Km
52
Eifel : Pronsfeld - Arzfeld - Neuerburg (D)
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad volledig op een oude spoorbedding in het westen van Duitsland.
Bewegwijzering :
De wit/groene bordjes voor fietsers volgen naar Arzfeld en Neuerburg.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Pronsfeld (D), Bahnhofstraße / GPS : 50.162170, 6.335500
E42 : Verviers - St.Vith - Trier tot in Duitsland op de A60, uitrit 3 Bleialf. Daar de L1 en dan links de L16 volgen naar Pronsfeld via Habscheid. In Pronsfeld is een voormalige spooroverweg (nu fiets oversteekplaats) aan de site van het oud station. Na de overweg links in de Bahnhofstraße en voorbij het oud stationsgebouw is een parking aan het fietspad.
Info :
Dit is een bijzonder mooie fietsroute in het westen van Duitsland door een van de aantrekkelijkste streken van Europa : de Eifel. Het traject loopt 26 Km bijna volledig buiten de bewoonde wereld door de ongerepte natuur, heel lichtjes stijgend naar Arzfeld, daarna heel lichtjes dalend naar Neuerburg. Het fietspad is vlak, het landschap is meestal sterk heuvelachtig en regelmatig verschijnen overweldigend mooie panorama's.
De rit :
Het 'Enztal' fietspad begint aan het oud station van Pronsfeld waar nu de sporen vervangen zijn door een knooppunt van fietspaden in 3 richtingen : naar Prüm, naar Waxweiler en naar Steinebrück(B). De plaats is bijzonder mooi ingericht als aandenken met spoorwegattributen en ook een gerestaureerde kleine loco met goederenwagon.
De eerste 1.5 Km van het traject naar Neuerburg loopt gemeenschappelijk met het pad naar Waxweiler. Bij de Eifel-Zoo begint rechts een zeer steil asfalt wegje (17% helling !) van 250 Mt naar het begin van het fietspad naar Arzfeld en Neuerburg op de oude spoorbedding (ruim 30 Mt hoger). Laat u niet afschrikken : te voet met de fiets aan de hand ben je zo boven !
De route verloopt lichtjes stijgend (max. 2%) naar het voormalig station van Arzfeld. Na ongeveer 1 Km zijn links een paar doorkijkjes tussen het groen met een overweldigend panorama over de Eifel en beneden het dorpje Lünebach. Verder is het dal met beneden de weg naar Euscheid die wordt overspannen door een lange en zeer hoge oude spoorviaduct met daarbovenop het fietspad.
Bij het voormalig station van Üttfeld is een omleiding fietspad dat eindigt aan de verkeersweg, daar 100 Mt naar rechts. Links vervolgt het pad tussen 2 kleine wegjes, dan maakt het pad een grote boog van westelijke naar zuidelijke richting en loopt verder in vele lange S-bochten door de Eifel naar Arzfeld. Deze route loopt afwisselend op hoge bermen en door diepe sleuven om de spoorbedding zo vlak mogelijk te houden in dit sterk heuvelende landschap met regelmatig prachtige panorama's.
Een paar Km voor Arzfeld is het stijgen gedaan en wordt geleidelijk vervangen door continue lichtjes dalen tot Neuerburg. Het pad bereikt de vallei van het riviertje 'Enz'. In het Enztal loopt het pad afwisselend door ongerepte groene natuur en open landschappen.
Voorbij Zweifelscheid loopt het pad door 2 verlichte oude spoortunnels : de Weidendell-Tunnel (125 m) en de Neuerburger Tunnel (116 m). Ongeveer 50 Mt na de laatste tunnel ben je aan de terminus van het pad bij een winkelcentrum aan de rand van Neuerburg. Er resten 26 Km om terug te keren naar Pronsfeld, eerst 12 Km lichtjes stijgend. Daarna komt het laatste en leukste deel : ruim 12 Km continue afdalen met uw fiets naar Pronsfeld !