Km
50
De Klinge - Sint-Niklaas - Beveren
Aard van de weg :
Verkeersvrije beton/asfalt fietspaden op 2 oude spoorbeddingen ten noorden van Sint-Niklaas en naast de spoorweg van Sint-Niklaas tot Beveren. Van Sint-Gillis-Waas tot Sint-Niklaas is er soms wat mindere weg kwaliteit. Ongeveer 2.5 Km harde aarde/fijn kiezelpad van de E34 tot De Klinge, goed befietsbaar.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Waasland. De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Van Sint-Niklaas tot Beveren : geen bewegwijzering, de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Sint-Gillis-Waas, Stationstraat / GPS : 51.218040, 4.113520
E34 Antwerpen-Knokke tot afrit 11 : Kemzeke. Aan de zuidelijke rotonde van de afrit : volg de Reinakkerweg naast de N34 richting Sint-Gillis-Waas. Aan de volgende rotonde rechts, links, rechts tot de Stationstraat. Rechts in deze straat is bij de kruising met het spoorwegpad een grote gratis parking.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : St.-Niklaas.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
In het station neem je de uitgang Noordlaan die je links 300 Mt volgt tot de rotonde Driekoningen. Daar begint in noordelijke richting het fietspad naar De Klinge op de oude spoorbedding via Sint-Gillis-Waas, richting fietsknooppunt 83.
Info :
Een mooie fietsroute van De Klinge (grens B/NL) door hartje Waasland naar Sint-Niklaas op de autovrije fietssnelweg F411 van de verdwenen spoorlijn Terneuzen - Sint-Niklaas. Daar verder via een korte verbindingsweg bij het station van Sint-Niklaas naar Beveren op het autovrije fietspad naast de spoorweg. Dit is een gerealiseerd deel van de toekomstige fietssnelweg F4 van Gent naar Antwerpen naast de spoorweg.
De rit :
1) Sint-Gillis-Waas - De Klinge (11.5 Km h/t).
Je start in noordelijke richting naar De Klinge, na 0.75 Km een kruispunt van fietspaden, links naar Kemzeke en rechts naar de Watergangstraat in Sint-Gillis-Waas. Je fietst rechtdoor in noordelijke richting, kruist de Reepstraat en dan aan een rotonde onder de E34 viaduc verder naar De Klinge. Bij het Stropersbos, 0.5 Km verder verandert het pad in harde aarde/fijne kiezel, goed befietsbaar. Het fietspad is aan de oostelijke rand van het Stropersbos en ruim 2 Km verder is het grensdorpje De Klinge. Daar is op de plaats van het voormalig grensstation een gerestaureerde oude kleine stoomloco met goederenwagonnetje opgesteld als aandenken aan het spoorwegverleden. Een paar honderd meter verder is de grens en het pad vervolgt nog 1.2 Km in Nederland door een bos richting Hulst. De terminus en het keerpunt is aan de N692.

2) Sint-Gillis-Waas - Kemzeke (8 Km h/t).
Vanaf het fietspaden kruispunt ten noorden van Sint-Gillis-Waas begint in westelijke richting het fietspad naar Kemzeke op de verdwenen spoorlijn Sint-Gillis-Waas - Zelzate. Het beton pad is het grootste deel naast de 'Watergang der Hoge Landen'. In Kemzeke aan de Stationsstraat N403 is het keerpunt.

3) Sint-Gillis-Waas - Sint-Niklaas - Beveren (30.5 Km h/t).
Het fietspad naar Sint-Niklaas is zuidelijke richting. Er zijn regelmatig wegkruisingen met meestal kleine landbouw wegjes en zo kom je aan de stadsrand van Sint-Niklaas. Het pad buigt naar links in de richting van het station. De terminus van het pad is aan de Driekoningenstraat bij de verhoogde spoorweg.
Nu volgt een niet-verkeersvrije verbindingsweg van 1 Km via de Noordlaan naast de spoorweg en het station. Op het einde naar rechts in de Slachthuisstraat, onder de spoorviaduct, de R42 2x oversteken via het kruispunt en vervolgen op het fietspad tussen de spoorwegdijk en de R42. Na 200 Mt links onder de spoorviaduct door het fietspad volgen richting Nieuwkerken-Waas. Bij de Nieuwe Molenstraat even naar links, de weg oversteken en het fietspad volgen aan de zuidzijde van de spoordijk.
Na 300 Mt links door het fietstunneltje onder de spoorweg en dan begint rechts aan de noordzijde van de spoorweg het fietspad naar Beveren naast de rails. Er is altijd zeer druk treinverkeer tussen Antwerpen en Gent. Ter hoogte van de trein stopplaats Nieuwkerken-Waas even op de verkeersweg en vanaf de overweg opnieuw fietspad naar Beveren.
Nabij Beveren, als de spoorweg door een beton tunnel de N70 kruist gaat het fietspad over in het toegangswegje naar een groot hotel. Voorbij het hotel vervolgt het fietspad 1 Km naast de N70. Je volgt de fietsbordjes naar het station Beveren : de N70 oversteken via de veilige oversteekplaats, dan door een woonwijk, de spoorweg oversteken en links het fietspad naast de spoorweg volgen tot het station Beveren. Hier is het keerpunt van dit mooi fietstochtje door hartje Waasland.