Km
57
Menen - Wervik - Comines - Deûlemont (F)
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad langs de Leie Menen-Wervik-Deûlemont op de grens België/Frankrijk, op de oude spoorbedding Comines-Warneton, langs het verdwenen kanaal naar Ieper en rond het recreatiedomein De Balokken.
Bewegwijzering :
Van Menen tot Comines en op de oude spoorbedding Comines-Warneton :
Fietsroutenetwerk, de lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Voorbij Comines tot Deûlemont in Frankrijk : geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Comines/Wervik, Rue Europe / GPS : 50.774040, 3.018700
A19 Kortrijk-Ieper tot uitrit 2a Wervik, N58 na 4e rotonde uitrit Wervik, N531 B.Industriel, voorbij de spoorweg en rotonde rechtdoor Rue Europe. In deze brede doodlopende straat kan geparkeerd worden bij de Leie.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Comines.
Het RAVeL pad begint aan de overweg bij het station naast de spoorweg. Na 300 Mt kom je aan een kruispunt van verharde fietspaden, knooppunt 6. Daar fiets je links naar knooppunt 9 aan de Leie, dan links naar de brug.
Info :
Dit is een mooie fietstocht langs de Leie, afwisselend in België en Frankrijk, pal op de grens van beide landen van Menen tot Deûlemont. In Wervik tegenover de historische windmolen is een fietsbrug naar het recreatiedomein De Balokken, daar is een klein rondritje mogelijk van 3.5 Km.
Het tweede deel is in Wallonië 5.5 Km langs de restanten van het verdwenen kanaal Comines-Ieper en ook 6.5 km op het fietspad van de oude spoorlijn Comines-Warneton-Armentières.
De rit :
1) Menen - Wervik - Comines - Deûlemont (33 Km h/t).
De Rue de Europe is op de taalgrens in Comines/Wervik. De route naar Deûlemont start langs de Leie in z-westelijke richting. Na 1.5 Km via de brug in het centrum van Comines wisselen we van oever om te vervolgen op de Franse zijde. Daar is een goed tot zeer goed fietspad naar Deûlemont. Een zeer aangenaam stuk met tussen de oude Leiearmen kleine natuurreservaatjes. Soms zijn er wat oude vervallen industrie gebouwen in deze streek, maar meestal is daar maar af en toe een glimp van te zien door het overweldigend groen langs de Leie en het jaagpad.
Even voorbij het dorpje Deûlemont is de samenvloeïng van de Deûle en de Leie. Het dorpje Deûlemont is voor ons het keerpunt, hier dus terug naar Wervik langs de Leie.
Tusen Comines en Wervik is links een mooie historische windmolen met ernaast het 'Tabaksmuseum'. Een goed plekje om even te verpozen bij een drankje op het terras van de retroherberg in de schaduw van de witte molen (gesloten op woensdag). Via de fietsbrug tegenoger de molen bereik je gemakkelijk aan de overkant van de Leie het recreatie domein De Balokken met een prachtig tuin terras bij het yachthaventje aan de oude Leie (gesloten op donderdag, behalve jul-aug). Het domein is een eiland tussen de gekanaliseerde Leie en de oude Leie bocht, rond het domein is een asfalt fietspad (3.5 Km).
Tussen Wervik en Menen (7 km) is een jaagpad op beide oevers, maar de Franse (zuidelijke) zijde is de mooiste, dus in Wervik steken wij de brug over via het veilig fietspad en wij fietsen verder naar Menen langs deze kant, het keerpunt van deze route langs de Leie.

2) Comines - Houthem / Warneton (24 Km h/t).
Vanaf de brug Comines begint langs de n-westzijde van de Leie 500 Mt z-westelijk het oude vervallen kanaal naar Ieper (knooppunt 9). Naast een waterplas is een beton fietspad. Wat verder heeft de natuur het oude kanaal bijna helemaal teruggewonnen. Na een wegkruising is een kruispunt van fietspaden : rechts naar het trein station, links naar Warneton, rechtdoor naar Houthem (10 km h/t). Het pad loopt naast het oude kanaal, af en toe zijn er restanten van oude sluizen tussen het weelderig groen. De terminus van het pad is voorbij Houthem bij de taalgrens, het keerpunt.
Op het kruispunt van fietspaden in Comines is in z-westelijke richting het RAVeL pad op de oude spoorbedding Comines-Warneton-Armentières (13 Km h/t). Het keerpunt is de terminus van het pad, op 500 Mt van de Leie en de Franse grens.