Km
57
Ramillies - Eghezée - Namur
Aard van de weg :
Verkeersvrij vlak asfalt/beton fietspad van Ramillies via Eghezée naar Namur en verder langs de Samber tot Flawinne.
Bewegwijzering :
Bordjes : RAVeL -> Namur, aan de Samber RAVeL -> Charleroi.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Eghezée, Route de Gembloux / GPS : 50.591221, 4.910790
E411 Brussel - Namur, uitrit 12 naar Eghezée, in het centrum aan de verkeerslichten van het 5-armige kruispunt linksaf, N972 route de Gembloux. Na 200 mt is er links een kleine parkeerplaats.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Namur.
Aan het station is er fietsverhuur : Point-vélo (ook kleine herstellingen) en Blue-Bike.
Neem de uitgang Boulevard du Nord. Aan het verkeers-rondpunt links van het gebouw (westkant) begint het RAVeL-pad, eerst als een met betonblokken afgescheiden stuk van de verkeersweg. Na 100 Mt steek je voorzichtig de weg over naar de sporenbundels toe. Wat verder is rechts een viaduct en onder die viaduct begint het asfalt pad 'RAVeL' naar Eghezee.
Voor de eerste huizen is links een voetgangerstunnel onder de verhoogde spoorweg om de Samber te bereiken.
Info :
Het eerste deel van deze fietsroute loopt van Eghezée tot aan het station van Namur over de voormalige spoorwegbedding van lijn 142 : Tienen-Namur. Vanaf het autowegklaverblad van Daussoulx tot Namur dalen we geleidelijk af naar de Maasvallei over een afstand van 6 Km. In het tweede deel volgen we de oevers van de Samber tot Flawinne. Het derde deel gaat van Eghezée tot aan het aan het prachtig oud station van Ramillies (La croix de Hesbaye).
De rit :
De tot fietspad omgebouwde voormalige spoorweglijn is op 100 Mt voorbij de parkeerplaats. We gaan het fietspad op naar links. Na 1 km moeten we even van dit spoorwegtraject af, op een afgebakend fietspad langs de verkeersweg, en dit om de suikerfabriek van Longchamps te omzeilen. Voorbij de fabriek tot aan het autowegklaverblad van Daussoulx loopt het RAVeL-pad bijna rechtlijnig over het Haspengouws plateau. Noemenswaardig op het afgelegde traject over lijn 142 is het uitstekend gerestaureerde station van Leuze, dat een andere functie toegedeeld kreeg. Vanaf het klaverblad beginnen we geleidelijk te dalen over een helling van maximum 2,5% en 6 km lang naar Namur en de Maasvallei. Steeds dalend komen we in het gehucht Frizet, en zien links een machtige kasteelboerderij. Gelegen op een heuvel voor met in de hellende weiden eromheen vele vredig grazende koeien. Onderaan bevindt zich een paviljoentje aan een vijvertje. Hier even stoppen is een 'must'.
Het fietst hier trouwens, door een tunnel van groen, heel wat vlotter bergaf dan voorheen over de door wind geteisterde Haspengouwse vlakte. Bijna zonder te trappen zoeven we heel comfortabel door de bossen, over bruggen, langs rotspartijen en diepe afgronden tot aan de wissels van het station van Namur. Juist voor de sporen volgen we vanaf hier naar rechts de bordjes 'RAVeL' om de Samber op te zoeken. Op een hoogte is een voetgangerstunnel onder de sporen naar een verkeersweg. Aan de overzijde van de weg is een trapje naar een klein wegje dat wat verder onder een andere spoorweg loopt. Voorbij dit tunneltje zien we de Samber, die we naar rechts zullen volgen.
Hier ruim 1 Km naar links fietsen op de historische kaai van de Samber kan ook tot aan de Meuse. Voorbij de onderdoorgang van de eerste brug is een klein stijgend paadje en boven is aan de overzijde van de weg het stadspark 'Louise-Marie'. Hier kan men echt even verpozen en genieten van het uitzicht in dit schitterende park met een grote vijver. Verder tot aan de Citadel waar de Samber samenkomt met de Meuse kasseiweg voor wandelaars en fietsers op de kaai met de mooie historische pakhuizen tegenover de machtige Citadel.
De fietstocht zetten we verder langs de Samber stroomopwaarts. Enkele honderden meters voorbij het spoorwegtunneltje van daarnet eindigt het fietspad aan de sluis. Deze sluis dienen we met de fiets aan de hand over te steken. Aan de overzijde aan de rechteroever kunnen we de RAVeL vervolgen over een mooi betonpad.
Door de bevallige Sambervallei fietsen we nu tot aan de brug van Flawinne, ongeveer 5,5 Km. Hier is het keerpunt om langs dezelfde weg terug te keren naar Eghezée.
Vanaf het station van Namur tot Daussoulx wacht ons terug de 6 km lange helling naar omhoog, maar op een kleine versnelling is dit helemaal niet erg, gelukkig is de stijging altijd zeer gelijkmatig.
Terug in Eghezée kunnen we eventueel nog 14 Km (h/t) extra doen tot aan het prachtig oud station van Ramillies. Daar is 'La croix de Hesbaye', een kruispunt van fietspaden in 4 richtingen en dit zijn fietsroutes voor op een andere mooie dag. Hier is het keerpunt en fietsen we terug naar Eghezée.