Km
50
Belœil - Blaton - Pommerœul
Aard van de weg :
Verkeersvrije beton jaagpaden langs 3 kanalen : Ath-Blaton, Péronnes-Blaton-Nimy en Pommerœul-Condé. Van Blaton tot Harchies is de beton weg kwaliteit minder goed, het beton fietspad langs de Haine is 8 Km. Enkele kilometers verkeersvrij asfalt fietspad op de oude spoor bedding Blaton-Bernissart.
Bewegwijzering :
Bordjes : vanaf Belœil via Blaton en Harchies tot de Franse grens : RAVeL.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Harchies, N505 Rue d' Harchies / GPS : 50.485661, 3.702310
E42 Tournai-Mons, uitrit 27 Bernissart, N505 richting Harchies. De kanaalbrug niet oversteken, links oostelijke richting parkeren in de straat naast het kanaal.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Blaton.
Langs de n-oostelijke kant van de spoorweg ongeveer 1 Km via Rue Grandglise naar de viaduct E42 en het kanaal Blaton-Ath. Daar is het fietspad langs het kanaal oostelijk naar Belœil, westelijk naar Blaton.
Info :
Dit is een mooie fietstocht in Wallonië langs de kanalen van de provincie Hainaut. Van Blaton naar Bernissart fietsen we ook ongeveer 4 Km op het traject van een voormalig kolenspoor.
De rit :
We zijn aan het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes. Het RAVel pad langs het kanaal is te bereiken op het einde van het doodlopend wegje tussen het kanaal en de E42. Het pad naar Blaton is in westelijke richting langs de noordkant van het brede kanaal. Na 3 Km komen we aan een groot waterkruispunt. Op die plaats is de aftakking van het kanaal Blaton-Ath. Hier is ook een grote "porte de garde" over het kanaal gebouwd, het is een keersluis die altijd openstaat. Dit is ook het kruispunt van Waalse RAVeL fietstrajecten. Wij fietsen op het traject van de RAVeL naar Belœil en terug, dan vervolgen via Pommerœul tot de Franse grens.

Wij volgen eerst het mooi beton fietspad langs het kanaal naar Ath dat afbuigt in noordelijke richting. Na 1 Km in het centrum van Blaton veranderen van oever aan de sluis nr 1. Er zijn 10 sluizen tussen Blaton en Stambruges in deze uitzonderlijk aantrekkelijke omgeving. Voorbij sluis nr 10 in Stambruges vervolgt het fietspad naar Belœil en daar keren we om terug naar Blaton.

Dicht bij het waterkruispunt bij Blaton is een reusachtige hoge ijzeren oude spoorwegbrug over het kanaal. Daar boven is op de berm en de brug het fietspad Blaton-Bernissart (voormalige spoorweg L87A). Het pad is 7 Km lang (h/t) en was een aftakking van de spoorweg bij Blaton. Aan sluis 4 van het kanaal Blaton-Ath bij de E42 via de dalende Rue Condé begint na 500 Mt het pad naar Bernissart. Vanaf de brug van Harchies 3 Km westelijk langs de zuidkant van het grote kanaal is een steile oprit naar hetzelfde fietspad.

We vervolgen vanaf Blaton in oostelijke richting op het noorderlijk jaagpad van het grote kanaal. Ongeveer 3 Km verder steken we de 2e brug over en vervolgen langs de zuidkant van het kanaal, 1 Km verder komen we aan een grote reuzenkom. Dit wachtbekken ligt voor de sluis van Pommerœul. Deze overbrugt een hoogteverschil van 13,5 Mt naar het kanaal Pommerœul-Condé. Aan de sluis kijk je neer op een even groot parkeerbekken, maar zonder boten want er is geen scheepvaart meer op dit kanaal.
Via een dalende weg rechts komen we beneden op de andere oever. Even verder zien we links het dorp Pommerœul met zijn scheve kerktoren. Het is hier een zeer aangename omgeving en het brede kanaal wordt nu gebruikt als een groot water recreatiegebied. Van de vroegere kolenontginning in de streek is niets meer te zien, behalve enkele vervallen gebouwen aan de overkant. Het kanaal gaat in een grote boog naar het westen en de Franse grens, na 5,5 km eindigt daar ons fietspad aan de sluis van Hensies.
Ongeveer 500 Mt voor de sluis bij de hoge boogbrug is links een fietspad aftakking langs het kanaal Haine. Er kan 8 Km langs het kanaal uitgebreid worden tot bij Saint-Ghislain. Aan de overkant is de autoweg E19/E42 waarvan maar af en toe een glimp is te zien door de weelderig groene bufferzone tussen de autoweg en de Haine.
Terugkeren naar Blaton langs hetzelfde fietspad.