Km
57
Quiévrain - Dour - Flénu - Cuesmes
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt/beton fietspad op een netwerk van oude spoorbeddingen. Tussen Dour en Boussu ongeveer 1 km half verharde grintweg, redelijk goed befietsbaar.
Bewegwijzering :
Geen bewegwijzering, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Dour, Rue des Andrieux / GPS : 50.400002, 3.764360
E19 Brussel-Mons-Paris tot uitrit 26 Dour, daar N552 naar Dour. Bij het dorp voor de oprit naar de brug na Elouges links naar Dour in de Rue des Andrieux en 300 Mt verder kruist het fietspad de weg. Er kan daar in de straat geparkeerd worden.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Quiévrain.
IC trein Brussel-Mons-Quiévrain. Het RAVeL fietspad naar Dour begint naast het zuidelijk perron.
Info :
Dit is een verrassende ontdekking : een overweldigend groene fietstocht door de Borinage. Ten westen van Dour is de streek licht heuvelend, open en agrarisch. Tussen Dour en Mons is van de vroegere zwarte steenkool-industrie weinig of niets meer te zien, het landschap wordt nog altijd gedomineerd door de kolen-terrils maar de natuur heeft deze na een halve eeuw teruggewonnen, de heuvels zijn nu allemaal bedekt met weelderig groen !
Het traject is op het complexe netwerk van voormalige spoorwegen die vroeger dienden voor transport van kolen : lijn 98 van Quiévrain via Dour tot Cuesmes en ook op 4 aftakkingen daarvan. De terminus van de aftakking Flénu-Hornu is op een paar honderd Mt van de historische mijnsite van Grand-Hornu, door UNESCO erkend als werelderfgoed. Een andere aftakking van Flénu naar Frameries komt aan het wetenschappelijk avonturenpark PASS.
De rit :
Je start in Dour onder de viaduct door van de N552 en daar is een Y-splitsing van de 2 fietspaden : rechts naar Quiévrain (13 km h/t) en links naar Angre (15 km h/t).
Naar Quiévrain loopt het fietspad eerst door het dorp Elouges, meestal hoog boven het dorp met af en toe een straat in de diepte die overspannen wordt door een brug. Voorbij Elouges wordt het golvend landschap open en fiets je op het hoogste punt door een groot modern windmolenpark. Nabij de Franse grens aan het trein station van Quiévrain is de terminus van het fietspad en daar keer je terug naar Dour.
Van Dour naar Angre loopt het fietspad eerst langs de rand van Elouges met mooie panorama's over het dorp en daarna nog ruim 6 Km door een overweldigend groene en wilde omgeving. Let onderweg even op het bijzonder mooi oud spoor overweghuisje van Audregnies. Na het oud station van Angre is 1.5 Km verder bij het Bois d'Angre de voorlopige(?) terminus van het pad en keer je terug naar Dour.
In Dour fiets je verder naar Boussu waar je de site van het oud station passeert. Daar voorbij wordt het pad ongeveer 1 Km half verharde grintweg en dan loopt het pad ongeveer 2 Km naast de N550. Bij de 2e rotonde is links een aftakking van het fietspad naar het centrum van Boussu (3.8 Km h/t). Wat verder buigt de N550 naar links en loopt het pad rechtdoor in de richting van Flénu op ongeveer 5 Km. Bij de N550 is geen kruising maar een omleiding van ongeveer 600 Mt via de rotonde N550/N545. Voor het oud stationnetje van Flénu is haaks naar links een aftakking naar Hornu dicht bij de historische mijnsite (7 Km h/t).
Bij Hornu ben je op maar 250 Mt van 'Grand-Hornu', door UNESCO erkend als werelderfgoed en zeker een bezoekje waard. Bij de terminus van het RAVeL pad aan de Rue de la Grande Campagne even links en dan rechts in de Allée Verte. De hoofdingang van het complex van de historische industriële gebouwen uit het begin van de 19e eeuw is aan de andere kant en je moet errond via de kasseiweg door de woonwijken uit dezelfde periode.
Je fietst dan terug naar Flénu (3.5 Km). Voorbij de overweg na het oud station Flénu terug een Y-splitsing van de fietspaden links richting Cuesmes (8 Km h/t) en rechts naar het wetenschappelijk avonturenpark PASS op de site van een oude steenkoolmijn (3 Km h/t). Hier kan je deze fietsroute naar believen uitbreiden tot het NMBS station van Frameries. Denk er aan dat je vanaf de Y-splitsing bij Flénu nog ruim 10 Km terug moet fietsen naar Dour.