Km
57
Moezel : Apach - Thionville (F)
Tip :
Aangezien de afstand van Oost-Vlaanderen vrij groot is adviseren wij om hier minimum een 2-daagse uitstap van te maken met overnachting ter plaatse in Luxemburg. De 2e dag kan bv. het andere fiets traject langs de Moezel 'Schengen - Remich - Nittel' worden gedaan.
Aard van de weg :
Verkeersvrij vlak asfalt fietspad langs de Moezel in Frankrijk. Geen fietspad op de 2 bruggen die dienen te worden overgestoken op de rijbaan naar Contz-les-Bains en naar Malling. Na deze laatste brug ongeveer 500 Mt op de gewone weg door het stille dorpje terug naar het Moezel fietspad. Ook ongeveer 1 Km op een betonweg zonder fietspad met zeer weinig autoverkeer nabij Contz.
Bewegwijzering :
Witte wegwijzers voor fietsers : 'Chemin de la Moselle'.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Apach (F), Rue de la Gare, gare SNCF / GPS : 49.459080, 6.372960
E411 Brussel-Luxembourg. Bij Luxembourg stad aan het tweede kruispunt E25 richting France volgen. Bij het volgende kruispunt voor de Franse grens E29 richting Mondorf-les-Bains/Remich volgen tot de uitrit 13 Schengen direct na de 3e tunnel voor de Moezel viaduct. Ongeveer 1 km naar Schengen en daar de Moezel brug oversteken naar Duitsland. Verder bij de rotonde rechts nog 1 Km naar Apach in Frankrijk, daar bij het kerkje rechts in de Rue de la Gare waar kan geparkeerd worden aan het stationnetje van Apach. Het fietspad 'Chemin de la Moselle' begint links van het station.
Info :
Dit is een gemakkelijke en bijzonder aantrekkelijke (5*) fietsroute in de vallei van de Moezel in Frankrijk met tussen Apach en Contz-les-Bains op de westelijke heuvelflanken de eerste grote wijngaarden van de meer noordelijke Luxemburgse Moezel wijnstreek. Verder naar het zuiden wordt de vallei breder met zeer mooie uitzichten over golvende bossen, weiden en velden. Van de sluis van Koenigsmacker tot Thionville is de omgeving bijna volledig vlak. Over het algemeen is het landschap zeer schilderachtig omdat de Moezel een tiental grote bochten maakt tussen Apach en Thionville. Het fietspad is altijd zonder hoogteverschillen behalve aan de hellingen van de brug opritten naar Contz-les-Bains en naar Malling.
De rit :
Je vertrekt vanaf het stationnnetje van Apach in zuidelijke richting op het fietspad naast de spoorweg. Na 1.5 Km kom je aan de eerste gebouwen van Sierck-les-Bains waar je naar rechts onder de spoorweg door naar de Moezel moet. Een kleine, lage en smalle doorgang onder de sporen : even afstappen en er onder door met de fiets aan de hand ! Dan ben je op het pad naast de Moezel in de grote bocht van Sierck-les-Bains.
Links hoog op de heuvel tussen de huizen van Sierck-les-Bains is een grote burcht ruïne. Ongeveer 1.5 Km verder eindigt het fietspad bij de brugoprit naar Contz-les-Bains, er is geen fietspad en je moet de brug oversteken op de rijbaan. Aan de andere kant even naar rechts en je daalt af naar het fietspad aan de Moezel. Het dorp Contz-les-Bains is zeer mooi gelegen hoog op een steile heuvel aan de Moezel. Na 1 Km eindigt het fietspad bij een betonweg met zeer weinig autoverkeer zonder fietspad. Ongeveer 1 Km verder op deze weg links terug asfalt pad naar de Moezel.
Je fietst enkele Km verder voorbij een bebost eiland bij het dorpje Berg-sur-Moselle, ook zeer mooi gelegen hoog op een steile heuvelflank. Dan kom je aan de brug naar Malling, waar het fietspad vervolgt aan de andere kant van de Moezel. Je fietst over de brug zonder fietspad en dan links ongeveer 500 Mt door het dorpje om opnieuw het fietspad te bereiken.
Enkele Km verder kom je aan de sluis van Koenigsmacker en er is een fietspad naar Thionville langs de noordelijke- en de zuidelijke oever. De beste keuze is de noordelijke kant en je steekt de sluis van Koenigsmacker over. De Moezel maakt een grote meander en je moet opnieuw oversteken : een paar honderd meter op een smal ijzeren brugje boven op de stuw.
Bij onderhoudswerken aan de stuw wordt het pad afgesloten, er is een korte omleiding mogelijk via het brugje 200 mt verder. Over het brugje links en dan links over de smalle ijzeren passerel is het vervolg van het fietspad.
Geleidelijk wordt de vallei breder en de omgeving vlakker en zie je aan de overkant de dorpjes Haute-Ham en Basse-Ham. In de verte verschijnen de eerste gebouwen van de agglomeratie Thionville en daar zal het keerpunt zijn en het einde van het fietspad langs de Moezel in Frankrijk.