Km
58
Kortemark - Boezinge - Merkem
Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt fietspad op de oude spoorbedding van Langemark tot Kortemark en langs het Ieperlee kanaal van Boezinge naar de Westhoek. Ongeveer 4 Km harde aarde/fijne kiezel pad tussen Langemark en Boezinge, redelijk goed befietsbaar. Aan het Ieperlee kanaal is een paar Km de asfalt kwaliteit wat minder.
Bewegwijzering :
Fietsroutenetwerk Westhoek.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Langemark, Vijverstraat / GPS : 50.915180, 2.915230
A19 van Kortrijk tot de terminus Ieper, dan N313 richting Langemark-Poelkapelle. Voorbij Sint-Juliaan links in de Zonnebekestraat naar Langemark, voorbij de kerk steeds rechtdoor en dan links in de Vijverstraat. In deze straat is altijd veel gratis parkeerplaats naast de oude spoorbedding. Een paar honderd meter verder is links een mooi park met een grote vijver.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Kortemark.
Het fietspad naar Boezinge begint aan de overweg bij het station.
Info :
Dit is een mooie fietstocht in West-Vlaanderen van Langemark-Poelkapelle naar Kortemark en van Langemark via Boezinge naar de Westhoek langs het Ieperlee kanaal.
De rit :
1) Langemark-Kortemark : 32 Km (h/t).
In het centrum van Langemark is het fietspad parallel aan de Vijverstraat en de Lindenlaan harde aarde/fijne kiezel. Naar Kortemark in n-oostelijke richting voorbij de laatste woonhuizen van het dorp verandert het pad in speciaal waterdoorlatend en comfortabel asfalt. Dan bij een wegkruising passeer je het voormalig stationnnetje van Poelkapelle en 3 Km verder dat van Westrozebeke. Het loont de moeite om even aan de andere kant het prachtig gerestaureerd gebouwtje te bekijken. Een kleine 2 Km verder fiets je door het dorp Staden waar in het centrum 200 Mt de sporen zijn blijven liggen als souvenir aan het spoorwegverleden. Even rechts fietsen op het parallel lokaal wegje en je vervolgt dan terug op de originele spoorbedding. Zo kom je bij Kortemark, eerst onder de N35 viaduct en dan in een grote boog voorbij enkele KMO's naar de spoorweg. De terminus van het fietspad is bij de overweg aan het NMBS station Kortemark en dit is ook het keerpunt, terug naar Langemark.

2) Langemark-Boezinge : 2 x 4 Km.
Het pad is harde aarde/fijne kiezel, redelijk befietsbaar en gaat buiten Langemark langs een groot bedrijf van melkproducten. Voor Boezinge is het even van de oude spoorbedding af rond een grote boerderij. Verder na de kruising van de Langemarkseweg op het fietspad naast de Oostkaai, deze weg oversteken en het aarde pad draait rond een bedrijf van bouwmaterialen naar de fietsbrug over het Ieperlee kanaal.

3) Boezinge-Merkem : 18 Km (h/t).
Na de oude spoorbrug over het Ieperleekanaal volg je rechts het asfalt pad langs het Ieperlee kanaal en 250 Mt verder aan de brug van de verkeersweg vervolg je rechtdoor op het jaagpad. Het is een fraaie omgeving met veel bomen en groen op de oevers. Na 2 km kom je aan een sluis met een sluiswachtershuisje. 1 Km verder verander je van oever over de Steenstratebrug. Na een tijdje zie je rechts in een weide een oorlogsmonument dat uit dezelfde steen als de poort van de IJzertoren opgetrokken lijkt. De lichtgolvende velden worden steeds vlakker naarmate je dichter komt bij de IJzer. Je fietst steeds verder langs het kanaal waar voor een brug de laatste paar honderd Mt op het wegje beperkt autoverkeer is toegestaan.
Aan de andere kant van de Driegrachtenbrug ligt een evenement-boot aan de oever : een goede locatie om even uit te rusten. Dit is voor ons het keerpunt, terug naar Boezinge. Je bent hier op 3 Km van 'Knokke-Brug' aan de IJzer, op het wegje langs het kanaal is beperkt autoverkeer toegestaan.