Km
13
Spa - Fagne de Malchamps - Spa
Aard van de weg :
Het eerste stuk van het parcours bestaat uit 1 Km kleine asfaltweg, maar voor het overige volgt u meestal half- of onverharde boswegen en -paden, en in de natste delen van het natuurreservaat ook lattenweggetjes. Er is 200 Mt hoogteverschil tussen Spa en de Fagne. De wegen en paden zijn over het algemeen goed begaanbaar - alleen bij of net na regenweer bent u beter af met rubberlaarzen dan met gemakkelijke wandelschoenen.
Bewegwijzering :
Van het station van Spa Geronstère tot de Bérinzennehoeve de rood-witte verfstreepjes volgen van het Grote-Routepad GR5. Verder is de beschreven weg gemakkelijk te volgen terug tot aan het riviertje 'Picherotte'. Dan terug naar het station hetzelfde traject van de GR5 volgen.
Vertrekpunt : 
NMBS station Spa Géronstère.
IC trein Brussel-Liège, daar L-trein naar Verviers tot Pepinster of IC trein Brussel-Liège-Welkenraedt tot Pepinster. In Pepinster overstappen op de L-trein naar eindstation Spa Géronstère.
Info :
Een van de fraaiste natuurgebieden ten zuiden van de bekende badstad Spa is de Fagne de Malchamps. Dit door enorme bossen omringde veengebied wordt doorkruist door enkele grindpaden en lattenwegjes op drassige plaatsen. Boven alles uit verrijst een prachtige, houten uitkijktoren. Bij de toegang tot de Fagne bevindt zich de 17e eeuwse boerderij Bérinzenne die onderdak biedt aan een boeiend bosmuseum.
De wandeling :
We verlaten de treinhalte Géronstère naar rechts langs de rue de la Géronstère, negeren een kruising en verlaten de stad. De eerste weg links is de chemin de la Roche die nog steiler klimt. Iets verderop houden we bij een wegsplitsing links en ter hoogte van de chapelle de la Roche gaat het asfalt over in een zandweg. Lanzaam afdalen, T-kruising linksaf tot op een asfaltweg en rechtsaf tot bij een infobord in de vallei van het riviertje 'La Picherotte', aan het begin van de plaatselijke wandeling 'Promenade des Artistes'. Voor het brugje rechtsaf het riviertje stijgend stroomopwaarts volgen, waarbij we het pittoreske waterloopje enige malen dwarsen d.m.v. enkele boomstam bruggetjes. Vooral in de winter bij groot waterdebiet groeit het soms uit tot een kleine wildwaterrivier met hier en daar prachtige watervalletjes tussen de rotspartijen. Het valleitje wordt steeds nauwer, we komen bij een overdekte schuilhut en bereiken even later de geasfalteerde chemin des Fontaines ter hoogte van een stenen brug. We nu hebben 2,8 km gestapt.
Deze weg rechtuit dwarsen (opletten voor autoverkeer) en aan de overzijde het riviertje stroompwaarts blijven volgen tot bij een schuilhut en het bronnetje 'Pouhon Delcor'. Dezelfde richting aanhouden tot op een bredere bosweg. Rechtsaf en op een stervormige kruising een weg schuinlinks (nagenoeg in dezelfde richting) kiezen. Deze brengt ons op een brede weg aan de rand van de 'Fagne de Malchamps'. We volgen deze weg naar rechts, over een afstand van zowat 600 Mt, tot bij een infopaneel.
Daar gaat het GR-pad haaks linksaf, meteen het veengebied in. Het kiezelpad stijgt vrij stevig langs berken en bremstruiken. Het veengebied krijgen we in doorkijkjes te zien, maar het uitzicht wordt breder naargelang we hoogte winnen. We kruisen een verboden dwarsweggetje, dus we volgen rechtdoor de pijl 'Monument RAF', nu door een bijzonder fraai deel van de Fagne de Malchamps, met veel rijs- en bosbes en dop- en struikheide. Rechts verrijst een houten uitkijktoren hoog boven het veengebied uit, maar daar komen we straks nog wel langs. Intussen moeten we nog door een erg drassig deel van het hoogveen en dus heeft de boswachterij er voor plankenweggetjes gezorgd. Het pad leid naar het RAF-monumentje met rechts een klein vennetje. Verder slingert het weggetje door een schitterend stuk natuurschoon tot de houten uitkijktoren met 83 treden, een prachtig bouwsel. Van bij de toren voert een brede weg - nog steeds GR-pad - naar de Bérinzennehoeve. Dit is nu een bezoekerscentrum met Bosmuseum.
Voorbij een slagboom komen we bij een kruispunt. Het GR5-pad gaat verder naar links richting Stavelot. Hier verlaten we het GR-pad om verder te gaan terug naar Spa. Links kan men naar het museum, rechts verrijst een loods in vakwerkbouw.
We kiezen de half verharde weg tussen de twee in en volgen dus de gele pijl 'Ancien chemin de Stavelot'. Even verderop passeren we de eerste weg rechts en dalen langs beuken (rechts) en sparren (links). Waar de hoofdweg haaks naar links afbuigt blijven we gewoon rechtdoor lopen, een onverharde bosweg in. Deze weg buigt wat af naar rechts en daalt vrij stevig langs fijnsparren, beuken en berken. Bij een geasfalteerde weg aanbeland moeten we naar rechts afslaan en volgen de richting 'Route de Malchamps'. Verderop komen we bij een kruispunt van verkeersvrije asfalt wegen. Links afslaan, pijl 'Vers Arboretum'.
We komen uit bij het omheinde arboretum van Tahanfagne en gaan binnen via een deurtje. We wandelen binnen de omheining 100 Mt naast het asfaltwegje en steken een beekje over via een lattenbrugje, dan langs grote Noord-Amerikaanse bomen in noordelijke richting met het beekje aan de rechterhand. Na 500 Mt door een hekje komen we uit op de grote asfaltweg, de Chemin des Fontaines. Links is de Géronstère bron op 1,5 Km. Rechts komen we na 50 Mt terug aan het riviertje 'La Picherotte', dat we nu stroomafwaarts volgen, tot aan het station volgen we terug hetzelfde GR5-pad.