Km
54
Leie : Deinze - Kortrijk - Deinze
Aard van de weg :
Verkeersvrij breed asfalt fietspad langs de Leie van Deinze tot Kortrijk. Enkel plaatselijk verkeer van oeverbewoners is toegelaten.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Leiestreek.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Deinze, Vaart Linkeroever / GPS : 50.989540, 3.523880
E17, uitrit Deinze, daar N34 naar het centrum. Door het centrum de N34 volgen richting Tielt tot de brug van het Schipdonk kanaal. Daar over de brug naar rechts in de Kaandelbeekstraat en dan terug rechts (Oude Brugse Poort ) en je komt op de Vaart Linkeroever aan de Leie. Naar links en er kan daar geparkeerd worden bij de Krommebrug.
Vertrekpunt : 
1) NMBS station van bestemming : Harelbeke.
Eerst ga je via de Stationstraat naar de baan Kortrijk-Gent (N43). Daar 100 Mt naar links, de weg oversteken naar de brugoprit (Leiestraat). Over de brug is beneden langs de Leie het fietspad : n-oostelijk naar Deinze en z-westelijk naar Kortrijk.
2) NMBS station van bestemming : Kortrijk.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
De afstand station-Leie is ±1.3 Km via de fietspaden naast de R36 richting Bissegem. Eerst westelijk op de fiets/bus strook van de Tacklaan, bij de rotonde rechts, onder de spoorweg door, rechtdoor 0.7 Km fietspad naast de R36. Over de brug van de Leie rechtsaf, n-oostelijk langs de Leie is naar knooppunt 10-28 (LF52).
Werken in uitvoering :
1) Tot einde 2019 is het fietspad langs de Leie bij de sluis van Sint-Eloois-Vijve afgesloten wegens de bouw van een nieuwe kaaimuur. De doorgang is tot dan onmogelijk, er is een bewegwijzerde omleidingsweg van ±2.5 Km via de Hooiestraat, een zeer verkeersarm land wegje.
2) Tot einde 2019 is het fietspad langs de Leie in Harelbeke afgesloten wegens de bouw van een nieuwe sluis. De doorgang is tot dan onmogelijk, er is een bewegwijzerde omleidingsweg van ±2 Km op zeer verkeersarme wegjes. De omleiding is vanaf de brug N36d rechts Overleiestraat, links Stedestraat en Steenbakkerijstraat. Daar op een fietspad rechts veilig doorsteken en links via de Mierendreef en Thermietendreef naar de rotonde, daar de Harelbekestraat westelijk volgen tot Doornenstraat. Dit wegje volgen terug naar de Leie.
Info :
Het brede jaagpad langs de Leie tusen Deinze en Kortrijk is een klassieker voor fietsers en wieler toeristen : een zeer mooie en populaire fietsroute in de Leiestreek van zuidelijk West-Vlaanderen. Dit traject loopt door het hart van de vlasstreek. Vlas is volledig uit het landschap verdwenen, maar toch bepaalt het vlas tot op vandaag hoe het landschap eruit ziet.
De rit :
Naast de kaai van de Vaart Linkeroever in Deinze begint deze route op het fietspad langs de Leie naar Kortrijk. De asfalt weg naast de Leie wordt verder uitsluitend voor 'traag verkeer', verboden voor auto's en moto's (uitgezonderd bewoners). Van Deinze tot Kortrijk is de Leie gekanaliseerd en regelmatig zie je oude Leie-armen, de oorspronkelijke loop van de rivier die nu zijn afgesneden van het kanaal. Sommige van deze worden beschermd als natuurgebieden en vele zijn zeer populair bij de vissers.
Je fietst eerst onder de spoorweg brug en dan na enkele Km regelmatig onder de bruggen door van Grammene-Machelen, Dentergem-Olsene en Oeselgem-Zulte. Ruim 11 Km ten zuiden van Deinze is een sluis nabij St.Eloois-Vijve. Voorbij de brug van de N382 en een groot bedrijf van kunststof parket gaat het fietspad even naar rechts en volgt ruim 500 Mt een mooie oude Leie-arm.
Ongeveer een Km verder bereik je de aftakking van het kanaal naar Roeselare. Je moet naar rechts tot aan de brug en direct over de brug terug naar links om verder te vervolgen langs de Leie. Voor de brug van Ooigem naar Desselgem kom je bij een fraaie kasteelhoeve aan een oude Leie-arm : het Munkenhof. De oude gebouwen hebben een een voorgeschiedenis tot in de vroege middeleeuwen, waarbij de hoeve afhing van de Sint-Pietersabdij in Gent. Je fietst nu dicht bij de dorpjes Ooigem en Bavikhove en je passeert terug een prachtige oude Leie-arm. Een natuurreservaat dat zacht afhelt tot aan de oude Leie, zo zag de hele streek er uit voor de 2e wereldoorlog.
Verder fiets je onder de grote viaduct van de N36 nabij Harelbeke. Het fietspad loopt nu tussen de Leie en enkele bedrijven waarvan maar af en toe een glimp is te zien door de groene beplanting naast het pad. Aan de overkant van de Leie is het centrum van Harelbeke met de merkwaardige kerktoren.
Voorbij Harelbeke na de sluis zie je de mooi gerestaureerde oude Banmolens met een groot terras aan de Leie (donderdag gesloten, uitgezonderd juli-aug.). Het landschap wordt verder terug open en groen en dan fiets je onder de viaduct van de R8. Geleidelijk kom je in de agglomeratie van Kortrijk en bij het Koning Albertpark is het keerpunt van deze mooie fietsroute in de Leiestreek.