Km
55
Arnemuiden - Veere - Oosterschelde
Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt fietspaden langs het Veerse Meer, op de Veersegatdam en op de stormvloedkering. Op het eilandje Neeltje Jans zeer brede verkeersvrije dienstwegen.
Bewegwijzering :
Fietsknooppunten Zeeland.
De lijst van bordjes : klik op de wegwijzer icoon op deze pagina.
Er zijn ook rode wegwijzers voor fietsers richting Oranjeplaat, Veere, Vrouwenpolder en Burgh-Haamstede.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Arnemuiden, Korenbloemlaan / GPS : 51.503391, 3.677330
E34 Antwerpen-Zelzate, uitrit 13 Zelzate-Oost, daar R4/N423 - N62 naar Middelburg (NL). In Nederland de N62 verder volgen richting Middelburg door de Sluiskil tunnel en dan door de 6.6 Km lange Westerschelde tunnel (tol). De N62/N254 verder volgen tot de uitrit : Havens 0-2200. Naar rechts komt men op de Binnendijk, een klein en zeer smal landwegje op een dijk naar Arnemuiden (4 Km). In het centrum voorbij de spooroverweg is na 200 Mt links in de Korenbloemlaan een parking.
Vertrekpunt : 
NS station van bestemming : Arnemuiden (NL).
NMBS trein Antwerpen-Roosendaal (NL). In Roosendaal overstappen op de NS trein naar Vlissingen tot de stopplaats Arnemuiden. Ten noorden van de spoorweg het lokaal wegje Singel volgen naar fiets knooppunt 64-48 richting Veerse Meer.
Info :
Dit is een leuk alternatief en sportief 'Dagje aan zee'. We fietsen op de autovrije paden langs het Veerse Meer en door het historisch stadje Veere, dan boven op de Veerse Gatdam tussen de zee en het meer en ook door de duinen. Verder boven op een van de grootste waterbouwkundige konstrukties ter wereld : de storm vloedkering van de Oosterschelde (2 Km). Het eilandje Neeltje Jans is onderdeel van het 'Nationaal Park Oosterschelde' en we fietsen tot het Deltapark Neeltje Jans.
De rit :
In Arnemuiden beginnen we in de Steigerweg richting Oranjeplaat (rode wegwijzers) aan het Veerse Meer. Dit weggetje enkel voor fietsers loopt een tijdje naast de spoorweg en loopt dan verder door de velden naar het Veerse Meer. Steeds de wegwijzertjes 'Oranjeplaat' volgend steken we een verkeersweg over, dan naar links en verder een paar honderd meter tot op een grote parking. Rechts de jachthaven van Oranjeplaat met voortdurend aan- en afvaren van de plezierbootjes.
Nu gaan we het fietspad volgen dat is aangelegd aan de rand van het Veerse Meer tot Veere. Soms door bossen en met af en toe mooie doorkijkjes naar het meer naderen we Veere. Daar moeten we met de fiets aan de hand de sluizen van het kanaal oversteken en wat verder komen we aan in het schilderachtige oude centrum. Hier is het natuurlijk een bijzonder mooie plek om even uit te rusten in dit oude stadje dat er uit ziet als één groot openluchtmuseum. Het is een must om even te verpozen op één van de vele terrasjes van deze droomlocatie.
Vanaf Veere fietsen we richting Vrouwenpolder op een mooi breed fietspad dat is aangelegd meestal beneden naast een dijk met boven op de dijk de verkeersweg. Deze dijk en dus ook het fietspad lopen steeds in de buurt van het Veerse Meer.
Bij het dorpje Vrouwenpolder is een fietspadkruispunt met tunneltjes onder de verkeersweg en hier fietsen we naar rechts, naar de Veersegatdam toe. Bijna daar aangekomen gaat het even naar links om boven op de hoge dam te geraken. Het panorama is hier ronduit overweldigend : links het brede zandstrand en de open zee, rechts het uitgestrekte Veerse Meer met de vele witte plezierbootjes. De indrukwekkende stormvloedkering is van hier al goed te zien. Op het einde van de dam blijven we het fietspad door de duinen volgen zo dicht mogelijk bij de zee, naar de stormvloedkering toe. Daarover is de brede dienstweg voorbehouden voor fietsers en dit is toch wel een zeer uitzonderlijke belevenis : ruim 2 Km comfortabel fietsen, bijna zoals op de volle zee! Op het einde komen we aan op het eilandje Neeltje Jans, in feite een uitgestrekte zandplaat in de Oosterschelde. Hier gaat het over de sluis links langs de kant van de zee verder op de brede dienstweg, voorbehouden voor fietsers. Na 2.5 Km bij een windmolenpark kan links voorbij een slagboom nog 1 Km verder gefietst worden op de verharde dijk met 3 windmolens. Bij de 3e molen op het einde van de dijk aan de zee is het keerpunt van deze mooie fietstocht in Zeeland.
Wij keren dan terug naar Veere en Arnemuiden, waar we onderweg nog eens alles van een andere kant bekijken.