Km
10
De Lesse : Gendron - Houyet
Aard van de weg :
Bospaden met enkele avontuurlijke stroken (rotsen, trapladdertjes).
Bewegwijzering :
De rood-witte verfstreepjes volgen van het Grote Routepad 126.
Vertrekpunt : 
NMBS station Gendron-Celles. IC trein Brussel-Namur-Dinant tot Dinant, daarna L naar Libramont tot de stopplaats Gendron-Celles.
Eindpunt van de wandeling : NMBS station van Houyet.
Info :
Deze wandeling volgt een van de mooiste riviervalleien van ons land : die van de Lesse tussen Anseremme en Houyet. In de vallei werd op het einde van de 19de eeuw een spoorlijn aangelegd waar nog steeds een boemeltreintje tuft over en door een dozijn viaducten en tunnels. U vertrekt bij de treinhalte Gendron-Celles en volgt dan gans het traject de Lesse op een deel van het schitterende Grote Routepad 126 tot het station van Houyet.
De wandeling :
Wanneer je de halte Gendron-Celles verlaat, wandelt u naar de brug over de Lesse die je niet oversteekt. Tussen de spoorwegviaduct en de brug ga je links tussen de spoorweg en de Lesse en daar pikt u de bewegwijzering van het Grote Routepad 126 op. Dit bewegwijzerde traject zult u niet verlaten tot het einde van de tocht.
Het GR-pad volgt onafgebroken de rechter oever van de Lesse stroomopwaarts, dus de Lesse aan uw rechterhand. U wandelt eerst even door een open terrein, maar kort daarna bevindt u zich al midden in de ongerepte natuur. Gendron-Celles is een treinhalte die vooral door wandelaars en kajakkers wordt gebruikt. In de onmiddellijke omgeving van de halte wonen amper mensen, maar bij de brug ligt een belangrijke in- en uitstapplaats voor kajakkers. Met het treintje tuffen zij terug naar het vertrekpunt.
De routebeschrijving is eenvoudig: volg onafgebroken het GR-pad. U volgt een grote bocht van de Lesse en ontmoet dan opnieuw de spoorweg die zich enkele malen door de heuvels boort. Wat later steekt die spoorweg de Lesse over. De spoorlijn Dinant-Bertrix is wat reizigersvervoer betreft nooit een drukke lijn geweest. In 1896 was het vak tussen Dinant en Houyet klaar. In 1910 werd ze op dubbelspoor gebracht. Maar de lijn bleef altijd in de schaduw van die andere noord-zuidverbinding in het zuiden van het land, namelijk de lijn Namen-Aarlen-Luxemburg. Daarom werd ze lange tijd verwaarloosd en leek ze zelfs ten dode opgeschreven. Dankzij de belangrijke goederentrafiek van de lijn ging dat echter niet door. Integendeel, onlangs werd het ganse traject van Dinant tot Athus zelfs geëlektrificeerd.
Het Grote Routepad verruigt en u mag uw klautertechniek enkele keren op de proef stellen. Een handvol taaie rotspartijen moet u overbruggen met de hulp van stalen trapladdertjes die er aangebracht werden. U wandelt hier door een gebied dat deel uitmaakt van de geologische streek Fagne-Famenne. Dit is een brede kalksteengordel, die erg erosiegevoelig is wanneer hij in contact komt met water. Daarom heeft de Lesse zich hier diep kunnen uitschuren en het ruwe landschap kunnen boetseren. Stroomafwaarts van Gendron-Celles heeft de rivier in het natuurpark van Furfooz zelfs een verzameling onderaardse grotten, rivieren en meren uitgeloogd in de poreuze kalk.
U wipt een brugje over op de plaats waar een wild zijbeekje van de heuvel komt aangerold. Het pad verbreedt tot een bosweg. Bij de volgende spoorwegbrug merkt u aan uw linkerzijde een merkwaardige ruïne langs de spoorweg. U heeft hier de halte Royale d'Ardenne bereikt, een van de meest aparte spoorwegruïnes van het land. Het was ooit de privé-halte van Leopold II en hoorde bij het immens grote koninklijke domein, dat hier diep in het woud verscholen lag. Leopold II verkoos om per spoor naar dit domein te reizen. Het stationsgebouwtje met gekanteeld torentje en de verlaten toegangsweg die diep het woud in voert, laten nog een glimp zien van de koninklijke grandeur die de plaats ooit moet uitgestraald hebben. Vanaf 1897 frequenteerde de koninklijke familie het domein niet meer en rond 1970 werd het kasteel afgebroken.
U blijft de oever volgen en bereikt zo Houyet. U stapt de Lessebrug over, vervolgens de overweg en zo belandt u bij het fraaie station. Daar kunt u met de trein terugsporen naar Dinant. In Houyet loopt de spoorweg verder naar Bertrix en vroeger kon men hier ook naar Rochefort sporen. Die laatste verbinding werd decennia geleden opgedoekt en is nu een recreatief pad voor wandelaars en fietsers (zie de fietsroute Houyet - Wanlin - Rochefort - Jemelle).