Km
52
Schoten - Sint-Jozef-Rijkevorsel
Aard van de weg :
Verkeersvrij meestal breed asfalt jaagspad langs het kanaal Schoten-Dessel. Op de eventuele uitbreiding of variante langs de Antitankgracht tot s'Gravenwezel half verhard effen zandpad, zeer goed befietsbaar.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Sint-Job-in-'t-Goor, Vaartlaan (P) / GPS : 51.301701, 4.569090
E19 Antwerpen-Breda tot uitrit 4 Sint-Job-in-'t-Goor, rechts naar het centrum, op het kruispunt in het centrum rechtdoor Handelslei. De brug van het kanaal oversteken, rechts Vaartlaan, daar is een grote parking aan de zuidkant van het kanaal.
Werken in uitvoering :
In september 2018 was bij Sint-Job-in-t-Goor het fietspad volledig afgesloten bij Sluis 3 wegens grondwerken. De doorgang was onmogelijk, er was een korte bewegwijzerde omleidingsweg via lokale wegjes.
In Brecht was het fietspad volledig afgesloten bij de brug Vaartstraat N133 wegens plaatsen van een nieuwe brug. De doorgang was onmogelijk, er was een korte bewegwijzerde omleidingsweg via lokale wegjes.
Info :
Dit is een fietstocht in de Antwerpse Kempen langs het kanaal van Sint-Job-in-'t-Goor naar Sint-Jozef-Rijkevorsel en dan naar Schoten en terug.
De tocht kan eventueel uitgebreid worden van Sint-Job-in-'t-Goor tot s'Gravenwezel langs de Antitankgracht door uitgestrekte bossen. De Antitankgracht is het langste beschermde landschap van Vlaanderen en je ontdekt de restanten van het militaire erfgoed in de overweldigende natuur.
De rit :
Deze fietstocht in de Noorderkempen is in 2 of 3 delen, telkens heen en terug.

1) Sint-Job-in-'t-Goor - Sint-Jozef-Rijkevorsel (34 Km h/t).
Vanaf de parking in de Vaartlaan aan het kanaal Schoten-Dessel in Sint-Job-in-'t-Goor steek je de brug over naast sluis 4. Je fietst op het jaagpad langs het kanaal in n-oostelijke richting voorbij de sluizen 4 en 3 van Sint-Job-in-'t-Goor, richting Sint Lenaarts en Rijkevorsel. Het landschap is gevarieerd : een afwisseling van bossen en weilanden. Van Sint Lenaarts tot de N14 naar Rijkevorsel is het fietspad ongeveer 2 Km tussen het kanaal en een verkeersweg van de KMO's die gevestigd zijn aan het kanaal. In Sint-Jozef-Rijkevorsel bij de grote fietsbrug is het keerpunt van deze mooie fietsroute in de Noorderkempen.

2) Sint-Job-in-'t-Goor - Schoten (18 Km h/t).
Terug in Sint-Job-in-'t-Goor vervolg je rechtdoor langs het kanaal, richting fietsknooppunten 41-20-16. Bij sluis 5 is een merkwaardige horeca zaak met tuin terras, het pand is in ware Louisianastijl opgetrokken.
Na de wegkruising met de N121 kom je aan de eerste bebouwing van de Antwerpse randgemeente Schoten. Het jaagpad vervolgt nog ruim 4 Km langs het kanaal dwars door de gemeente tussen de woonwijken tot aan sluis 10. Deze sluis is de verbinding met het Albertkanaal en hier is het keerpunt van dit deel van de route.

3) Sint-Job-in-'t-Goor - s'Gravenwezel (11 Km h/t).
Dit is een variante of eventuele uitbreiding van deze route.
Je fietst over het brugje naast sluis 5 (Kpt 41) en dan rechts naast het kanaal, richting fietsknooppunten 42-45. Ruim 400 Mt verder beginnen links de restanten van de Antwerpse Antitankgracht. Deze werd rond 1939 aangelegd met de bedoeling vijandelijke (Duitse) tanks en ander rollend materieel te stoppen vooraleer ze Antwerpen konden bereiken. Ondertussen is de Antitankgracht geëvolueerd naar een groots natuurverbindingsgebied, dat verschillende natuurgebieden en bossen met elkaar verbindt.
Er is een half verhard meestal breed zandpad aangelegd door de bossen naast de restanten van de Antitankgracht. Op regelmatige afstanden staan betonnen bunkers. Het pad kruist de Sint Jobsteenweg en loopt daarna langs het fort van Gravenwezel, hier is het keerpunt van dit fietstochtje langs de Antitankgracht.