Km
52
Waarschoot - Eeklo - Zelzate
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad op de oude spoorlijnen 'Het Leen'-Eeklo en Eeklo-Zelzate. Verkeersvrij beton fietspad naast de spoorweg van Eeklo tot Waarschoot.
Bewegwijzering :
Gedeeltelijk fiets knooppunten, de beschreven route is gemakkelijk te volgen.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Eeklo, Pr. Domein Het Leen / GPS : 51.168301, 3.573470
E34/N49 Antwerpen-Knokke, uitrit Eeklo. De N9 volgen richting Gent, na het centrum 1.5 Km voorbij het station rechts naar de (gratis) parking van het Provinciaal Domein Het Leen.
Vanaf de R4 ring rond Gent kan je ook de N9 volgen richting Eeklo tot het Provinciaal Domein Het Leen, ongeveer 2.5 Km voorbij Waarschoot.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Eeklo.
Aan het station is er fietsverhuur : Fietspunt (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Vanaf het station fiets je zuidelijk op het fietspad naast de spoorweg. Bij de eerste overweg is fiets knooppunt 98, rechtdoor richting 58 is naar 'Het Leen' en Waarschoot, over de spoorweg begint rechts het fietspad naar Zelzate, richting 62 .
Info :
Dit is een zeer mooie fietsroute in het noorden van Oost-Vlaanderen door het agrarische Meetjesland van Eeklo naar Zelzate en terug. Het traject is op het fietspad van de voormalige spoorlijn in 'Het Leen' via Eeklo, Lembeke, Kaprijke, Bassevelde, Boekhoute, Assenede tot Zelzate dicht bij het kanaal Gent-Terneuzen.
In planning is het aanleggen van het ontbrekend fietspad van Kaprijke(Wouterstraat) tot Bassevelde. Er is tijdelijk een verkeersarme verbindingsweg via de Wauterstraat, Ooststraat, Kaprijkestraat tot Dorp Bassevelde (3 Km).
De rit :
Vanaf de parking van 'Het Leen' in Eeklo fiets je naar de N9 op het fietspad tussen de 2 wegen voor autoverkeer. Er is een oversteekplaats op de N9 en dan fiets je op de oude spoorweg aftakking van het vroeger militair domein. Het fietspad draait naar links in een grote boog naar het noorden en komt aan de bestaande spoorlijn Gent-Eeklo.
Aan fiets knooppunt 58 is rechts een aftakking naar Waarschoot (4 km h/t) op het fietspad naast de bestaande spoorlijn naar Gent. Het keerpunt is (voorlopig ?) aan knooppunt 03 op 2 Km van het centrum.
Verder naar Eeklo bij knooppunt 98 aan de overweg steek je de sporen over en fiets je naar rechts op het fietspad richting Zelzate. Na de oversteek van de Oostveldstraat in Eeklo kom je in de gemeente Kaprijke-Lembeke en 4 Km voorbij Eeklo fiets je naar het noorden aan de rand van het dorp Lembeke. Na een stukje bos 2 Km verder is de express-weg E34/N49 Antwerpen-Knokke.
Je moet de N49 oversteken via het kruispunt rechts met verkeerslichten. Aan de noordkant van de N49 links 100 MT op het parallel landwegje en rechts vervolgt het fietspad naar Kaprijke. In het dorp de N456 oversteken, dan draait het pad in een wijde boog naar de plaats van het verdwenen station en verder in de richting van Bassevelde.
Van Kaprijke(Wauterstraat) tot Bassevelde(Dorp) is er nog geen fietspad op de oude spoorbedding, een tijdelijke verkeersarme verbindingsweg van 3 Km kan gevolgd worden vanaf de Wauterstraat(rechts)-Ooststraat(1e straat links)-Kaprijkestraat(rechtdoor) tot Dorp Bassevelde(linksaf).
In centrum Bassevelde bij fiets knooppunt 61 vervolgt rechts het ononderbroken autovrij fietspad naar Zelzate op de oude spoorberm (10.5 km). Na een grote boog van noord-oostelijke naar zuid-oostelijke richting, ongeveer 3 Km verder is het voormalig station van Boekhoute, niet zo indrukwekkend omdat het sterk verbouwd is. Dan volgt een ruim 7 Km lang stuk kaarsrecht door het Meetjesland tussen groene weiden en landbouw velden. Halverwege fiets je dwars door het centrum van de gemeente Assenede. Het fietspad loopt dood op Denderdreve in Zelzate-oost op 500 Mt van het zeekanaal Gent-Terneuzen. Hier is het keerpunt van deze fietsroute door het Meetjesland in het noorden van Oost-Vlaanderen.
Terug in Het Leen kan deze route eventueel nog uitgebreid worden naar het Schipdonk kanaal en verder langs dit kanaal, knooppunt 57->54.