Km
50
Belœil - Blaton - Pommerœul
Aard van de weg :
Verkeersvrije beton jaagpaden langs 3 kanalen : Ath-Blaton, Péronnes-Blaton-Nimy en Pommerœul-Condé. Van Blaton tot Harchies is de beton weg kwaliteit minder goed, het beton fietspad langs de Haine is 8 Km. Enkele kilometers verkeersvrij asfalt fietspad op de oude spoor bedding Blaton-Bernissart.
Bewegwijzering :
Bordjes : vanaf Belœil via Blaton en Harchies tot de Franse grens : RAVeL 4.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Blaton, Rue du Pan, Condé / GPS : 50.491329, 3.660630
E42 Tournai-Mons, uitrit 27 Bernissart, N505 3 Km naar Blaton. Parkeren links in de doodlopende straat aan de voetbrug over het kanaal.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Blaton.
Langs de n-oostelijke kant van de spoorweg ongeveer 1 Km via Rue Grandglise naar de viaduct E42 en het kanaal Blaton-Ath. Daar is het fietspad langs het kanaal oostelijk naar Belœil, westelijk naar Blaton.
Info :
Dit is een mooie fietstocht in Wallonië langs de kanalen van de provincie Hainaut. Van Blaton naar Bernissart fietsen we ook ongeveer 4 Km op het traject van een voormalig kolenspoor.
De rit :
We zijn aan het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes, aan een groot waterkruispunt. Op die plaats is de aftakking van het kanaal Blaton-Ath. Hier is ook een grote "porte de garde" over het kanaal gebouwd, het is een keersluis die altijd openstaat. Dit is ook het kruispunt van de Waalse fietstrajecten RAVeL 1 en 4.
Wij fietsen op het traject van de RAVeL 4 : naar Belœil en terug, dan naar Bernissart en terug en dan vervolgen via Pommerœul tot de Franse grens.
Wij volgen eerst het mooi beton fietspad langs het kanaal naar Ath dat afbuigt in noordelijke richting. Na 1 Km in het centrum van Blaton veranderen van oever aan de sluis nr 1. Er zijn 10 sluizen tussen Blaton en Stambruges (5 km) in deze uitzonderlijk aantrekkelijke omgeving. Voorbij sluis nr 10 in Stambruges vervolgt het fietspad naar Belœil en daar keren we om terug naar Blaton.
Dicht bij het waterkruispunt bij Blaton is een reusachtige hoge ijzeren oude spoorwegbrug over het kanaal. We steken de "porte de garde" over via de trappen naar de zuidkant van het kanaal. Daar is naast de hoge ijzeren brug een sterk stijgend pad naar boven. Boven op de brug en de dijk is het fietspad op de oude spoorbedding naar Blaton (2.5 Km h/t) en naar Bernissart (4.5 Km h/t), dan terugkeren naar de zuidkant van het kanaal.
We vervolgen in oostelijke richting op het jaagpad van het grote kanaal (RAVeL 4). Ongeveer 4,5 Km verder komen we aan een grote reuzenkom. Dit wachtbekken ligt voor de sluis van Pommerœul. Deze overbrugt een hoogteverschil van 13,5 Mt naar het kanaal Pommerœul-Condé. Aan de sluis kijk je neer op een even groot parkeerbekken, maar zonder boten want er is geen scheepvaart meer op dit kanaal.
Via een dalende weg rechts komen we beneden op de andere oever. Even verder zien we links het dorp Pommerœul met zijn scheve kerktoren. Het is hier een zeer aangename omgeving en het brede kanaal wordt nu gebruikt als een groot water recreatiegebied. Van de vroegere kolenontginning in de streek is niets meer te zien, behalve enkele vervallen gebouwen aan de overkant. Het kanaal gaat in een grote boog naar het westen en de Franse grens, na 5,5 km eindigt daar ons fietspad aan de sluis van Hensies.
Ongeveer 500 Mt voor de sluis bij de hoge boogbrug is links een fietspad aftakking langs het kanaal Haine. Er kan 8 Km langs het kanaal uitgebreid worden tot bij Saint-Ghislain. Aan de overkant is de autoweg E19/E42 waarvan maar af en toe een glimp is te zien door de weelderig groene bufferzone tussen de autoweg en de Haine.
Terugkeren naar Blaton langs hetzelfde fietspad.