Km
52
Walsoorden - Terneuzen (NL)
Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fietspaden op de dijken en met uitzicht op de Westerschelde. Bij Campen Gemaal ongeveer 1.5 Km zeer verkeersarme benedendijkse verbindingsweg. Ook een rondrit van 10 Km op zeer verkeersarme landbouw asfalt wegjes door de Zeeuws-Vlaamse polders.
Bewegwijzering :
Geen, maar de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Perkpolder, parking veerhaven / GPS : 51.400520, 4.017760
E34 Antwerpen-Zelzate-Knokke, uitrit 11 naar Hulst. In Nederland voorbij Hulst steeds de N290 rechtdoor volgen en bij Terhole de N689 richting Kloosterzande. Bij Kloosterzande de hoofdweg nog 2.5 Km blijven volgen tot de grote parking van de veerhaven van het voetveer Perkpolder.
Info :
Een fietstocht in Zeeuws-Vlaanderen op de dijken van de Westerschelde tussen Perkpolder en Terneuzen. Het grootste deel van dit traject is op 'Eigen wegen' van het Waterschap Zeeuws Vlaanderen : autovrije asfalt wandel- en fietspaden langs de Westerschelde. Ook een mooie rondrit van 10 km op de dijken en door de eindeloze polders.
De rit :
1) Perkpolder - Terneuzen en terug (42 Km h/t).
Het fietspad langs de Westerschelde is over de dijk en de fietsroute begint op de parking van het voetveer. Op het einde van de parking is het fietspad aan de Westerschelde naar Terneuzen. Rechts van het fietspad is veel lager het water van de Westerschelde, links de schuine hoge en kale dijk, enkel begroeid met gras, met hier en daar een kudde vredig grazende schapen. Meteen is de toon gezet van de hele fietsroute : fietsen tussen de watervlakte van de Westerschelde en de dijk, soms kilometers kaarsrecht met af en toe een flauwe bocht. Zo'n lange, autovrije fietsroute, het uitgestrekte vergezicht over de Westerschelde, en de afwezigheid van dorpen zijn waarschijnlijk een unieke ervaring voor de meeste fietsers. Alleen de van en naar Antwerpen voorbijvarende zeeschepen breken de eenzaamheid en de stilte. Ontmoedigend of uitdagend ? Dat hangt van de ingesteldheid van elke fietser af. Toch heeft dit traject een speciale charme : de Westerschelde is hier 6 Km breed en daardoor heeft men soms de indruk van direct aan zee te zijn.
Ruim 8 Km verder voorbij een dijkovergang wordt het pad zeer hobbelig en slecht befietsbaar. Het is beter om hier te vervolgen op de benedendijkse weg. Dit zeer verkeersarme wegje volg je 1.3 Km beneden naast de hoge dijk langs het Campen Gemaal en de uitgestrekte Zeeuws Vlaamse polders. Tegenover het wegje Kampersedijk en een vogelrustgebied is rechts een asfalt oprit voor fietsers over de dijk naar de 'Eigen weg' van het Waterschap Zeeuws Vlaanderen richting Terneuzen. Boven op de dijk is een prachtig panorama te zien over de Zeeuws-Vlaamse polders.
Voorbij 2 moderne windmolens kom je 3 km verder aan bij de eerste flatgebouwen van de agglomeratie Terneuzen. Tegenover het oude centrum waarvan vanop het fietspad alleen de daken te zien zijn is het jachthaventje van Terneuzen. Daar is de terminus van het fietspad en keerpunt van dit fietstochtje langs de Westerschelde.
Perkpolder - Walsoorden (5 Km h/t).
Terug op de parking bij het voetveer kan deze fietsroute nog enkele Km uitgebreid worden naar Walsoorden. Je volgt het fietsroutenetwerk richting 16 tot het haventje van Walsoorden meestal boven op de hoge dijken rondom het groot getijden natuurgebied van 75 ha aan de Westerschelde.

2) Rondrit door de Zeeuws-Vlaamse polders (10 Km h/t).
Vanaf het vogel rustgebied 1.3 Km voorbij Campen gemaal en 10.5 Km van Perkpolder kan een mooie rondrit op de dijken en door de eindeloze polders gefietst worden (geen bewegwijzering). Je fietst links op de Kampersedijk en dan 1e straat rechts op de Oudendijk. Nu is de verdere beschrijving eenvoudig : altijd de 1e straat links volgen en je komt terug op de Kampersedijk en de Eendragtweg aan de Westerschelde.