Aard van de weg :
Verkeersvrije asfalt/beton fiets-/wandelpaden langs de Meuse en 1 Km langs het Albertkanaal. In de dorpjes Lanaye en Lixhe zijn 1 Km bewoners toegelaten op de verkeersarme wegjes.
Bewegwijzering :
Bordjes : RAVeL / knooppunten Fietsroutenetwerk.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Visé.
IC trein Brussel-LiègeGuillemins, daar S-trein naar Maastricht tot Visé.
Aansluitend TEC bus 78 richting Maastricht tot de halte 'Petit-Lanaye Douane' aan de grens BE/NL.
Eindpunt van de wandeling : Trein station Visé.
Info :
Dit is een wandeling in Wallonië langs de Meuse en 1 Km langs het Albertkanaal die begint aan de Belgisch/Nederlandse grens nabij Maastricht en eindigt in Visé. Er is voor het Albertkanaal een 60 Mt diepe kloof door het Plateau van Caestert (Sint-Pietersberg) gegraven tussen de sluis van Lanaye en Kanne. Aan de westkant van het kanaal is het fort van Eben-Emael, een voormalig Belgisch militair verdedigingswerk van 17 ondergronds met elkaar verbonden bunkers.
De wandeling :
Vanaf de TEC bus halte 'Petit-Lanaye Douane' aan de grens BE/NL 100 Mt terugkeren in zuidelijke richting en dan links naar fiets knooppunt 411, bij enkele gebouwen op de dijk in zuidelijke richting het jaagpad langs de Meuse volgen. Ongeveer 2 Km verder zijn de sluizen van Lanaye, een verbinding voor de scheepvaart tussen het Albertkanaal en de Meuse.
Bij de sluizen van Lanaye is het Albertkanaal tot Kanne in een 60 Mt diepe kloof door het Plateau van Caestert (Sint-Pietersberg). Je steekt de sluizen over en vervolgt ruim 1 Km op het pad naast het Albertkanaal in zuidelijke richting tot de brug van Lanaye. Aan de brug ga je naar links in de richting van Lanaye en fiets knooppunt 413. Voorbij de kerk links in de Rue Bartels naar de Meuse en het veer naar Eijsden(NL).
Je volgt het wegje verder langs de Meuse in zuidelijke richting dat overgaat in een RaveL pad naar Lixhe, een klein dorpje aan de Meuse dat 1.5 Km lang is. Voorbij Lixhe onder de brug N602 en 1 Km verder is een spoorwegbrug, daarna via het voet brugje over het verbinding kanaal Meuse-Albertkanaal. De brug van Visé 1.5 Km verder boven de Meuse en de E25 moet je oversteken en daar is het station van Visé. Elk uur komt er een trein naar Liege-Guillemins.

Zie ook :