Km
54
Vennbahn : Bütgenbach - Waimes - St.Vith
Tip :
De Vennbahn fietsweg heeft al meerdere onderscheidingen en werd ook bekroond als Europese fietsroute van het jaar 2014 !
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad volledig op oude spoorbeddingen. Meestal daalt het fietspad lichtjes van Bütgenbach via Weywertz en Waimes tot Montenau, daarna lichtjes stijgend via Born tot de N676 viaduct en tenslotte nog 3 Km dalend tot Sankt Vith (max.1-2%).
Bewegwijzering :
Vennbahn en RAVeL wegwijzers.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Waimes, Rue de la Gare, bus station / GPS : 50.410301, 6.120300
E42 Verviers-Sankt Vith tot uitrit 11 Malmedy, daar N62/N632 tot Waimes. Voorbij de kerk in de Rue de la Gare en na de Vennbahn viaduct links naar het busstation, daar is links een parking aan de Y-splitsing van het Vennbahn RAVeL pad.
Alternatieve vertrekplaats : Born, E42 Verviers-Sankt Vith tot uitrit 13 Recht. Daar N659 naar Born op 2.5 Km, tegenover de kerk is een grote parkeerplaats aan de Vennbahn.
Info :
De Vennbahn zijn de verdwenen spoorwegen in Duitstalig oost-België en ook gedeeltelijk in Duitsland op of nabij de grens. Het is een internationale autovrije fietssnelweg van 92 km op deze oude spoorbeddingen van Aachen(D) via Walheim(D), Raeren, Monschau(D), Weywertz, Waimes tot Sankt-Vith. In zijn definitief stadium zal het fietspad op de Vennbahn 125 Km lang worden door uitbreiding van Sankt-Vith tot Troisvierges (LU).
De hier voorgestelde uitzonderlijk mooie fietsroute is op een deel van de voormalige Vennbahn van Bütgenbach via Weywertz, Waimes en Montenau tot Sankt Vith.
De rit :
Bij het oud station van Waimes is nu een Y-splitsing van fietspaden : in oostelijke richting naar Weywertz, in westelijke richting via Malmedy en Stavelot naar Trois-Ponts (voor ons een andere fietsroute) en in zuid-westelijke richting naar Sankt-Vith.

1) Waimes - Faymonville - Weywertz - Bütgenbach (20 Km h/t).
Het Vennbahn fietspad is in oostelijke richting naar Weywertz. Na ongeveer 2 Km fiets je door het dorpje Faymonville voorbij het oud perron en een wachthokje. Nog 4 Km verder bij Weywertz is een Y-splitsing van fietspaden : links (in feite rechtdoor) naar Monschau en rechts licht stijgend naar Bütgenbach op 4 Km. Even verder fiets je over de mooiste oude spoorwegviaduct van België : een overspanning van ruim 100 Mt met 6 prachtige natuurstenen bogen hoog boven de N647 bij Bütgenbach. Het fietspad buigt af naar rechts tussen het stuwmeer en bekende toeristisch dorp bij een paar hotels met een grote parking. Hier is het keerpunt van deze etappe, het fietspad vervolgt naar Jünckerath (D), dit is voor ons een andere fietsroute.

2) Waimes - Montenau - Born - Sankt Vith (34 Km h/t).
Het Vennbahn fietspad vervolgt links aan de Y-splitsing in Waimes naar Sankt-Vith in zuid-westelijke richting. Voorbij Waimes is de N676 over te steken en dan bij het dorpje Steinbach via het fiets brugje boven een rotonde. Het fietspad daalt lichtjes door de mooste landschappen en natuurgebieden van oost-België tot de kruising met de Amel(Amblève) bij het dorpje Montenau. Daar waait je bij gunstige wind de geur van vers gerookte ham letterlijk tegemoet, je fietst door het dorpje naast een rokerij van echte Ardense ham.
Ongeveer 3 Km verder fiets door een van de 11 bogen van het reusachtig betonnen 'Von Korff'-viaduct (285 m lang, 18 m hoog). Dit is een imposante getuige in het landschap van het spoorweg verleden van Born en was vroeger een aftakking van de Vennbahn naar Vielsalm. Het dorpje is in 2 gedeeld door dit markante beton bouwwerk. Op de plaats van het vroegere station is nu grote een RAVeL parking, dichtbij de autoweg E42, zeer gemakkelijk te bereiken.
Het is nog 6 Km te fietsen naar Sankt Vith en het traject volgt lichtjes stijgend min of meer het kleine riviertje Emmels door de mooste landschappen en beschermde natuurgebieden. Bij de N676 viaduct is het hoogste punt en dit is de water scheiding tussen de Rijn en de Maas. Het fietspad begint te dalen en 3 Km verder is het gezellig stadje Sankt-Vith. In het heemkundig museum kan je jezelf onderdompelen in de bewogen geschiedenis van de Vennbahn. Hier is de (voorlopige) terminus van het Vennbahn fietspad en het keerpunt van deze etappe.