Km
51
Luttre - Courcelles - Gosselies - Charleroi
Aard van de weg :
Verkeersvrij vlak asfalt/beton jaagpad langs het kanaal en asfalt fietspad op verschillende oude spoorwegbeddingen.
Bewegwijzering :
Bordjes : langs het kanaal naar Charleroi : RAVeL, op de spoorwegbedding naar Châtelet RAVeL L119.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Luttre, parking supermarkt / GPS : 50.506611, 4.391890
E19/A54 Brussel-Charleroi, uitrit 21, tot Luttre centrum 1 km, over het kanaal is rechts een grote parking aan een supermarkt.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Luttre.
Vanaf het station links de Rue Roosevelt volgen tot aan het kanaal Brussel-Charleroi (300 Mt). Daar het jaagpad naar rechts volgen richting Charleroi.
Info :
Dit is een fietstocht in Wallonië, in de agglomeratie Charleroi. Het eerste deel volgt 8 Km het kanaal Brussel-Charleroi tot Roux. Het tweede deel gaat uitsluitend over een wirwar van oude spoorwegbeddingen rond Charleroi die nu omgebouwd zijn tot mooie recreatie fietspaden, meestal omgeven door weelderig groen. Het parcours loopt door een deel van de grote ring rond Charleroi : ten westen, noorden en oosten van het centrum. Dit is een verrassende ontdekking : een groene fietstocht door de hoofdstad van het zwarte land !
De rit :
De agglomeratie Charleroi wordt het zwarte land genoemd door de vele zware industrie in de streek. Op deze fietstocht zullen wij daar weinig of niets van merken. Langs het kanaal Brussel-Charleroi is geen industrie op het traject dat wij doen. Een netwerk van vroegere spoorwegen voor transport van kolen en ruw ijzer van hoogovens, zijn nu mooie fietspaden. Het pad is meestal omgeven door weelderig groen en de grauw-grijze industrie lijkt veraf. Enkel bij een doorkijkje is er af en toe een glimp te zien van oude troosteloze woonwijken, alsook bij de vroegere overwegen.
Het kanaal buigt naar het zuiden richting Charleroi en we starten vanaf de supermarkt langs het zuidelijk jaagpad. We rijden voorbij de eerste sluis, deze van Viesville en wisselen van oever naar de oostelijke kant van het kanaal.
De volgende sluis, deze van Gosselies, steken we over terug naar de westkant van het kanaal. Wat verder komen we aan een hoge metalen oude spoorwegbrug met een fietspad. Voor de brug is een stijgende aftakking van het jaagpad naar rechts en hier schakelen we over op oude spoorwegbeddingen. We gaan eerst fietsen naar rechts, dus ten westen van Charleroi. Vanaf de brug loopt het fietspad 500 Mt naast een bedrijf tot aan de verkeersweg en de spoorwegviaduct in Roux. Onder de viaduct door is naar rechts de steile oprit voor fietsers naar de bedding van voormalige lijn 112A, die hier lichtjes stijgend afbuigt van de spoorweg. We fietsen in een grote boog rond Courcelles. Na 3 Km bij een overweg komen we aan een plek waar vroeger de spoorwegen splitsten, en de fietspaden doen dat dus nu ook. Naar links is het nog 4 Km h/t naar de terminus van het pad na het voetbalveld van Souvret. Naar rechts is het nog 3 Km h/t naar Trazegnies, het voorlopig (?) eindpunt van dit fietspad. We keren terug naar Roux en aan de brug over het kanaal naar Brussel hebben we ruim 21 Km afgelegd.
Wij fietsen verder over de brug richting Châtelet rond een grote kolen-terril, nu helemaal onder groene bomen en struiken. Na 2,5 Km is een Y-splitsing van het fietspad : links dalend een aftakking naar Gosselies, ongeveer 5 Km heen en terug. We fietsen eerst deze richting op lijn 119, over de grote viaduct van de autoweg en dan nog 1 Km tot de terminus bij Gosselies.
Daar keren we om en terug aan de Y-splitsing van daarnet verder rechtdoor richting Châtelet. Wij komen in Jumet, op de plaats van het verdwenen station. Daar staat nu een supermarkt en na het oversteken van een pleintje met een café vervolgt ons fietspad. We fietsen de ene keer op een hoog talud en over viaducten en anders door een diepe sleuf. Na een 5-tal km vanaf de splitsing eindigt het fietspad aan een voetbalveld bij de spoorweg, hier is voor ons het keerpunt.
Toch is het mogelijk om vanaf het voetbalveld nog ongeveer 6 Km te fietsen tot aan het station van Châtelet op het fietspad op oude lijn 119, met onderweg nog 2 korte bewegwijzerde verbindingswegjes. Dit deel is wat minder fraai, daarom vinden wij het beter van deze fietstocht eventueel uit te breiden van Luttre naar Pont-à-Celles.
We keren terug naar Luttre en vervolgen op het jaagpad langs het kanaal Charleroi-Brussel. Het dorpje Pont-à-Celles is aan het kanaal voorbij de spoorwegbrug ter hoogte van de fiets-/ voetgangersbrug. Voorbij Pont-à-Celles is de asfalt wegbedekking van wat minder goede kwaliteit. Eender waar keren we langs het kanaal terug naar Luttre.