Km
54
Binche - Erquelinnes / Estinnes - Lobbes
Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fietspaden op 2 oude spoorbeddingen : van Binche via Fauroeulx naar Erquelinnes en van Fauroeulx naar Lobbes en Estinnes-au-Mont. Meestal stijgt of daalt het pad heel lichtjes en bijna onmerkbaar (max.1-2%).
Bewegwijzering :
RAVeL wegwijzers.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Binche, Rue de Buvrinnes / GPS : 50.407581, 4.171970
E19 Brussel-Mons, uitrit 21 Soignies/Binche, daar N55 naar Binche. Aan de 1e rotonde de N55 richting Charleroi rechtdoor verder volgen tot de 5e rotonde aan de spoorweg. Daar rechts in de Av. Marie-José, N90 oversteken, rechtdoor Av. Burlet en Av. Derave volgen tot aan het NMBS station. Rechts naast het stationsgebouw in de Rue Versailles die uitkomt in de Rue Buvrinnes. Linksaf en daar is de terminus van de spoorweg en er tegenover begint het RAVeL pad. Er kan geparkeerd worden aan de andere kant van het station op het doorlopend wegje.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Binche.
IR trein Brussel-Binche tot de terminus Binche. Het RAVeL fietspad naar Fauroeulx begint naast het station in het verlengde van de sporen (Rue de Buvrinnnes).
Info :
Dit is een mooie fietsroute op een kruising van 2 oude spoorbeddingen in het zuiden van de Waalse provincie Hainaut van Binche via Fauroeulx naar Erquelinnes dicht bij de Samber en de Franse grens. Voorbij een bos nabij het dorpje Fauroeulx was vroeger een spoorwegkruising van de lijnen L108 en L109. Daar is nu een aftakking van het fietspad naar Estinnes-au-Mont en 0.8 Km verder een 2e aftakking door uitgestrekte bossen naar Lobbes dicht bij de Samber. Het traject loopt voor het grootste deel door weelderig groen buiten de bewoonde wereld.
De rit :
Het RAVeL fietspad naar Fauroeulx begint in de Rue Buvrinnes naast het station in het verlengde van de sporen. Vanaf de parkeerplaats in de doodlopende straat naast de spoorweg fiets je terug naar de Rue Buvrinnnes en daar begint links het RAVeL pad.
Je bent eerst nog in het centrum van Binche en weldra kruist het pad de drukke N55 Rue Merbes, dan nog een paar kleine straatjes en na de laatste bewoning rechtdoor naar Fauroeulx. De berm is vanaf het begin meestal ingesloten door weelderig groen met weinig doorkijkjes op het omgevende landschap. Na 3 Km bij een visvijver zie je links de toren van de 'Abbaye de Bonne-Espérance' op ongeveer 500 Mt, je kan er eventueel gemakkelijk naartoe links aan de wegkruising via het gescheiden fietspad naast de weg. In het 18e eeuwse kader is de molen van de abdij met een brasserie en tuin terras, open elk weekend en feestdagen in de zomer. Je kan er het bier en artisanale producten van de abdij proeven.
Je fietst verder onder een bijzonder mooie en opvallende oude boogviaduct in bak- en natuursteen die de sleuf overspant met het fietspad. Voorbij de doortocht van een bos kom je dan op de site van het voormalig station van Fauroeulx. Hier was vroeger het kruispunt van de spoorlijnen L108 en L109. Een aftakking van het fietspad gaat rechts naar de (voorlopige ?) terminus bij Estinnes-au-Mont (6 Km h/t). Rechtdoor is 500 Mt verder het oud station dat onherkenbaar en lelijk verbouwd is en het pad loopt rond de private tuin naast een klein lokaal wegje.
Aan de overweg van Fauroeulx is een 2e Y-splitsing van fietspaden, je bent hier op 6 Km van Binche. De rechtse tak (in feite rechtdoor) is naar Erquelinnes en de linkse tak gaat eerst in een grote boog richting Lobbes aan de Samber (21 Km h/t). Deze aftakking naar links gaat na de grote bocht 1 Km rechtdoor verder en dan fiets je nog ongeveer 9 Km door de uitgestrekte bossen van Pincemaille en Le Compte. Bij wegkruisingen passeer je de oude stationnetjes van Merbes-Saint-Marie en Bienne-lez-Happart. Aan de dwarsweg Rue Pont Jaupard eindigt (voorlopig ?) het fietspad nabij Lobbes op ongeveer 2 Km van de Samber. Hier is het keerpunt van dit deel van de fietsroute.
Bij Fauroeulx is de rechtse tak van de Y-splitsing naar Erquelinnes (15 Km h/t). Het lichtgolvend landschap is meestal open en agrarisch en bij de kruising van de N40 is het oud stationnetje van Grand-Reng. Verder loopt het fietspad 1 Km langs een bos en daarna is rechts een paar honderd meter omleiding naar de viaduc. Aan de andere kant van de N54 vervolgt het fietspad 2 Km naast en dan door een groene zone tot het centrum van Erquelinnes. Voorbij de wegkruising Rue Albert 1 en een parking is het yachthaventje aan de Samber. Hier keer je terug naar Fauroeulx en Binche.