Km
52
Ourthe : Tilff - Comblain-la-Tour
Aard van de weg :
Verkeersvrij vlak beton/asfalt fietspad langs Ourthe. Enkele korte vlakke verkeersarme verbindingswegen : 1.5 Km door het dorp Hony, 1.5 Km tussen de steengroeve van Chanxhe en het station van Rivage, 300 Mt van Rivage tot Comblain-au-Pont.
Bewegwijzering :
Bordjes : RAVeL.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Tilff centrum, Ourthe / GPS : 50.569950, 5.585430
E25 Liège-Luxembourg, uitrit 41 naar Tilff, aan de rotonde in het centrum rechts, voor de brug over de Ourthe is voldoende parking.
Vertrekpunt : 
NMBS Station van bestemming : Tilff.
Het station is op 25 Mt van het fietspad dat onder de brug door loopt. Je moet niet de Ourthe brug oversteken maar wel afdalen naar het pad tussen de spoorweg en de Ourthe.
Werken in uitvoering :
In Tilff is het RAVeL pad langs de Ourthe volledig onderbroken wegens vervangen van de brug. Het einde van de werken is voorzien eind juni 2020. De startplaats van deze fietsroute is tijdelijk in het dorpje Méry, ongeveer 3 Km voorbij Tilff via de N633. De Ourthe brug oversteken en daar is de gratis parking van de trein stopplaats bij het RAVeL pad.
Info :
Deze route loopt 26 Km langs de Ourthe, tussen Tilff en Comblain-la-Tour, pal aan de rivier en is dus volledig vlak. Dit is een fietstocht door de Ardennen zonder hoogteverschillen. Ideaal voor wie van de Ardense natuurpracht wil genieten, maar niet houdt van het klimwerk dat deze streek meebrengt. Mooie fietspaden, volledig vlak en voor 95% verkeersvrij. Wij fietsten de route in beide richtingen. Doordat de route door het diep uitgesneden dal van de Ourthe loopt, met het nodige bochtenwerk en de pracht van de Ardennen, is dit zeker geen eentonige bedoening. Integendeel zelfs, op onze terugweg werden ons nog vele, op de heenweg, verscholen bezienswaardigheden geopenbaard. Men krijgt ook door het diep ingesneden reliëf en de meanderende rivier een totaal ander zicht op de vallei. Door het dal loopt ook de spoorlijn Luik-Marloie/Jemelle met haltes te Tilff, Hony, Esneux, Poulseur, Rivage en Comblain-la-Tour.
De rit :
Voor de kerk van Tilff is het gezellige marktpleintje met de nodige terrasjes. We steken met de fiets de brug over en voor de spoorweg met het station zwenken we rechts naar beneden om het fietspad naast de Ourthe te bereiken. We vertrekken op het fietspad onder de brug door, richting Esneux. Opletten want het fietspad is onder de brug nogal smal en dicht bij het water. Na 3 Km, voor het gehucht Méry gaat het even over een pad achter een kleine industriezone door. In Méry, ongeveer 200 Mt voor de wegkruising nemen we het beton fietspad links terug naar de Ourthe. Twee Km verder, voorbij een camping eindigt het fietspad in het centrum van het dorpje Hony.
In het dorpje rijden we naar rechts en volgen de 'rue du Centre', na een bocht naar links rechtdoor in de 'Chemin Enonck', in de richting van het station. Verder onder de spoorwegbrug rechtdoor in de 'rue de Fechereux' tot de Ourthe van links naast het wegje komt. Een paar honderd meter verder is een fietsersbrug, die steken we over en zullen tot Poulseur langs de rechteroever fietsen. We gaan richting Esneux en beginnen aan een enorme kronkel van de Ourthe, eerst op een beton fietspad en later over een asfalt wegje. Op het verste punt van deze meander zien we de rotsformatie 'Roche aux Faulcans'.
We komen aan in het Ardens toeristencentrum Esneux. We vervolgen rechtdoor, zonder de brug over te steken en vanaf hier tot in Rivage fietsen we zo dicht mogelijk bij de Ourthe. Even voorbij het centrum loopt nu een mooi beton fietspad naar het dorp Poulseur. Net ervoor, via een oude spoorwegbrug met fietspad wisselt het opnieuw naar de linkeroever. De korte opritten van de brug zijn nogal steil, even afstappen en te voet naar de brug klimmen kan ook. Verder, rechts van ons op geringe afstand de huizen van Poulseur. We fietsen langs dit mooie pad over de overblijfselen van een oude sluis van het kanaal van de Ourthe, vanaf hier is het beton fietspad aangelegd tussen de Ourthe en het oude Ourthekanaal. Een paar Km verder, na het onderdoor rijden van de brug van Chanxhe, rechtdoor even naast de weg en dan opnieuw fietspad tot de steengroeve van Chanxhe. Het fietspad steekt de Ourthe terug over naast de spoorwegbrug, dan steil naar beneden tot op de weg bij de steengroeve. Hier is het op weekdagen wel even opletten voor het aan- en wegrijden van vrachtwagens. Nu moeten we 1,5 Km tot het station van Rivage langs een rustige weg naast de Ourthe fietsen, die we moeten delen met eventueel plaatselijk verkeer.
Aan het station nemen we rechts de 'rue du Barrage' die verder een jaagpad wordt bij de samenvloeiing van de Amblève met de Ourthe. Bij de brug over de rivier, na de ijzeren spoorwegbrug, moeten we de Amblève oversteken via de 'rue de Liotte', dan rechts naar de spoorwegovergang en direkt over de sporen links begint opnieuw het beton fietspad naar Comblain-au-Pont. We fietsen tussen de rivier en de spoorweg met links van ons een rotsformatie met als naam 'Les Tartines'. Zo genoemd doordat 2 rotsplaten, op enkele meters van elkaar, uit de rotswand steken en men zo het idee van 2 boterhammen krijgt.
Het toeristenstadje Comblain-au-Pont is vooral bekend om zijn kleine natuurreservaten, die gekenmerkt worden door verscheidene rotsformaties. De brug van Comblain-au-Pont steken we over en recht voor ons is het schilderachtige dorpscentrum, hier is een verfrissing op een terras onweerstaanbaar!
We zijn nu terug op de linkeroever van de Ourthe en na een paar honderd meter fietspad tussen de parkeerstrook en de rivier begint verder het laatste deel van deze tocht : het beton fietspad langs de Ourthe naar Comblain-la-Tour, ongeveer 4 Km. Hier is het keerpunt van deze schitterende route langs de Ourthe.