Km
54
Leie : Kortrijk - Menen - Deûlemont (F)
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad langs de Leie op de grens van België en Frankrijk.
Bewegwijzering :
Van Kortrijk tot Menen : bordjes 'Vlaanderen Fietsroute'. Van Menen tot Wervik : bordjes 'Kommiezenroute'. Voorbij Wervik tot Deûlemont : geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Lauwe, Lauwestraat, brug zuid / GPS : 50.801289, 3.190330
E17 Gent-Kortrijk, daar E403 richting Brugge tot uitrit 5 Bissegem/Kortrijk, daar op de rotonde links op de N8 richting Wevelgem. In Wevelgem aan de kerk links naar Lauwe en over de brug links beneden kan geparkeerd worden aan de zuidkant van de Leie.
Vertrekpunt : 
1) NMBS station van bestemming : Comines.
Het RAVeL pad begint aan de overweg bij het station naast de spoorweg. Na 300 Mt kom je aan een kruispunt van verharde fietspaden en daar fiets je links naar knooppunt 6 aan de Leie, dan 9 naar de brug.
2) NMBS station van bestemming : Kortrijk.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
De afstand station-Leie is ±1.3 Km via de fietspaden naast de R36 richting Bissegem. Eerst westelijk op de fiets/bus strook van de Tacklaan, bij de rotonde rechts, onder de spoorweg door, rechtdoor 0.7 Km fietspad naast de R36. Over de brug van de Leie rechtsaf, z-westelijk langs de Leie is naar knooppunt 18-82 (LF52).
Je kan ook van het station naar de Leie via het Guldensporenpad, volg kp 89-92-82 (±3 Km).
Info :
Dit is een mooie fietstocht langs de Leie, afwisselend in België en Frankrijk, pal op de grens van beide landen vanaf Menen.
De rit :
1) Lauwe - Deûlemont (46 Km h/t).
We vertrekken aan de brug in Lauwe in westelijke richting langs de zuidelijke oever van de Leie, ongeveer 10 Km tot Wervik door een landbouwstreek. Even ten westen van Menen vormt de Leie de grens tussen België en Frankrijk over ongeveer 24 Km. Tussen Menen en Wervik (7 km) is een jaagpad op beide oevers, maar de Franse (zuidelijke) zijde is de mooiste, dus wij blijven fietsen langs deze kant.
Van Wervik brug tot Comines brug (3 km) is aan de zuidzijde van de Leie een industriezone, zonder doorlopend jaagpad. Dus de Wervik brug steken we hier over om te vervolgen in België.
Na ongeveer 1 km is rechts een mooie oude windmolen met ernaast het 'Tabaksmuseum'. Een goed plekje om even te verpozen bij een drankje op het terras van de retroherberg in de schaduw van de witte molen (gesloten op woensdag). Via de fietsbrug bereik je gemakkelijk aan de overkant van de Leie het recreatie domein De Balokken met een prachtig tuin terras bij het yachthaventje aan de oude Leie (gesloten op donderdag, behalve jul-aug).
Ongeveer 2 Km verder, bij het binnenkomen van de Waalse enclave is de taalgrens. Bij de brug in het centrum van Comines wisselen we opnieuw van oever om te vervolgen op de Franse zijde. Daar is een goed tot zeer goed fietspad naar Deûlemont. Een zeer aangenaam stuk met tussen de oude Leiearmen mooie aangelegde parken en kleine natuurreservaatjes. Soms zijn er wat oude vervallen industrie gebouwen in deze streek, maar meestal is daar maar af en toe een glimp van te zien door het overweldigend groen langs de Leie en het jaagpad.
Even voorbij het dorpje Deûlemont is de samenvloeïng van de Deûle en de Leie. Het dorpje Deûlemont is voor ons het keerpunt, hier dus terug naar Lauwe langs de Leie.

2) Lauwe - Bissegem (8 Km h/t).In Lauwe steek je de brug over naar de noordelijke oever van de Leie. Na 2 Km fiets je langs de kaai van de KMO-zone Wevelgem-Zuid en nog 2 Km verder is de R8 viaduct van de ringweg, Kortrijk centrum begint op 2 Km afstand. Hier is het keerpunt van deze route in de Leiestreek.