Aard van de weg :
Verkeersvrij asfalt/beton fiets-/wandelpad langs de Dender in Vlaanderen en Wallonië.
Bewegwijzering :
Van Geraardsbergen tot de taalgrens : geen.
Van de taalgrens tot Lessines/Houraing RAVeL bordjes -> Ath.
Vertrekpunt : 
NMBS station van bestemming : Geraardsbergen.
IR of CR trein Brussel-Geraardsbergen of L-trein Gent-Geraardsbergen.
Eindpunt van de wandeling : NMBS station Lessines of stopplaats Houraing.
IR trein via Ath naar Brussel of terug naar Geraardsbergen.
Info :
Een zeer mooie wandeling langs de uitgestrekte natuurgebieden in de Dender vallei van Geraardsbergen over de taalgrens via Deux-Acren tot Lessines of verder tot het naburig dorpje Houraing.
De wandeling :
Vanaf het station Geraardsbergen moet je richting centrum, eerst 200 Mt links naast de sporen en dan bij de viaduct rechts via de Oudenaardestraat, 400 Mt afdalend naar de Dender. Voor de brug (niet oversteken !) ga je rechts en zuidelijk via de parking van een grote winkel naar het fiets-/wandelpad langs de Dender (richting fiets knooppunt 83) en dan passeer je de sluis en een yachthaventje langs de oever. Ongeveer 1.5 km verder voorbij de spoorbrug wandel je bij Overboelare onder een brugje en vanaf dan ben je buiten de bewoonde wereld : rechts tot Deux-Acren een uitgestrekt bebost natuurgebied en links aan de overkant de grote vlakte van een zweef vliegveldje. Er staat daar een groot oud vliegtuig met een andere functie.
Bij een beekje dat in de Dender komt steek je bijna onmerkbaar de taalgrens over en vervolg je bij onze Waalse buren naar Deux-Acren. De Dender en het pad kronkelen zeer schilderachtig naar het dorpje en daar moet je veranderen van oever via het kantelbrugje.
Je wandelt nu ongeveer 3 Km naast een zone met wat kleine industrie waarvan je maar af en toe een glimp ziet door de weelderige begroeiing langs de oevers van de kronkelende Dender. Dan kom je aan een sluis bij Lessines waar je verschillende keren via brugjes moet oversteken bij een vertakking van de Dender in Lessines. Je vervolgt op het pad naast de oostelijke tak van de rivier en dan moet je de brug van de Rue Freyberg oversteken.
Je bent hier een paar honderd meter van het station Lessines en je kan de wandeling hier eventueel beëindigen, het station is in de straat in noordelijke richting. Het andere alternatief is nog 1.5 Km zuidelijk verlengen langs de Dender tot het naburig dorpje Houraing.
Langs de Dender is verder geleidelijk minder bebouwing en dan enkel weelderig groen. Na de spoorbrug kom je aan een rood klein vakwerkbrugje en dat moet je oversteken om naar de trein stopplaats te gaan van Houraing op 200 Mt van de Dender. Bij de spooroverweg naar het dorpje zijn 2 perrons met een wachthokje. Er komt in de week elk uur een trein naar Geraardsbergen en ook via Ath naar Brussel.

Zie ook :