Km
52
Lessines - Ath - Belœil
Aard van de weg :
Verkeersvrij beton/asfalt fietspad langs de Dender in Wallonië.
Bewegwijzering :
Bordjes : RAVeL -> Blaton.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Houraing (Lessines), naast brug N57 / GPS : 50.694511, 3.842290
E429 Halle-Tournai tot uirit 29 Lessines/Ghislenghien. Daar 3.5 Km N57 richting Lessines tot de Dender, links voor de brugoprit een klein wegje 'Grand Marais' naar de Dender, aan de Dender is er parkeerplaats.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Ath.
De Dender stroomt aan de tegenovergestelde kant van de sporen van het station. Je moet de sporen en de Dender oversteken via de dichtsbijzijnde brug op 400 Mt in westelijke richting, dus naar links in de Rue de la Station.
Info :
Dit is een mooie fietstocht langs de kronkelende Dender in de provincie Hainaut door een schilderachtig landschap van Lessines naar Ath en verder naar Belœil.
De rit :
Het fietspad langs de Dender begint bij de brug van de N57 in zuidelijke richting. De Dender is een waar genoegen : de landschappen zijn schilderachtig en de stilte is er heer en meester. Het kronkelende traject leid je doorheen groene weiden via een gebetonneerde weg, alleen voor fietsers. Voor natuurliefhebbers is dit een heel aangename fietsroute.
Wanneer je na 10 Km Ath binnenkomt, verander je van oever via een hoog en zeer mooi bruggetje in baksteen en het jaagpad ruimt plaats voor een voetpad. Vervolgens fiets je weer verder op het jaagpad.
Het historisch centrum van Ath is ongetwijfeld een ommetje waard. Zo maak je kennis met de toren van Burbant, het barokke stadhuis en het marktplein.
In Ath gaat de Dender ongemerkt over in het kanaal Ath-Blaton. Er is wat kleine industrie en je moet een paar honderd meters fietsen op de weg met weinig verkeer. Je fietst onder 2 bruggen door van drukke invalswegen en in de buurt van het station van Ath begint opnieuw het fietspad naast het kanaal, dat na een tijdje overgaat in een jaagpad.
Het verdere traject tussen Ath en Belœil zal je bevallen door de groene landschappen en de talloze sluizen die elkaar op het kanaal van Ath naar Blaton opvolgen. Nabij het dorpje Chièvres fiets je onder de reusachtige TGV viaduct.
Bij sluis 11 ben je 1 Km van het centrum Belœil. Je kan hier natuurlijk een zijsprongetje maken via het lichtjes stijgend beton landwegje, dan nog enkele honderden meters tot in het centrum. Belœil is overbekend om zijn groot middeleeuws kasteel. De vijvers en de Franse tuin strekken zich uit over 25 ha.
Het fietspad vervolgt naar Stambruges, bij de brug van de N526 fiets je langs een paar oude industrie gebouwen. Bij het dorpje Les Ecacheries is het keerpunt van deze mooie fietsroute langs de Dender en het kanaal Ath-Blaton.