Km
11
Blankenberge - Wenduine - De Haan
Aard van de weg :
In Blankenberge centrum en rond de yachthaven : betegelde voetpaden. Verder door de duinen tot Wenduine wandelpad in harde schelpenaarde. Van Wenduine tot De Haan wandelpad in asfalt en hard compact zand door de Duinbossen.
Bewegwijzering :
Van Blankenberge tot Wenduine : geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Van Wenduine tot De Haan : zeshoekige bordjes 'Duinbossen wandelpad' en de laatste kilometers ook de rood-witte verfstreepjes van het GR5A pad.
Vertrekpunt : 
NMBS station Blankenberge.
Eindpunt : De Haan en terugkeren naar Blankenberge met de Kusttram.
Info :
Dit is een leuk alternatief en sportief 'Dagje aan zee'.
Het smalle duinengebied tussen Blankenberge en Wenduine is een strook van belangrijke zeewerende duinen, bovendien is het een waardevol duinengebied. Om te voorkomen dat de duinen willekeurig doorkruist worden is er een 4 km lang wandelpad in schelpenaarde aangelegd. Dit is een wandeling aan zee op dit pad van Blankenberge naar Wenduine.
Het tweede deel van de wandeling gaat door de Duinbossen van Wenduine tot De Haan (5 Km), een zeer geliefkoosd wandelgebied aan de kust. Terugkeren naar Blankenberge kan te voet langs hetzelfde wandelpad of gelijk waar met de Kusttram die evenwijdig en steeds in de buurt van het wandeltraject rijdt.
De wandeling :
Buiten het stationsgebouw in Blankenberge volg je naar links de sporen van de Kusttram. Na ongeveer 750 Mt kom je aan de yachthaven. Op de dijk rond het haventje is een breed voetpad aangelegd, dat je volgt in dezelfde richting van de tramsporen van de Kusttram. Beneden aan de linkerhand loopt ook nog een 500 Mt naast de dijk de N34. Deze grote baan en de tramsporen lopen rechtdoor waar het voetpad naar rechts draait steeds verder rond het haventje. Je volgt het voetpad altijd zo dicht mogelijk bij het water in de richting van de zee. Juist voor het houten chalet strandcafé bij de zee en de duinen begint ook links het wandelpad in schelpenaarde naar Wenduine.
Op het pad naar Wenduine is de zee niet te zien omdat het door de heuvelende duinen is aangelegd. Het pad gaat wat op en neer en regelmatig is een kruising met een strand toegang. Af en toe is links een doorkijkje met beneden de tramsporen, de N34 en een panorama op de polders. Na een 3-tal km verschijnen in de verte de eerste hoge appartementsgebouwen van Wenduine.
In Wenduine eindigt het pad en wandel je verder op de brede strandboulevard aan zee voor de appartementsgebouwen. Op het einde na 1000 Mt begint terug een smalle duinengordel aan het strand. Je moet naar het hoogste punt boven op de duin : het uitkijktorentje met het rode puntdak. Tussen de duin en het strand nog 100 Mt op het tegelpad en daar is de trap naar de uitkijktoren. Nu verschijnen de eerste zeshoekige bordjes op houten paaltjes 'Duinbossen wandelpad'. Die bewegwijzering volg je onafgebroken tot het eindpunt : de tramhalte van De Haan. Boven aan de uitkijktoren wordt het pad asfalt en daalt verder kris-kras door de duinen af tot aan een parkje aan de kustweg N34. Je wandelt door het parkje, en verder 200 Mt op het voetpad van de N34. Bij het kruispunt steek je naar links de tramsporen en de grote baan over in de Drift, dan direkt schuin rechts op het asfalt pad in het Duinbos.
Het is een opvallend dicht begroeid gebied : het natuurreservaat 'De Zandpanne'. De naam verraadt dat dit inderdaad een lagergelegen stuk binnenduin is. Ergens midden in het bos bij een open plek kom je aan een kruispunt van asfalt wandelpaden, vanaf hier volgen de rood-witte verfstreepjes van het GR5A pad hetzelfde traject van het 'Duinbossen wandelpad'. Voorbij een wegkruising wordt het gebied erg glooiend, wat herinnert aan het oorspronkelijk duinreliëf. Hier en daar duikt een onbegroeid stuk duin op, waar de wind vrij spel heeft in het mulle zand. Bemerk hoe de verschillende soorten loof- en naaldhout door elkaar werden aangeplant.
Dan kom je uit het Duinbos bij de tramhalte De Haan/Waterkasteellaan en je steekt de N34 en de tramsporen over. Naar links ga je naar het centrum van De Haan langs de Velasquezlaan die rechtdoor overgaat in de Rembrantlaan en je wandelt voorbij een rij mooie villa's in de stijl van de jaren 1920 aan de rechter kant.
Zo kom je aan de tramhalte van De Haan-aan-zee/Coq-sur-Mer zoals op het retro tramhuisje. De Haan is de enige badplaats aan de Belgische kust zonder lelijke betonnen appartementen hoogbouw, het lijkt alsof de tijd er een beetje heeft stil gestaan in het gezellige centrum met de zeer goed onderhouden vakantieverblijven en horeca in Belle-Epoque stijl.
Om terug te keren stap je best op één van de vele Kusttrams richting Knokke, na een kwartiertje ben je zo terug aan het station van Blankenberge.