Km
60
Samber : Landelies - Thuin - Erquelinnes
Aard van de weg :
Verkeersvrij en vlak beton/asfalt jaagpad langs de Samber. In Thuin, Lobbes en Labuisière op paar korte stukjes verkeer van oeverbewoners toegelaten.
Bewegwijzering :
Bordjes : 'RAVeL ' -> Erquelinnes.
Vertrekpunt : 
Bestemming : Landelies, sluis nr 9 / GPS : 50.379051, 4.355700
R3 rond Charleroi, uitrit 4 richting Beaumont, na 1 Km bij de 2e verkeerslichten rechts naar Landelies, een kronkelende weg door het bos naar beneden tot aan de Samber. Er is een kleine parkeerplaats net over de kantelbrug van de sluis nr 9 en daar begint ook het RAVeL pad op de linkeroever langs de Samber.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Thuin.
Buiten het station ga je 50 Mt afdalend naar de Samber. Links fiets je op de weg richting Landelies en dan rechts richting Erquelinnes.
Info :
Deze route loopt 30 km langs de Samber, tussen Landelies en de Franse grens, naast de rivier en is dus volledig vlak. Dit is een fietstocht door Wallonië zonder hoogteverschillen, op een mooi fietspad, verhard en 100% verkeersvrij. De route loopt tot Thuin door het diep uitgesneden kronkelende dal van de Samber, langs zwaar beboste hellingen, door een schitterende natuurpracht. Voorbij Thuin tot de Franse grens een glooiend landschap met afwisselend weiden, landbouw en bossen. Door de vallei loopt ook de spoorlijn Charleroi-Erquelinnes met haltes te Landelies, Thuin, Lobbes, Fontaine-Valmont, Labuissière en Erquelinnes.
De rit :
Landelies heeft een gezellig plezierhaventje aan de fraaie oevers van de Samber. Het jaagpad begint op de linkeroever van de Samber aan de rand van het dorp en is een mooie betonbaan.
Vanaf het begin van de rit tot in Thuin slingert de Samber zich door een diep bebost dal. Zo'n kleine 3 Km verder komen we aan de site van de ruïnes van de abdij van Aulne. De eerste sluis, 'Abbaye d'Aulne' genaamd, met weinig hoogteverschil is voorzien van een ophaalbrug. Hier vind je meerdere herbergen met mooie terrassen om iets te drinken. Op dit moment is dit een toeristenplek van Wallonië.
Even verderop het piepkleine gehucht Hourpes, met een paar honderd meter verder de trein stopplaats. Twee kilometer verder komen we aan sluis nr 6, 'Grand-Courant' genaamd. De weg is hier omzoomd met notelaren en volgt de Samber in een prachtig wild decor tot aan de sluis die toegang geeft tot de doorsteek naar Thuin waarvan je de bovenstad eerst opmerkt, tegen een hoge rots geplakt. Hier gaat het jaagpad over zo'n 300 meter over in een verkeersarm wegje, of beter gezegd in een (rustige) kaai, afgeboord door paviljoenen waar overwegend gepensioneerde schippers wonen. De vrij mooie benedenstad wordt nu ontsierd door een betonnen brug van monsterachtig overdreven proporties. Eens Thuin en zijn scheepswerven voorbij zit je weer heerlijk 'buiten'. Wat verder komen we voorbij het stadje Lobbes en ongeveer 3 Km verder zien we rechts omhoog het 'Château de Grignard'.
In Fontaine-Valmont komen we aan sluis Nr 3. Net als alle voorgaande treffen we ook hier een stuw aan die het debiet van de Samber regelt. Enkele kilometer verderop ligt de sluis Nr 2 van Labuissière, even typisch als de voorgaande, en je vindt er over de brug een herberg waar je een heerlijk biertje kunt genieten. Even voorbij Labuissière vlak na de spoorwegbrug ligt aan de overzijde van de Samber het ontoegankelijk natuurreservaat 'Reserve de Labuissière'.
Als Merbes-le-Château zijn mooie huizen al verbergt voor de Samber, Solre-sur-Sambre van zijn kant verstopt zijn feodaal kasteel helemaal niet, alhoewel het niet zo indrukwekkend is. Tot Erquelinnes, of beter tot de kleine grenspost voor de schippers, loopt de kleine betonbaan door even mooie landschappen als we tot nog toe al hebben kunnen genieten.
We fietsen terug naar Landelies langs dezelfde weg, zo kun je alles nog eens vanuit een andere hoek bewonderen.