Km
53
Wachtebeke - Stekene - Sint-Gillis-Waas
Aard van de weg :
Verkeersvrij beton/asfalt fietspad op de oude spoorwegberm Zelzate - Sint-Gillis-Waas. In Moerbeke een zeer verkeersarme verbindingsweg van ± 1 Km. Langs de Stekense Vaart en de Molenbeek : asfalt pad, soms smal en ook 2 Km zeer goed befietsbare compacte gestabiliseerde fijne kiezel.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Waasland.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Moerbeke, oud station / GPS : 51.174141, 3.933600
E34 Antwerpen-Knokke tot afrit 12 : Moerbeke. Ongeveer 2.5 Km naar het centrum en bij de rotonde terugkeren noordelijke richting in de Statiestraat tot het oud station en daar parkeren. Het fietspad naar Stekene begint rechts van het oud stationnnetje in oostelijke richting.
Info :
Dit is een mooie fietstocht door het Waasland op de oude spoorwegberm Zelzate - Sint-Gillis-Waas. Het eerste deel is op de fietssnelweg F41 van Moerbeke naar Wachtebeke. In het tweede deel fiets je van Moerbeke via Klein Sinaai en Stekene tot Sint-Gillis-Waas. Het derde deel gaat vanaf Stekene op het Stiltepad langs de Stekense Vaart en een aftakking langs de Molenbeek naar Puivelde.
De rit :
1) Moerbeke - Wachtebeke (13 Km h/t).
De fietssnelweg F41 van Moerbeke tot Wachtebeke begint in de Terwestvaart. De zeer verkeersarme verbindingsweg van ± 1 Km is vanaf het oud stationnetje Moerbeke via de Statiestraat in noordelijke richting. Op het einde linksaf 50 Mt terugkeren op de hoofdweg en dan rechts in de Melkerijstraat. Deze straat komt aan de Terwestvaart en daar begint 6 Km fietssnelweg in westelijke richting.
Het brede lijnrechte betonpad is een echte fietssnelweg : bij alle wegkruisingen hebben fietsers voorrang op autoverkeer, behalve aan de Stationsstraat in Wachtebeke. Tussen Moerbeke en Wachtebeke gaat het pad 2 Km door het Heidebos, een beschermd natuurreservaat. De (voorlopige ?) terminus is aan de oude spoorbrug over de Langelede in Wachtebeke, hier is het keerpunt.

2) Moerbeke - Stekene - Sint-Gillis-Waas (40 Km h/t).
Het fietspad naar Stekene begint rechts van het oud gerestaureerd station Moerbeke in oostelijke richting, de eerste 300 Mt zonder bewegwijzering. Je fietst 4 Km steeds rechtdoor op het fietspad voorbij fietsknooppunt 78 (gedeeltelijk buiten het fietsroutenetwerk) tot 99 in Klein Sinaai. Daar fiets je langs het oud stationnetje en verder lijnrecht door het Waasland, afgewisseld langs velden en door mooie bossen naar Stekene. In Stekene zijn enkele verkeerswegen voorzichtig te kruisen, maar het fietspad vervolgt steeds rechtdoor. Je komt aan het brugje van de Stekense Vaart.
Langs de Stekense Vaart kan je een zijsprongetje maken van ± 21 Km (h/t) op mooie fietspaden op de dijken van de vaart. Deze fietspaden beginnen voorbij de bebouwing, naar rechts 200 mt de vaart volgen. Daar bij het pompstation splitst het fietspad. Langs de linkerkant van de vaart is op de dijk een asfalt pad naar Puivelde (5 Km) en langs de rechterkant is eveneens een asfalt fietspad tot dicht bij Klein-Sinaai (het Stiltepad - 5,5 Km). Op dit traject is de laatste 4 Km geen asfalt, maar wel zeer goed befietsbare compacte gestabiliseerde fijne grint.
Terug in Stekene aan het brugje over de Stekense Vaart fiets je verder op de spoorbedding door het dorp Stekene, langs het mooi gerestaureerd oud stationsgebouw. Twee kilometer verder, in Kemzeke loopt het pad dood op de N403 St.Niklaas-Hulst, keerpunt van deze route. Maar onzichtbaar vanaf hier vervolgt toch het fietspad via de Malpertuslaan tot Sint-Gillis-Waas.