Km
13
Dender : Ninove - Schendelbeke
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt jaagpad langs de Dender.
Bewegwijzering :
Bordjes : 'Dender-Waaslandroute LF38'.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Ninove.
L-trein Aalst-Denderleeuw-Ninove-Schendelbeke-Geraardsbergen.
De Dender is op ongeveer 600 Mt ten zuiden van het station.
Eindpunt van de wandeling : NMBS stopplaats Schendelbeke.
Deze stopplaats is op 400 Mt ten noorden van de 2 bruggen bij 'De Gavers'.
Info :
Dit bijzonder aantrekkelijk wandeltraject volgt de kronkelende Dender van Ninove tot het provinciaal domein 'De Gavers' nabij Geraardsbergen in de Vlaamse Ardennen.
De wandeling :
Buiten het station Ninove ga je rechts via de Astridlaan naar het kruispunt met de Dreefstraat die je 300 Mt volgt in zuidelijke richting. Daar bij de T ga je rechts en 50 Mt verder links in de Oude Kaai, dan steek je de brug van de Dender over en je volgt de Dender rechts in z-westelijke richting. Voorbij de volgende brug wordt de weg een fiets-/wandelpad en weldra wandel je tussen de Dender en een groot park. Voorbij de viaduct van de ringweg N8 en de Pollare-sluis ben je buiten Ninove in de overweldigend groene Dendervallei.
De Dender en het pad kronkelen zeer schilderachtig van Ninove naar Geraardsbergen in de Vlaamse Ardennen. De vallei van de Dender is daar in feite één groot natuurreservaat en de bewoonde wereld lijkt soms veraf. Het is een must om hier te wandelen, ondergedompeld in het eindeloze groen !
Na ruim 3 Km kom je aan het gerestaureerde voetgangersbrugje van Pollare. Dit is zeer opvallend, want het is een nieuwe brug gemaakt volgens de originele plannen van de oude brug. Het is een ijzeren vakwerkbrug in de stijl van de industriële revolutie van de 19e eeuw. Er naast is ook een mooi gerestaureerde hoeve 'De Zwarte Flesch', waar nu op zon- en feestdagen van 01-05 tot 30-09 een café met terras wordt uitgebaat. Een mooie locatie om te verpozen en iets te drinken, met schilderachtig uitzicht op het retro brugje en de kronkelende Dender.
Verder wandel je achtereenvolgens dicht bij de dorpjes Zandbergen en Grimminge en dan bij een sluis aan de overkant Idegem.
Voorbij Idegem kronkelt de Dender verder langs het recreatie domein 'De Gavers' met zijn uitgestrekte vijver voor watersporten. Rond de grote vijver loopt een mooi hard zandpad dat begint aan de Dender en een paar Km verder terug aan de Dender komt bij de brug van Schendelbeke. Verder tussen De Gavers en de Dender kom je aan een klein yachthaventje en daar verlaat je het jaagpad om via het kleine brugje naar de trein stopplaats Schendelbeke te gaan.
Het kleine brugje steek je over en een paar honderd meter verder kom je op de hoofdweg die je naar rechts volgt in de richting van het dorpje. Ongeveer 400 Mt verder is de trein stopplaats waar je kan terugsporen naar Ninove of Geraardsbergen en verder naar je vertrekstation.