Km
57
Houffalize - Bourcy - Gouvy
Tip :
Aangezien de afstand van Oost-Vlaanderen vrij groot is adviseren wij om hier een 2-daagse uitstap van te maken met een overnachting ter plaatse in Bastogne of Houffalize en op de tweede dag de andere aansluitende fietsroute : 'Bastogne - Wiltz (LU) / Bourcy'.
Aard van de weg :
Verkeersvrij continue licht stijgend asfalt fietspad op de oude trambedding van Houffalize naar Bourcy en dan verder naar Gouvy verkeersvrij en vlak asfalt fietspad op de oude spoorwegbedding.
Bewegwijzering :
Blauwe wegwijzers : RAVeL Bourcy en Gouvy.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Houffalize, Place de la Gare / GPS : 50.130058, 5.791960
E25 Liège-Luxembourg tot uitrit 51 Houffalize, daar N30 naar het centrum. Beneden in het centrum rechts de Ourthe brug niet oversteken en daar rechtdoor de witte wegwijzers RAVeL volgen in de Rue de la Gare. Na 300 Mt is voor de TEC bus stelplaats rechts een gratis parking. De stille straat loopt 800 Mt verder dood op een groot hotel en een paar honderd meter ervoor begint het fietspad naar Bourcy.
Info :
Dit is een zeer mooie fietstocht door de echte Ardennen, door het 'Parc Naturel des 2 Ourthes' om te genieten van de mooiste Ardense landschappen. De startplaats Houffalize is een bekend toeristisch stadje in de provincie Luxembourg, zeer geliefd bij wandelaars. De 10 Km oude trambedding L613 naar het voormalig treinstation van Bourcy is omgevormd tot comfortabel fietspad, kronkelend en zeer gelijkmatig stijgend (ongeveer 200 Mt over 10 Km : 1-2% en de laatste kilometers 3%) zoals vroeger de tram. Van Bourcy fiets je dan nog ruim 17 Km mooi vlak op het pad van de oude spoorlijn L163 naar Gouvy en terug, dicht bij de Luxemburgse grens.
De rit :
Je start in de Rue de l'Ermitage en voorbij de TEC bus stelplaats moet je naar rechts (rechtdoor is verboden richting). De stille straat stijgt langzaam naast de Ourthe en na ongeveer 500 Mt begint rechts het RAVeL pad. Laat u niet afschrikken door het begin van het pad dat via een haarspeldbocht een 30 Mt zeer sterk stijgt, even afstappen en met de fiets aan de hand ben je zo boven. Het pad loopt boven rond de grote private tuin van een eenzaam huis en voorbij de toegangsweg is het pad op de originele trambedding. Wat verder loopt het licht stijgend pad tussen hoge uitgehakte rotswanden zoals door een kleine canyon. Het fietspad kronkelt door de smalle zwaar beboste vallei van een klein riviertje en bij een wegkruising ruim 2 Km verder passeer je het gehuchtje Vissoûle.
Je fietst ondertussen door de mooiste Ardense landschappen en nabij het gehuchtje Hardigny rakelings langs de gebouwen van een grote boerderij. Het pad begint sterker te stijgen en gaat afwisselend door heuvelende bossen en weiden tot je een grotere weg moet oversteken nabij Bourcy. Je hebt ongeveer 11 Km gefietst en het stijgen is nu gedaan. Een paar honderd meter verder nadert links een andere oude spoorlijn uit Gouvy die samenkomt met het pad uit Houffalize.
Dit is een de Y-splitsing van asfalt fietspaden in 3 richtingen : Houffalize, Bastogne en Gouvy. Rechtdoor is 500 Mt verder de site van het oud station van Bourcy met een sportterrein en enkele speeltuigen voor kinderen en daar vervolgt het pad naar Bastogne en Wiltz. Dit is een andere fietsroute voor op een volgende mooie dag.
Op deze route vervolg je naar Gouvy en op de Y-splitsing draai je bijna 180° naar links op het vlak en spiegelglad asfalt pad door de Ardennen in de grensstreek met het Groot Hertogdom Luxembourg.
Je fietst nu ruim 17 Km door de weelderig groene, ongerepte natuur en buiten de bewoonde wereld meestal door zeer uitgestrekte bossen. Je passeert een eenzaam oud spoorhuisje en verder een oud stationnetje bij het dorpje Buret. Af en toe is er een opening in het weelderig groen en dan zie je prachtige Ardense panorama's. Van het oud station van het dorpje Limerlé is niets meer overgebleven en verder fiets je onder een paar oude viaducten van locale wegjes.
Het pad op de oude spoorbedding eindigt op 2 Km van Gouvy, een grensdorpje dicht bij het Groot Hertogdom Luxembourg. Je kan er eventueel naartoe fietsen door het wegje links te volgen. Hier is het keerpunt, op de terugweg wacht nog het leukste deel van deze Ardense fietsroute : van Bourcy naar Houffalize 10 Km continue afdalen met uw fiets !!!