Aard van de weg :
Verkeersvrije brede asfalt fiets-/wandel weg langs het kanaal Gent-Oostende en het Schipdonkkanaal.
Bewegwijzering :
Bordjes fietsnetwerk Meetjesland 51-53-29-14-77-82 tot station Landegem.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Gent St.Pieters.
LIJN Bus 65 of 67 richting Zomergem tot Mariakerke, halte Industrieweg langs N9.
Eindpunt van de wandeling : NMBS station Landegem.
L-trein terug naar Gent St.Pieters of Brugge.
Info :
Een wandeling in het Meetjesland langs 2 kanalen : Gent-Oostende en Schipdonk in de landelijke regio ten noord-oosten van Gent.
De wandeling :
De bushalte Mariakerke Industrieweg is op de N9 aan de oprit van de R4 ringweg richting Gent. Dichtbij is ook de kruising van het kanaal Gent-Brugge-Oostende met de Ringvaart. Je moet beide kanalen oversteken : links van de oprit zijn enkele huizen en 300 Mt verder begint rechts een veilig afgescheiden fietspad dat over de eerste brug loopt naast de autoweg (fietsbordjes richting Mariakerke).
Over de brug splitst het fietspad : je volgt rechts naar beneden richting Mariakerke en het lawaai van de autoweg wordt stiller. Aan de Ringvaart het fietspad naar rechts volgen want je moet ook over de Speybrug. Dit is een kleine hangbrug over de Ringvaart en via het voetpad aan de opritten steek je over. Daarover direct links naar beneden de brede weg ingaan die doodloopt op de Ringvaart en dan links het fietspad volgen onder de brug door.
Hier is het kruispunt van de Ringvaart met het kanaal Gent-Oostende dat na een paar honderd meter begint af te buigen naar het noord-westen. Het fietspad verbreed tot een boulevard enkel voor 'traag verkeer' en dat blijft zo tot Landegem. Een kilometer verder buigt het kanaal naar het westen en verder passeer je onder de bruggen van Bierstal en Lovendegem. Voorbij de Durmen brug is het kruispunt van de kanalen Gent-Oostende en Schipdonk.
De 'traag verkeer' boulevard buigt af naar het zuiden en loopt verder naast het Schipdonk kanaal. Je passeert op 500 Mt afstand naast het dorpje Merendree en dan zie je 1 Km verder de reusachtige boog viaducten van de 4 spoorwegen Gent-Brugge-Oostende die het kanaal overspannen.
Bij de spoorwegbruggen nadert het einde van deze mooie wandeling in de streek van Gent. Naast de spoor viaducten is links een klein wegje dat na 200 Mt eindigt aan het station van Landegem. Regelmatig razen over de bruggen lange treinen aan hoge snelheid voorbij maar elk uur stopt ook een L-trein in Landegem om je terug te brengen naar Gent of Brugge.

Zie ook :