Km
45
Houyet - Wanlin - Rochefort - Jemelle
Aard van de weg :
Verkeersvrij vlak asfalt/beton fietspad van Houyet naar Rochefort en Jemelle. In Rochefort 300 Mt over de verkeersweg zonder fietspad.
Bewegwijzering :
Bordjes : RAVeL, L150 / Fietsroutenetwerk Famenne.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Villers-sur-Lesse, N918, oud station / GPS : 50.161098, 5.114380
E411 Brussel-Namur-Luxemburg, uitrit 22, N94 richting Rochefort. Na 0,5 Km is links de afslag N911 naar Rochefort, voorbij Ciergnon naar rechts N918 richting Villers-sur-Lesse tot het oud station en de kruising met het RAVeL pad. Rechts is een kleine parkeerplaats.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Jemelle.
Vanaf de perrontunnel onder de sporen ga je niet naar het stationsgebouw, maar wel naar de parking aan de andere kant. Op de parking 20 Mt naar links in de richting van een oude grote loods. Tussen de loods en de sporenbundels begint het RAVeL pad naar Rochefort en Houyet.
Info :
Dit is een fietstocht in de Ardennen : door de Lesse- en Lommevallei. We volgen de voormalige spoorwegbedding van lijn 150 : Houyet-Jemelle. Zeer opmerkelijk is het fietsen door een tunnel van 470 meter en langs het koninklijk domein met het kasteel van Ciergnon. Rochefort is een zeer bekend toeristisch stadje.
De rit :
1) Villers-sur-Lesse - Wanlin - Houyet (20 km h/t).
Het eerste deel naar Houyet is op het fietspad in n-westelijke richting dat geheel vrijliggend in de natuur af en toe de Lesse kruist, die hier kronkelend door het dal haar bedding volgt. Na een paar honderd meter gaat het beton pad van de oude spoorbedding af naar rechts en daar verschijnt een prachtig panorama over het koninklijk kasteel van Ciergnon hoog boven op de zwaar beboste hellingen. Het domein bestaat uit het kasteel, de kasteel boerderij en de aangrenzende bossen. De koninklijke familie verblijft er regelmatig, het kasteel staat niet open voor publiek. Daarna fietsen we over een curiositeit : een mooi fiets brugje gemaakt van een oude treinwagon!
Het pad vervolgt in het bos lichtjes stijgend en dalend tussen de Lesse en de omheiningen van het koninklijk domein. Als we uit het bos komen is rechts het kleine dorpje Ciergnon. Dan gaat het pad naar links over een modern fiets brugje en dan iets hoger vervolgt het pad naar rechts opnieuw op de oude spoorbedding. Verder passeren we het oud stationnetje van Vignée en daarna is naar links even lager het tunneltje onder de E411 autosnelweg. Aan de andere kant van de snelweg even op de trappers staan om terug op de originele spoorbedding te komen. Wat verder passeren we de oude stationnetjes van Wanlin en Hour. Een 500 Mt verder komen we aan een zwart gat in de heuvel : een oude spoortunnel van ongeveer 470 meter lengte! Gelukkig is de tunnel is verlicht en loopt de asfalt wegbedekking er mooi door. Op een warme dag is het verstandig om een extra pull aan te trekken bij het fietsen door de ijskoude tunnel ! Eens door de tunnel is het nog een 3-tal kilometer tot Houyet, met onderweg nog over een paar bruggen te fietsen over de Lesse.
We komen aan het eerste keerpunt : het bestaande treinstation, naast de overweg. Bij de Lesse is het materieel van de kayakverhuurders, van hieruit vertrekken de kayaktochten van 20 Km over de Lesse naar Anseremme. Wij keren terug per fiets naar Villers-sur-Lesse, opnieuw door de tunnel en langs het koninklijk domein.

Villers-sur-Lesse - Rochefort - Jemelle (25 Km h/t).
Bij de parking aan de N918 steken we de weg naar Villers-sur-Lesse over, passeren het vroegere station en nu nog 8 Km rechtdoor tot Rochefort. Onderweg rijden we voorbij nog een oud station : dat van Eprave. Ons pad eindigt bij het oude stationsgebouw van Rochefort, en recht voor ons is een grote korte tunnel, met erboven het centrum.
Rochefort is vooral bekend om de abdij van Saint Rémy. Sinds 1595 brouwen monniken er de 'trappist van Rochefort'. Wij gaan er alvast zo eentje drinken in een van de vele horecazaken!
De voormalige spoorwegbedding is vanaf het station een 300 meter omgevormd tot verkeersweg tot aan een rotonde, door de korte tunnel is geen fietspad. Voorzichtig en uiterst rechts naast eventueel voorbij rijdende auto's moeten we naar de rotonde toe, door het tunneltje is bij het overweghuisje links naast de weg opnieuw een afzonderlijk fietspad. Bij de rotonde moeten we de weg naar Jemelle oversteken en vanaf het vroegere overweghuisje vervolgt het fietspad over de spoorbedding nog ruim 3 Km tot Jemelle station. De berm loopt eerst langzaam stijgend aan de rand van een bos en dan door een diepe rotsige sleuf, daarna over een viaduct over de Lomme in de diepte en eindigt aan de parking van het station van Jemelle. Hier is het eindpunt en dan terug naar Rochefort en Villers-sur-Lesse.