Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt jaagpad langs het Albertkanaal. Van het kanaal naar Zutendaal : 4 km zeer verkeersarme kleine lokale asfalt wegjes waarvan 1.5 Km autovrij.
Bewegwijzering :
Vanaf Veldwezelt : fietsknooppunten 11-65-69 tot de Eigenbilzen brug.
Verder naar Zutendaal is de beschreven route gemakkelijk te volgen.
Vanaf Lieteberg opnieuw knooppunt bordjes : 64-29 tot de kerk van Zutendaal.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Bilzen.
LIJN bus 20a richting Maastricht tot Veldwezelt, halte brug Albertkanaal.
Eindpunt van de wandeling : Zutendaal bushalte Kerk.
LIJN bus 45 naar het station van Genk en verder naar station Hasselt.
IC trein terug naar Brussel.
Info :
Dit is een zeer mooie wandeling langs het Alberkanaal in het Maasland. De start is het kleine dorpje Veldwezelt aan de brug naar Maastricht en je wandelt 10 Km langs het brede kanaal in een diepe groene vallei. Voorbij Gellik ga je door prachtige natuur en grote bossen naar Zutendaal, een van de meest groene gemeenten van Vlaanderen. Zutendaal ligt dan ook voor een groot gedeelte in het 'Nationaal Park Hoge Kempen'. Je passeert daar ook Lieteberg met een uitkijktoren en enig voor België : het blotevoetenpad.
De wandeling :
Het kleine dorpje Veldwezelt ligt in het oosten van de provincie Limburg tegenover de gezelligste stad van Nederland : Maastricht. Daar tussen is het Alberkanaal op Belgisch grondgebied en voor de N2 brug is de bushalte en een fiets oversteekplaats. Daar ga je links het voor auto's verboden wegje in dat wat verder rechts afdaalt naar het jaagpad beneden aan het Albertkanaal.
Je wandelt in noordelijke richting naast het brede kanaal dat na ongeveer 1.5 Km begint af te buigen naar het westen. Voorbij de Briegden brug is de reusachtige ijzeren spoorwegbrug die met een grote boog het kanaal overspant. Deze afgedankte brug is een restant van de verdwenen spoorweg Diepenbeek-Lanaken. Er zijn plannen om de spoorlijn opnieuw aan te leggen ter verbetering van het openbaar vervoer in Limburg.
Je moet naar de noordkant van het kanaal en je kan naar keuze de Briegden brug oversteken ofwel rechtdoor ongeveer 300 Mt voorbij de spoorbrug de brug oversteken naar Gellik. Aan de noordkant van het kanaal nabij Gellik volg je best fietsknooppunt richting 69 tot de Eigenbilzen brug. Op dit fietspad zijn mooie panorama's hoog boven het Alberkanaal. Het pad eindigt aan de volgende brug (niet oversteken) en daar moet je na oversteken van de Hoefaertweg rechts in de afdalende Kanaaldijkstraat naar het jaagpad beneden. De Kanaaldijkstraat loopt 1 Km parallel met het jaagpad, buigt dan naar rechts en dit wegje moet je verder volgen naar Zutendaal.
Het wegje loopt noordelijke richting, wordt Broekerweg en komt na 2 Km samen met de Kennepstraat die je rechtdoor volgt. Op het einde van de straat zijn opnieuw fiets bordjes knooppunt 64. Je volgt rechts knooppunt 29 Zuurbroekstraat en een paar honderd meter verder kom je aan Lieteberg.
De Lieteberg in Zutendaal is een toegangspoort tot het 'Nationaal Park Hoge Kempen'. Het is gelegen in de prachtige natuur die Zutendaal nog rijk is als de bosrijkste gemeente van Vlaanderen. Geef je voeten daar eens de vrijheid en wandel 2 Km op het blotevoetenpad. Ervaar de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem, en water op een gecontroleerd parcours dat enkel toegankelijk is op blote voeten ...
Met schoenen aan volg je de fiets bordjes en gaat links op het fietspad door de bossen. Bij de sportterreinen volg je rechtdoor en 1 Km verder ben je aan een mooi kasteeltje in het centrum. Je volgt rechts een paar honderd meter de Daalstraat tot het kruispunt bij de kerk.
Links in de Hoogstraat is tegenover de kerk de bushalte Zutendaal Kerk waar elk uur een LIJN bus komt die je in een kwartiertje zal vervoeren naar het NMBS station van Genk en verder naar Hasselt. Daar kan je terugsporen naar Brussel.

Zie ook :