Km
52
Vennbahn : Raeren - Lammersdorf (D)
Tip :
De Vennbahn fietsweg heeft al meerdere onderscheidingen en werd ook bekroond als Europese fietsroute van het jaar 2014 !
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad volledig op een oude spoorbedding. Het fietspad stijgt continue lichtjes (max.1-2 %) van Raeren tot Lammersdorf.
Bewegwijzering :
Vennbahn en RAVeL wegwijzers.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Raeren, z.-west van oud station / GPS : 50.664452, 6.126956
E313/E40 Antwerpen-Liège-Aachen(D) of E40 Brussel-Liège-Aachen(D) tot uitrit 39 Eynatten, daar N68 naar Raeren. Bij de rotonde richting Raeren en in het dorp rechtdoor de Hauptstrasse en dan 350 Mt de Bahnhofstrasse volgen, dan rechts in Langenbend, een doodlopend wegje naar de spoorweg en het fietspad. Over de spoorweg is een kleine parkeerplaats aan de rand van het bos naast het RAVeL pad.
Info :
De Vennbahn zijn de verdwenen spoorwegen in Duitstalig oost-België en ook gedeeltelijk in Duitsland op of nabij de grens. Het is een internationale autovrije fietssnelweg van 92 km op deze oude spoorbeddingen van Aachen(D) via Walheim(D), Raeren, Monschau (D), Weywertz, Waimes tot Sankt-Vith. In zijn definitief stadium zal het fietspad op de Vennbahn 125 Km lang worden door uitbreiding van Sankt-Vith tot Troisvierges (LU).
De hier voorgestelde uitzonderlijk mooie fietsroute is op een deel van de voormalige Vennbahn van Walheim via Raeren naar Lammersdorf en loopt geheel door het Belgisch-Duits Natuurpark 'Hoge Venen-Eifel'.
De rit :
1) Raeren - Lammersdorf (36 Km h/t).
Het fietspad op de Vennbahn is ter hoogte van Raeren aangelegd naast de verroeste overgebleven sporen. Ten zuid-westen van het station was de aftakking van de Vennbahn L48 richting Sankt-Vith. Het zeer lichtjes stijgend fietspad volgt de vroegere spoorbedding en draait in een grote boog in oostelijke richting door zeer uitgestrekte dennen bossen die onderdeel zijn van het grootste beschermd natuurreservaat van België : de Hoge Venen. Na 4 km wordt de grens met Duitsland bereikt, de oude spoorbedding met daarop het fietspad lopen verder door Duitsland op een strook van ongeveer 10-20 Mt breed en 30 Km lang Belgisch grondgebied. Tussen de spoorwegbedding van de Vennbahn en België zijn in totaal 4 Duitse exclaves (stukken Duitsland in België). Er is weinig of niets van te merken maar je fietst 20 Km op de Vennbahn door Duitsland op Belgisch grondgebied !
Voorbij de kruising met de B258 via een fiets tunnel loopt het pad in een grote halve cirkel rond Roetgen, het eerste Duitse dorp. In het centrum bij de plaats van het vroeger station is er een veilige oversteekplaats om de zeer drukke B258 over te steken. Daarna fiets je opnieuw door enkele Km bos en dan is het dorpje Lammersdorf, het keerpunt van deze mooie fietsroute op een deel van de Vennbahn. Het fietspad vervolgt naar Monschau, 8 Km verder. Van Lammersdorf terug naar Raeren komt nu het leukste deel : ruim 17 Km continue afdalen met uw fiets !

2) Raeren - Walheim (16 Km h/t).
Het fietspad van Raeren naar Walheim loopt naast de oude spoorweg. Er zijn plannen om deze afgedankte spoorweg te heropenen voor goederen transport van Eupen naar Stolberg(D).
Ruim 2 Km voorbij Raeren in een zeer uitgestrekt bos wordt de grens met Duitsland overgestoken, de spoorweg en het fietspad gaan door Sief-Schmithof, daarna is Walheim en even verder het klein dorpje Hahn, voor ons het keerpunt. De terminus van het Vennbahn fietspad is bij Aachen op ongeveer 12 Km.