50 oversteken en ongeveer 1 km verder is opnieuw een overweg waar een ander asfalt pad in een grote boog van rechts samenkomt met het onze. Dit was vroeger een Y-splitsing van spoorwegen. Rechtdoor buigt het beton pad van Leuze naar links af in de richting van de bestaande spoorweg, waar het eindigt bij een volgende overweg.
Bij de splitsing aan de overweg moet je dus niet rechtdoor verder maar het pad dat samenkomt van rechts opwandelen. Nu wandel je op een asfalt pad door een groot bos waar vroeger ook treinen reden. Het pad buigt naar links in een grote boog van 1 Km in de richting van de autoweg. Naast de autoweg loopt het wegje nog een paar honderd meter verder naar een viaduct. Daar moet je de autoweg oversteken en nu volgt een korte verbindingsweg van ongeveer 1,5 Km die niet helemaal verkeersvrij is tot aan de brug over het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes. Er is een brede strook naast de weg om veilig te wandelen.
Je komt bij het kanaal, wandelt voorbij het yachthaventje van Péruwelz en over de kanaalbrug ga je dan naar rechts op het graspaadje naar het kanaal om bij het jaagpad te komen. Dit jaagpad volg je naar links ongeveer 1 km in westelijke richting tot je bij een loskaai voor schepen komt. De asfalt weg (Rue des Basses Wattinnes) die daar begint aan de loskaai en haaks naar het centrum gaat komt na ongeveer 0,5 Km aan het station van Péruwelz waar je kan terugsporen naar je vertrekstation.

Alternatief : Leuze - Thumaide - Leuze (14 Km h/t).
Vertrek- en eindpunt van de wandeling : NMBS station van Leuze.
Dit is het eerste deel van dezelfde wandeling op het pad van de oude spoorbedding van Leuze richting Basècles. Je kan gelijk waar terugkeren te voet naar het station van Leuze.
Op 8.5 Km van Leuze bij de wegkruising van de N50 in Basècles is de bushalte Basècles Bataille. Daar komt TEC bus 86a terug naar het station Leuze.