Km
55
Vinderhoute - Aalter/Deinze
Aard van de weg :
Verkeersvrije brede asfalt trekwegen langs het kanaal Gent-Brugge en langs het Schipdonk kanaal.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk, de lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Merendree, Petendonkstraat, Schipdonkbrug / GPS : 51.093960, 3.558370
R4 rond Gent, bij Mariakerke afrit naar N9 richting Eeklo. Na ongeveer 1.5 Km links naast het kanaal richting Lovendegem, het kanaal blijven volgen richting Zomergem. Bij de Durmenbrug rechtsaf en deze brug oversteken, dan 200 Mt verder rechts naar de Schipdonkbrug. Over de brug is de brede weg doodlopend voor auto's en daar is veel parkeerplaats bij het kanaal Gent-Brugge.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Landegem.
Het station is 50 Mt van het fietspad langs het Kanaal van Schipdonk.
Info :
Dit is een fietstocht op de brede trekwegen van 2 kanalen in de omgeving van de agglomeratie Gent. Eerst richting Brugge tot aan de industriezone van Aalter en terug, daarna vervolgen richting Gent tot Vinderhoute en terug. Het tweede deel van de fietstocht volgt het kanaal van Schipdonk vanaf het kanalenkruispunt (tussen de bruggen Schipdonk en Durmen) tot Deinze en terug.
De rit :
Deze fietsroute start in Merendree bij de Schipdonkbrug dichtbij het kanalenkruispunt.

1) Merendree - Aalter (17 Km h/t).
We vertrekken westwaarts op het jaagpad langs het kanaal richting Brugge, na 5 Km is het dorpje Bellem. Het jaagpad langs het kanaal Gent-Brugge volgen we ruim 8 km tot de bedrijvenzone van Aalter, wij verkiezen van hier terug te keren naar de 'Schipdonkbrug', recreatiefietsen door industrie vinden wij niet aangenaam.

2) Merendree - Vinderhoute (16 Km h/t).
Terug aan het kanalenkruispunt en over de Schipdonkbrug is direkt na de brugafrit links een klein paadje naar de trekweg naast het Schipdonkkanaal, rechts n-oostelijk vervolgen we langs het kanaal Brugge-Gent richting Gent. We fietsen voorbij een paar kastelen, enkele van de 13 kastelen van de hoofd- en deelgemeenten Lovendegem. Het dorp Lovendegem ligt links aan de overkant over de Lovendegembrug. We passeren rechts een paar mooie natuurgebieden : Kapel Ter Durmen, De Zuurhoek en de Durmmeersen. Na ongeveer 8 Km komt het fietspad aan de Ringvaart en ter hoogte van de viaduc van de R4 ringweg is het keerpunt.

3) Merendree - Deinze (22 Km h/t).
Terug aan het kanalenkruispunt en onder de Durmenbrug en Schipdonkbrug door vervolgen we naar Deinze. Deze 11 Km lange baan ziet eruit zoals een snelweg voor fietsers : zeer brede asfaltweg naast het Schipdonkkanaal en volledig verkeersvrij ! We fietsen aan de rand van het dorpje Merendree, dan onder de 3-dubbele spoorwegviaduc van de lijn Gent-Brugge en verder langs Landegem. Daar is een terras te vinden voor een rustpauze aan de brugoprit.
Verder fietsen onder de viaduc van de autoweg E40, langs Vosselare aan onze kant en Nevele aan de overkant. We komen dichtbij het Leie-dorpje Bachte-Maria-Leerne en zo naderen we stilaan Deinze. Daar is het tweede keerpunt van deze route, en zo keren we terug naar Merendree langs dezelfde mooie trekwegen.